Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παλαιστινιακό Κόμμα Λαού- ΚΚ Ισραήλ: Κοινό κάλεσμα για δράση ενάντια στην πολιτική Τραμπ

Επιμέλεια: Νίκος Μόττας //

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού και το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ καταγγέλλουν την πρόσφατη απόφαση του προέδρου Τραμπ για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και καλούν σε αγώνα ενάντια στην κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού (PPP) και το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ (CPI) καταδικάζουν αυστηρά την απόφαση της 6ης Δεκέμβρη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μια απόφαση που αποτελεί χυδαία επίθεση στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού αλλά και σημαντικό χτύπημα στις προϋποθέσεις για μια δίκαιη ειρήνη βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες και η συντριπτική πλειοψηφία των λαών παγκοσμίως.

Η πολιτική των ΗΠΑ να υποστηρίζει την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το 1967 μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αναβίωση του χάους και της αστάθειας στην περιοχή και τον κόσμο. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα αμερικανική πολιτική αναφορικά με την Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να είναι μέρος του προβλήματος, αντί να αποτελούν θετικό παράγοντα στην εξεύρεση λύσης. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση στο ζήτημα πέρα από τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την εκπλήρωση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη λύση του ζητήματος των προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

παλαιστινιακό κόμμα λαού - ΚΚ ΙσραηλΗ τριμερής συμμαχία μεταξύ του αμερικανοκίνητου ιμπεριαλισμού, των παράνομων σιωνιστικών εποικισμών και προσαρτήσεων που καλλιεργούνται από την ισραηλινή κυβέρνηση και των δυνάμεων αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων είναι σε απόλυτη αντίθεση με τα αναφαίρετα εθνικά και ιστορικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Η μέχρι τώρα αποτυχία των σχεδίων αυτής της συμμαχίας- ειδικότερα στην Συρία και την Υεμένη- την ώθησε να παίξει το χαρτί της Παλαιστίνης και να εξωθήσει την παλαιστινιακή ηγεσία να παραδοθεί σε αυτό που ο Τραμπ θέλει να νομίζουμε πως είναι «η συμφωνία του αιώνα».

Για να αντιμετωπίσουμε την κυνική αυτή συμμαχία χρειάζεται να διευρύνουμε και να ενισύχουμε τη διεθνή αλληλεγγύη για το ζήτημα του παλαιστινιακού λαού και να δυναμώσουμε την πίεση προς την κατοχική ισραηλινή κυβέρνηση. Το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού και το ΚΚ Ισραήλ καλούν όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου, να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό και τα δικαιώματα του και να υποστηρίξουν μια δίκαιη και πλήρη ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων να ζουν ειρηνικά και ανεξάρτητοι».

Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι κομμουνιστές καταδικάζουν την προκλητική απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

_____________________________________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.