Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

PCPE -ΚΚ των λαών της Ισπανίας: εξάλειψη της καπιταλιστικής βίας κατά των γυναικών

Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε μιλήσει, για τις  «Γυναίκες δύο κόσμων» και -με την ευκαιρία της  παγκόσμιας μέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών παραθέσαμε αναλυτικά τις θέσεις της ΟΓΕ, που στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών, επικεντρώνει στο σύνθημα «Δεν αποδεχόμαστε τη βία των εκμεταλλευτών»!

Από την πλευρά του -σσε μια διαφορετική οπτική, το PCPE -ΚΚ των λαών της Ισπανίας, αναφέρει σχετικά:

Υπάρχουν πολλές διακρίσεις και αδικίες που υφίστανται οι γυναίκες στον καπιταλισμό, σ’ ένα σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έχοντας κάνει τη βία εργαλείο όχι μόνο οικονομικό αλλά και στο κορμί της γυναίκας.

Στην εκμετάλλευση που υφίσταται η εργατική τάξη στο σύνολό της, με την εγγενή αντίφαση κεφάλαιο-εργασία, στην προλετάρια γυναίκα του μόχθου προστίθεται η πατριαρχική καπιταλιστική επιβολή, επιβάλλοντας έτσι την ταξική αναπαραγωγή του πλούτου -θεμελιακό ζήτημα για τις γυναίκες εργαζόμενες, που υφίστανται μεγαλύτερη καταπίεση και σεξιστική βία.

PCPE ΚΚ των λαών της Ισπανίας

25 Νοέμβρη ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!
ΟΧΙ στη ΒΙΑ – Τέρμα στις ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Η διαρθρωτική πατριαρχική βία και οι πολλαπλές εκφράσεις της αποτελούν συμβαλλόμενο μέρος του συστήματος της καταπίεσης.
Με πολλούς νόμους, διατάξεις, περιοριστικά μέτρα και αποφάσεις και με προφανή, την αδυναμία βελτίωσης μιας κατάστασης, που είναι συστημική.
Αυτό το 2020 με τα lockdown του covid-19 έχει αυξήσει παραπέρα το βαθμός έκθεσης των γυναικών, όντας αυτές που κατεξοχήν πέφτουν θύματα κάθε είδους βίας, εργασιακής, κοινωνικής και λόγω φύλου.

Οι δολοφονίες γυναικών, η ακραία και ορατή έκφραση της πατριαρχικής βίας, είναι ήδη 76 φέτος, αποτελώντας την κορυφή του παγόβουνου της εκτεταμένης βίας, σε ένα σύνολο παραβάσεων των δικαιωμάτων των γυναικών. Πράξεις και συμπεριφορές που τείνουν να τις ταπεινώσουν, να τις ελέγξουν και να τις βλάψουν με κατασταλτικά μέσα, με αποκορύφωμα -μερικές φορές το βίαιο θάνατο και αυτό είναι γυναικοκτόνο.

PCPE ΚΚ λαών Ισπανίας

Για να χτυπηθεί αυτή η βία της πατριαρχικής καταπίεσης, η συγκεκριμένη εκδήλωση βίας που παράγεται από τις σχέσεις έμφυλης εξουσίας, πλαισιωμένη από τη διαρθρωτική βία του καπιταλιστικού συστήματος, ειδικά σε περιόδους διαρθρωτικής συστημικής κρίσης όπως αυτή, δεν αρκούν κυβερνητικά μέτρα, ειδικά με τις -ως συνήθως, ελλείψεις πόρων και προϋπολογισμών,  αλλά απαιτούνται δράσεις και λαϊκή οργάνωση για την προώθηση και μαχητική αντιμετώπιση μιας κοινωνικής αντίθεσης με βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές ρίζες.

Αυτή την 25η Νοέμβρη και κάθε μέρα
Ούτε βήμα πίσω!

Χωρίς βία και χωρίς εκμετάλλευση!
Θα νικήσουμε!

Γυναίκες που παλεύετε οργανωμένα ενάντια στον καπιταλισμό για να χτυπήσετε και την πατριαρχία!
Γυναίκες του εργαζόμενου λαού, ΟΧΙ στα θύματα ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ!
Για να μείνουμε ζωντανές
Κάτω ο καπιταλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε!

#TuLuchaDecide
#PCPE #JCPE
PCPE – Partido Comunista de los Pueblos de España

[ΣΣ |> Η χρήση του μάλλον αδόκιμου όρου violencia patriarcal  «πατριαρχική» βίακαταπίεση έχει να κάνει με αναλύσεις -οπορτουνιστικές πολλές φορές, για την εμφάνιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών σε σχέση με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τα νέα οικονομικά προβλήματα του σύγχρονου έθνους-κράτους.
Αρχαίοι θεσμοί, που -αντίθετα ο Ένγκελς στο πάντα επίκαιρο έργο του καταφέρνει με επιστημονικό τρόπο να αποδείξει ότι η οικογένεια, το κράτος, η ατομική ιδιοκτησία αποτελούν ιστορικά φαινόμενα που εκφράζουν ιστορική αναγκαιότητα και δίνοντας απαντήσεις τόσο για το παρελθόν όσο και -σαν καθήκοντα για το μέλλον.