Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Περί ολοκληρωτικού πολέμου

Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //

Ο όρος αυτός ήρθε στο προσκήνιο με τη φιλοναζιστική προπαγάνδα του Ρίχτερ (γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι για μια οποιαδήποτε ιστορική μελέτη ή μια τυχαία επιστημονική προσέγγιση) σχετικά με τη μάχη της Κρήτης. Στο σχετικό βιβλίο του, ο Ρίχτερ έκανε λόγο για κτηνώδη, βρώμικο πόλεμο και πράξεις βίας (ακόμα και από τον άμαχο πληθυσμό) που καταπατούσαν τους διεθνείς κανόνες και καθόρισαν και τις μετέπειτα σχέσεις των Ελλήνων με τον κατακτητή (που γενικά δεν είχε άγριες διαθέσεις, αλλά εξωθήθηκε σε αυτή τη στάση)!

Ας δούμε λοιπόν κάτι σχετικά με αυτό το τελευταίο.

Στις 30/3/1941 οι διοικητές στρατιάς καλούνται στην Καγκελαρία. Ο Χίτλερ εμφανίζεται μπροστά τους με βλέμμα σκοτεινό και πρόσωπο βλοσυρό. “Ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας, λέει, δεν μπορεί να διεξαχθεί σύμφωνα με τους νόμους της τιμής. Είναι αγώνας ιδεολογικός και πόλεμος φυλών και απαιτεί βαθμό σκληρότητας χωρίς προηγούμενο… Οι αξιωματικοί πρέπει να απαλλαγούν από τις ξεπερασμένες ιπποτικές αντιλήψεις τους και να πάψουν να φαντάζονται πως τα πάντα θα τελειώσουν με μια ανακωχή που ύστερα απ’ αυτήν νικητής κι ηττημένος δε θα έχον παρά να σφίξουν τα χέρια… Εννοώ λοιπόν οι πολιτικοί επίτροποι του ερυθρού στρατού να μη θεωρούνται μαχόμενοι στρατιωτικοί και να εκτελούνται αμέσως”.

Πιο σαφής είναι ο Ρόζενμπεργκ (υπουργός “Ανατολικών Εδαφών” του Χίτλερ).

Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά σκληρά χρόνια στους Ρώσους. Θα μας ευγνωμονούν όμως μετά από εκατό χρόνια γιατί θα τους ξαναφέρουμε στη φυσική κοιτίδα τους. Ο Ρώσος είναι ένας υπάνθρωπος, Untermensch, απέναντι στον οποίο ο Γερμανός υπεράνθρωπος έχει τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει απέναντι στα ζώα. Όχι σκληρότητα χωρίς λόγο, αλλά διακριτικό δικαίωμα ζωής και θανάτου.

Τα παραπάνω τα γράφει ο αστός (και κάθε άλλο παρά φιλοκομμουνιστής) Ρεϊμόν Καρτιέ στην Ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, και αναφέρονται στο βιβλίο του Β. Σαμαρά “Γιάλτα ή Πότσνταμ”.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδεικτικά για τη νοοτροπία και την “ιπποτική λογική” που υποτίθεται πως διέκρινε τους ναζί στον πόλεμο. Κι επειδή κάποιος μπορεί να πει ότι ο πόλεμος με τη Σοβιετική Ένωση ακολουθεί χρονικά τη μάχη της Κρήτης, οπότε αυτά μπορεί να προέκυψαν στην πορεία, ίσως λόγω και της… “βάρβαρης αντίστασης” των Κρητών μαχητών, ας προσέξει την ημερομηνία που αναφέρεται στο απόσπασμα. 30 Μαρτίου, δηλαδή πριν από την εισβολή των Γερμανών στα Βαλκάνια και τη μάχη της Κρήτης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο