Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε …την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Βδομάδα φιλμ νουάρ στο «Studio new star art cinema»

Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη, στις 18.00 και 22.00, «Τα 39 σκαλοπάτια» του Αλ. Χίτσκοκ. Ενας Καναδός μηχανικός, που μόλις έχει φτάσει στο Λονδίνο, γνωρίζει την Αναμπέλα, μια μυστηριώδη γυναίκα. Η Αναμπέλα δολοφονείται μέσα στο διαμέρισμα που φιλοξενείται το ίδιο βράδυ. Ο Καναδός μηχανικός φεύγει σαν κυνηγημένος για τη Σκοτία, ψάχνοντας για τη μυστική οργάνωση που δολοφόνησε τη γυναίκα… Στις 20.00, «Πιο δυνατός από τον διάβολο», του Τζον Χιούστον.

ΘΕΑΤΡΟ

Εθνικό Θέατρο, 19 – 22 Σεπτέμβρη: Διαδραστική έκθεση κουκλών – μαριονετών «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες» του Κρατικού κουκλοθεάτρου του ΕΣ Ντεμενί.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη συλλογή των δημιουργών μαριονετών μια «Χρυσή Αποθήκη» – κούκλες, τις οποίες στη Ρωσία ονομάζουν «μεγάλο θίασο του μικρού θεάτρου». Ωρα: 17.30 – 18.30, στην Κεντρική Σκηνή, πριν από την έναρξη των παραστάσεων. Για τις παραστάσεις και την έκθεση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Να ονειρεύομαι…». Με μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου,

ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από 25 χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας ολοκληρώνει τον κύκλο των φετινών εκδηλώσεών του. Θα ακουστούν γνωστά έργα του συνθέτη καθώς και δημιουργίες που προέκυψαν από την πολύτιμη συνεργασία του με τον Θανάση Τσιπινάκη και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη, στις21.00, στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου, και η Μεικτή Χορωδία της Πολυφωνικής, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Σολωμού. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (ενορχηστρώσεις- πιάνο), Γιάννης Αναστασάκης (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική κιθάρα), Μαριλίζα Παπαδούρη(βιολοντσέλο), Χάρης Πεγιάζης (μπάσο), Νίκος Τουλιάτος(κρουστά). Την ορχήστρα διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Δώρος Δημοσθένους, Ελενα καιΣουζάνα Βουγιουκλή και η Υακίνθη Λάγιου. Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη, Ελενα Βακάλη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙ, Εγκατάσταση Μάριου Σπηλιόπουλου

Μέχρι τις 25/9 θα διαρκέσει η έκθεση με την βιντεο-ηχητική εγκατάσταση του Μάριου Σπηλιόπουλου «Τα 700 ονόματα του Θεού» στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά, κτισμένο την περίοδο 1645-48. Η κεντρική ιδέα του έργου του Σπηλιόπουλου προέρχεται από τις 700 προσφωνήσεις προς τον Θεό, που συνέλεξε, από το σύνολο της ελληνικής γραμματολογίας, ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας, Θεόδωρος Β΄ Δούκας Λάσκαρις, το 1254. Στην πρωταρχική του μορφή, το έργο εξετέθη το 2002 στο ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεολογίες, Σύνοψις 2».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ, Εκθεση Μόραλη με 40 έργα

Και σήμερα Δευτέρα θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση με 40 έργα του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα, που εντάσσεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Την επιμέλεια έχει αναλάβει τριμελής ομάδα, που αποτελείται από τον Γιώργο Καλόφωνο, τη Δάφνη Ζουμπουλάκη και τη Βάσω Καλουδιώτη. Ο Μόραλης πρωτοεπισκέφθηκε το νησί το 1950 και αργότερα έφτιαξε μια κατοικία στην οποία ζούσε μεγάλο μέρος του χρόνου και ζωγράφιζε εκεί, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο.