Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε …την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Βδο­μά­δα φιλμ νουάρ στο «Studio new star art cinema»

Δευ­τέ­ρα 19 Σεπτέμ­βρη, στις 18.00 και 22.00, «Τα 39 σκα­λο­πά­τια» του Αλ. Χίτσκοκ. Ενας Κανα­δός μηχα­νι­κός, που μόλις έχει φτά­σει στο Λον­δί­νο, γνω­ρί­ζει την Ανα­μπέ­λα, μια μυστη­ριώ­δη γυναί­κα. Η Ανα­μπέ­λα δολο­φο­νεί­ται μέσα στο δια­μέ­ρι­σμα που φιλο­ξε­νεί­ται το ίδιο βρά­δυ. Ο Κανα­δός μηχα­νι­κός φεύ­γει σαν κυνη­γη­μέ­νος για τη Σκο­τία, ψάχνο­ντας για τη μυστι­κή οργά­νω­ση που δολο­φό­νη­σε τη γυναί­κα… Στις 20.00, «Πιο δυνα­τός από τον διά­βο­λο», του Τζον Χιούστον.

ΘΕΑΤΡΟ

Εθνι­κό Θέα­τρο, 19 — 22 Σεπτέμ­βρη: Δια­δρα­στι­κή έκθε­ση κου­κλών — μαριο­νε­τών «Κού­κλες για παι­διά και ενή­λι­κες» του Κρα­τι­κού κου­κλο­θε­ά­τρου του ΕΣ Ντεμενί.

Οι θεα­τές θα έχουν την ευκαι­ρία να δουν τη συλ­λο­γή των δημιουρ­γών μαριο­νε­τών μια «Χρυ­σή Απο­θή­κη» — κού­κλες, τις οποί­ες στη Ρωσία ονο­μά­ζουν «μεγά­λο θία­σο του μικρού θεά­τρου». Ωρα: 17.30 — 18.30, στην Κεντρι­κή Σκη­νή, πριν από την έναρ­ξη των παρα­στά­σε­ων. Για τις παρα­στά­σεις και την έκθε­ση θα υπάρ­χει ταυ­τό­χρο­νη μετά­φρα­ση στα Ελληνικά.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Να ονει­ρεύ­ο­μαι…». Με μία συναυ­λία αφιε­ρω­μέ­νη στη μνή­μη του συν­θέ­τη Δημή­τρη Λάγιου,

ο οποί­ος «έφυ­γε» από τη ζωή πριν από 25 χρό­νια, το Διε­θνές Φεστι­βάλ της Πάτρας ολο­κλη­ρώ­νει τον κύκλο των φετι­νών εκδη­λώ­σε­ών του. Θα ακου­στούν γνω­στά έργα του συν­θέ­τη καθώς και δημιουρ­γί­ες που προ­έ­κυ­ψαν από την πολύ­τι­μη συνερ­γα­σία του με τον Θανά­ση Τσι­πι­νά­κη και την Ορχή­στρα Νυκτών Εγχόρ­δων του Δήμου Πατρέ­ων. Η συναυ­λία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τη Δευ­τέ­ρα 19 Σεπτέμ­βρη, στις21.00, στα Παλαιά Σφα­γεία της Πάτρας. Συμ­με­τέ­χουν η Ορχή­στρα Νυκτών Εγχόρ­δων του Δήμου Πατρέ­ων «Θανά­σης Τσι­πι­νά­κης», υπό την καλ­λι­τε­χνι­κή διεύ­θυν­ση της Βάγιας Ζεπ­πά­του, και η Μει­κτή Χορω­δία της Πολυ­φω­νι­κής, υπό τη διεύ­θυν­ση του Σταύ­ρου Σολω­μού. Συμ­με­τέ­χουν οι μου­σι­κοί: Νεο­κλής Νεο­φυ­τί­δης (ενορ­χη­στρώ­σεις- πιά­νο), Γιάν­νης Ανα­στα­σά­κης (ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα), Δημή­τρης Παπαγ­γε­λί­δης (κλα­σι­κή κιθά­ρα), Μαρι­λί­ζα Παπαδούρη(βιολοντσέλο), Χάρης Πεγιά­ζης (μπά­σο), Νίκος Τουλιάτος(κρουστά). Την ορχή­στρα διευ­θύ­νει ο Ανα­στά­σιος Συμε­ω­νί­δης. Τα τρα­γού­δια ερμη­νεύ­ουν οι Δώρος Δημο­σθέ­νους, Ελε­να και­Σου­ζά­να Βου­γιου­κλή και η Υακίν­θη Λάγιου. Χορο­γρα­φί­ες: Κάλ­λια Θεο­δο­σιά­δη, Ελε­να Βακάλη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙ, Εγκα­τά­στα­ση Μάριου Σπηλιόπουλου

Μέχρι τις 25/9 θα διαρ­κέ­σει η έκθε­ση με την βιντεο-ηχη­τι­κή εγκα­τά­στα­ση του Μάριου Σπη­λιό­που­λου «Τα 700 ονό­μα­τα του Θεού» στο Για­λί Τζα­μί στα Χανιά, κτι­σμέ­νο την περί­ο­δο 1645–48. Η κεντρι­κή ιδέα του έργου του Σπη­λιό­που­λου προ­έρ­χε­ται από τις 700 προ­σφω­νή­σεις προς τον Θεό, που συνέ­λε­ξε, από το σύνο­λο της ελλη­νι­κής γραμ­μα­το­λο­γί­ας, ο Αυτο­κρά­το­ρας της Νίκαιας, Θεό­δω­ρος Β΄ Δού­κας Λάσκα­ρις, το 1254. Στην πρω­ταρ­χι­κή του μορ­φή, το έργο εξε­τέ­θη το 2002 στο ΕΜΣΤ, στο πλαί­σιο της έκθε­σης «Θεο­λο­γί­ες, Σύνο­ψις 2».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ, Εκθε­ση Μόρα­λη με 40 έργα

Και σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα θα παρα­μεί­νει ανοι­κτή η έκθε­ση με 40 έργα του Γιάν­νη Μόρα­λη στην Αίγι­να, που εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο των 100 χρό­νων από τη γέν­νη­σή του, στο Αρχαιο­λο­γι­κό και Λαο­γρα­φι­κό Μου­σείο του νησιού. Την επι­μέ­λεια έχει ανα­λά­βει τρι­με­λής ομά­δα, που απο­τε­λεί­ται από τον Γιώρ­γο Καλό­φω­νο, τη Δάφ­νη Ζου­μπου­λά­κη και τη Βάσω Καλου­διώ­τη. Ο Μόρα­λης πρω­το­ε­πι­σκέ­φθη­κε το νησί το 1950 και αργό­τε­ρα έφτια­ξε μια κατοι­κία στην οποία ζού­σε μεγά­λο μέρος του χρό­νου και ζωγρά­φι­ζε εκεί, έχο­ντας ιδιαί­τε­ρη αγά­πη για τον τόπο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο