Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε …την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Sivert Høyem στο Ηρώδειο
Ο Sivert Hoyem και η μπά­ντα του παρου­σιά­ζουν τρα­γού­δια από τα χρό­νια των Madrugada έως σήμε­ρα. Ένας από τους πλέ­ον επι­τυ­χη­μέ­νους και αγα­πη­μέ­νους καλ­λι­τέ­χνες στην χώρα μας, με τη μαγι­κή, σχε­δόν “από­κο­σμη” φωνή του, τους εσω­τε­ρι­κούς στί­χους και την επι­βλη­τι­κή του ερμη­νεία, σε μια μου­σι­κή ανα­δρο­μή, που δεν πρό­κει­ται να αφή­σει κανέ­ναν ασυ­γκί­νη­το. Μαζί του, η μπά­ντα του, κουαρ­τέ­το εγχόρ­δων αλλά και η ερμη­νεύ­τρια Marie Munroe. Στο Ηρώ­δειο (Διο­νυ­σί­ου Αρε­ο­πα­γί­του). Τηλ.: 210 3241807. Ώρα: 19:30. Εισιτ.: 40–55 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

National Theatre Live: «Η όπε­ρα της πεντά­ρας» στο Μέγα­ρο Μουσικής
Μαγνη­το­σκο­πη­μέ­νη μετά­δο­ση από το Olivier Theatre του Λον­δί­νου της «Όπε­ρας της πεντά­ρας» των Μπέρ­τολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, σε συνερ­γα­σία με την Elisabeth Hauptmann. Νέα δια­σκευή του Simon Stephens. Με αγγλι­κούς υπό­τι­τλους. Το αρι­στούρ­γη­μα των Μπρεχτ και Βάιλ, ανε­λέ­η­τη σάτι­ρα της δια­φθο­ράς, σε μια τολ­μη­ρή, ανα­τρε­πτι­κή παρα­γω­γή του Εθνι­κού Θεά­τρου της Αγγλί­ας.  Στο ρόλο του Μακ του Μαχαι­ρο­βγάλ­τη, ο βρα­βευ­μέ­νος με Olivier Rory Kinnear («‘Αμλετ», «Οθέλ­λος», «Τζέιμς Μποντ»). Στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής (Βασ. Σοφί­ας & Κόκ­κα­λη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 8–15 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθε­ση — φόρος τιμής στο έργο του Γιώρ­γου Λάπ­πα στο Μου­σείο Μπενάκη
Συνε­χί­ζε­ται η έκθε­ση «Happy Birthday» που εγκαι­νιά­στη­κε πριν λίγες ημέ­ρες στο Μου­σείο Μπε­νά­κη και θα διαρ­κέ­σει ως τις 20/11/2016. Το Ίδρυ­μα ΔΕΣΤΕ, σε συνερ­γα­σία με το Μου­σείο Μπε­νά­κη, παρου­σιά­ζει μία έκθε­ση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλλη­να καλ­λι­τέ­χνη Γιώρ­γου Λάπ­πα (1950–2016). Πρό­κει­ται για μια επι­λο­γή από πρό­σφα­τα και εν πολ­λοίς άγνω­στα έργα του καλ­λι­τέ­χνη, η οποία επι­χει­ρεί να ανα­δεί­ξει πτυ­χές των ανα­ζη­τή­σε­ών του και να συσχε­τί­σει το εύρος των πολι­τι­σμι­κών ανα­φο­ρών του με το ιστο­ρι­κό περι­βάλ­λον του Μου­σεί­ου. O τίτλος της έκθε­σης αντλεί από μια σει­ρά γλυ­πτών του με την επι­γρα­φή «Happy Birthday». Στο Κεντρι­κό Κτή­ριο (Κου­μπά­ρη 1 & Βασ. Σοφί­ας). Τηλ.: 210 3671000. Εισιτ.: 5–7 ευρώ.

Έκθε­ση Μόρα­λη — Καπρά­λου στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ
Το Κέντρο Πολι­τι­σμού Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος (ΚΠΙΣΝ), σε συνερ­γα­σία με την Εθνι­κή Πινα­κο­θή­κη-Μου­σείο Αλε­ξάν­δρου Σού­τζου, διορ­γα­νώ­νει την έκθε­ση “Γιάν­νης Μόρα­λης – Χρή­στος Καπρά­λος. Μία φιλία ζωής και τέχνης”, η οποία θα φιλο­ξε­νεί­ται στον χώρο του Φάρου στο ΚΠΙΣΝ.  Η έκθε­ση θα είναι ανοι­χτή στο κοι­νό από τις 21 Σεπτεμ­βρί­ου έως και τις 18 Δεκεμ­βρί­ου (καθη­με­ρι­νά από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ), με ελεύ­θε­ρη είσοδο. 

ΣΚΙΤΣΟ

Έκθε­ση σκί­τσων για το προ­σφυ­γι­κό στο Πνευ­μα­τι­κό Κέντρο Μάνος Λοΐζος
“Το Μετέ­ω­ρο Βήμα” είναι ο τίτλος της έκθε­σης σκί­τσων για το προ­σφυ­γι­κό που διορ­γα­νώ­νει ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη σε συνερ­γα­σία με τη Λέσχη Ελλή­νων Γελοιο­γρά­φων, την Περι­φέ­ρεια Νοτί­ου Αιγαί­ου και το Μορ­φω­τι­κό Ίδρυ­μα της ΕΣΗΕΑ. Η έκθε­ση θα διαρ­κέ­σει από τις 26 Σεπτεμ­βρί­ου έως τις 2 Οκτω­βρί­ου και είναι αφιε­ρω­μέ­νη στη μνή­μη του Κοκ­κι­νιώ­τη καλ­λι­τέ­χνη- σκι­τσο­γρά­φου Γιάν­νη Καλαϊ­τζή. Στον Πολι­τι­στι­κό Πολυ­χώ­ρο “Μάνος Λοϊ­ζος” (Θηβών 245). Τηλ.: 210 4830330. Ώρα: 19.30. Είσο­δος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

A World Not Ours: Γιάν­νης Μπε­χρά­κης, Tanja Boukal, Róza El-Hassan, Ninar Esber, Mahdi Fleifel, Μαρί­να Γιώ­τη, Sallie Latch κ.ά.
Ο τίτλος προ­έρ­χε­ται από την ομώ­νυ­μη βρα­βευ­μέ­νη ται­νία του Mahdi Fleifel (2012), η οποία με τη σει­ρά της δανεί­ζε­ται τον τίτλο της από ένα βιβλίο του Παλαι­στί­νιου συγ­γρα­φέα Ghassan Kanafani (1936?72). Η έκθε­ση οργα­νώ­νε­ται σε μια περιο­χή που βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης που ξεκί­νη­σε το 2015, κυρί­ως ως απο­τέ­λε­σμα του πολέ­μου στη Συρία  και εστιά­ζει στο θέμα της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης και της ανα­γκα­στι­κής μετα­νά­στευ­σης, συγκε­ντρώ­νο­ντας μια ομά­δα εικα­στι­κών, φωτο­γρά­φων, κινη­μα­το­γρα­φι­στών και ακτι­βι­στών που παρου­σιά­ζουν τις σχε­τι­κές αντι­δρά­σεις, τις σκέ­ψεις και τις μαρ­τυ­ρί­ες τους. Μέσα από τις ποι­κί­λες τους πρα­κτι­κές —εγκα­τα­στά­σεις, performance, φωτο­γρα­φία, φιλμ, φωτο­ρε­πορ­τάζ— οι συμ­με­τέ­χο­ντες πηγαί­νουν πέρα από τη μονό­πλευ­ρη και στε­ρε­ό­τυ­πη παρου­σί­α­ση των ΜΜΕ και επι­ση­μαί­νουν τις περί­πλο­κες ρίζες ενός από τα πιο επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα της επο­χής μας. Έως τις 15 Οκτω­βρί­ου, στο Art Space Pythagorion της Σάμου

Την έκθε­ση «Χρί­στος Πετρί­δης: ένας φαντα­σια­κός κόσμος 1958–2013», σε επι­μέ­λεια Σταύ­ρου Καβαλ­λά­ρη, διορ­γα­νώ­νει το Μου­σείο Μπε­νά­κη στην οδό Πει­ραιώς σε συνερ­γα­σία με το Σπί­τι της Κύπρου. Ωρες λει­τουρ­γί­ας 10 π.μ. έως 6 μ.μ.  Πει­ραιώς 138

Δωδώ­νη. Το μαντείο των ήχων στο Μου­σείο Ακρόπολης
Το Μαντείο της Δωδώ­νης είναι το θέμα της δεύ­τε­ρης μεγά­λης περιο­δι­κής έκθε­σης που θα φιλο­ξε­νη­θεί στο Μου­σείο Ακρό­πο­λης από τις  20 Ιου­νί­ου 2016 έως τις 10 Ιανουα­ρί­ου 2017. Σκο­πός της είναι να κάνει ευρύ­τε­ρα γνω­στό το παλαιό­τε­ρο ελλη­νι­κό μαντείο, να δεί­ξει τον τρό­πο λει­τουρ­γί­ας, τον ρόλο και τη σημα­σία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να ανα­δεί­ξει την ανά­γκη του ανθρώ­που να προ­βλέ­πει το μέλ­λον. Η έκθε­ση θα συνο­δεύ­ε­ται από επι­στη­μο­νι­κό κατά­λο­γο των εκθε­μά­των. Σε μεγά­λη οθό­νη στον εκθε­σια­κό χώρο θα παρου­σιά­ζε­ται βίντεο για το μαντείο και το φυσι­κό του περι­βάλ­λον. Στο εστια­τό­ριο του Μου­σεί­ου θα προ­σφέ­ρο­νται γιαν­νιώ­τι­κα εδέ­σμα­τα σε όλη τη διάρ­κεια της έκθε­σης. Η έκθε­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε συνερ­γα­σία του Μου­σεί­ου Ακρό­πο­λης με την Εφο­ρεία Αρχαιο­τή­των Ιωαν­νί­νων. Τα εκθέ­μα­τα προ­έρ­χο­νται από το Μου­σείο Ιωαν­νί­νων και το Εθνι­κό Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο, Συλ­λο­γή Καραπάνου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο