Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Prada, H&M, Zara, Adidas, Nike, και άλλα μεγαθήρια της μόδας καταστρέφουν τα δάση του Αμαζονίου

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Παρά τις δηλώσεις τους για την ευαισθησία τους στην προστασία του περιβάλλοντος και στα δάση του Αμαζονίου πρόσφατη έρευνα καθιστά υπεύθυνες τις μεγάλες εταιρίες ένδυσης και υπόδησης για την καταστροφή των δασών.

Η έρευνα της εταιρίας Stand.earth, βασίζεται σε 500.000 τελωνειακά έγγραφα που δείχνουν πως οι παραπάνω εταιρίες συνεχίζουν να προμηθεύονται δέρματα από την μεγαλύτερη βιομηχανία δέρματος της Βραζιλίας JBS. Η εκτροφή βοοειδών σε μεγάλη βιομηχανική κλίμακα έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην καταστροφή των δασών της βροχής του Αμαζονίου.

Η JBS έχει κατηγορηθεί πως συμμετέχει στην αποψίλωση του δάσους για να ευνοήσει την βιομηχανία βοοειδών τα δέρματα των οποίων είναι το αντικείμενο των εξαγωγών της. Μεγάλο τμήμα των δερμάτων προέρχεται από τις περιοχές του Αμαζονίου.

Γι’ αυτό τον σκοπό ο πρόεδρος Μπολσονάρο είχε εκδιώξει τους αυτόχθονες ιθαγενείς από την περιοχή ευνοώντας την μεγάλη κλίμακα γεωργίας και κτηνοτροφίας αλλά και για ορυχεία.

Γι’ αυτό τον σκοπό είχε αδιαφορήσει για την κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών το 2019-20 που έκαψαν εκατομμύρια στρέμματα δάσους στον Αμαζόνιο.

Από τις 84 εταιρείες που αναλύθηκαν από την έκθεση, οι 23 είχαν ρητές διακηρύξεις ενάντια στην αποψίλωση των δασών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι 23 εταιρείες είναι “πιθανό” να παραβιάζουν τις δικές τους πολιτικές, με βάση τα ευρήματά τους. Ο οίκος μόδας LVMH, για παράδειγμα, βρέθηκε να έχει σύνδεση με την αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου – παρά το γεγονός ότι νωρίτερα φέτος η εταιρία δεσμεύθηκε να προστατεύσει την ευάλωτη περιοχή σε συνεργασία με την Unesco.

Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις δείχνουν ότι για να συνεχίσει η βιομηχανία μόδας να προμηθεύει τους καταναλωτές με πορτοφόλια, τσάντες και παπούτσια, πρέπει να θυσιάζονται 430 εκατομμύρια αγελάδες ετησίως έως το 2025 πολλές από αυτές στις ανοιχτές πια περιοχές από την καταστροφή των δασών.

Αυτή είναι η υποκριτική πολιτική των μεγάλων Οίκων. Μπροστά στο κέρδος δεν νοιάζονται για τις καταστροφικές συνέπειες και ταυτόχρονα διακηρύττουν την προσήλωση τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγές: The Guardian, Riktpunkten.

panos souidoi

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο