Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Rojava — Tουρκική επέμβαση στη Συρία και εθνοκάθαρση των Κούρδων

Την ημέρα της κινητοποίησης – συλλαλητήριου στην Αθήνα ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, κάπου στις παρυφές (μπροστά στα Προπύλαια), μια πολύ μικρή ομάδα Κούρδων προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την τελευταία εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, μοιράζοντας μια ανακοίνωση (στα ελληνικά και στα αγγλικά) με τίτλο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ROJAVA
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ!
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ!

  1. Μετά από μια άχρωμη εισαγωγή«Η Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, ποτέ δεν πραγματοποίησε καμία επιθετική ενέργεια εναντίον της Τουρκίας, αντιθέτως, χρειάστηκε πολλές φορές να ασκήσει το ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα της στην αυτοάμυνα» κλπ.
  2. Επικεντρώνεται βασικά στο θέμα τζιχαντιστές + ISIS
  3. Κάνει μια χλιαρή αναφορά στον Trump«παραβίασε κάθε συμφωνία», παραβλέποντας εντελώς το ρόλο των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) στην περιοχή (εξάλλου ο ιμπεριαλισμός, ακόμα και σαν λέξη απουσιάζει…)
  4. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν (;;) τους Κούρδους και τις υπόλοιπες εθνότητες που ζουν μαζί τους…
  5. Έτσι, η Rojava, μια περιοχή που είχε καταφέρει να αποτελεί μια όαση ασφάλειας (;;) και σταθερότητας μέσα στη δίνη του συριακού εμφυλίου, βρίσκεται και πάλι στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής
  6. Οι Κούρδοι μετρούν περισσότερους από 10.000 νεκρούς στον αγώνα κατά της ISIS .. Οι Κούρδοι υπερασπίστηκαν την ανθρωπότητα ενάντια στο σκοτάδι της ISISο εφιάλτης της ISIS εύκολα θα αναβιώσει και θα απειλήσει και πάλι τη Μέση Ανατολή και τέλος
  7. Αυτό θα σημάνει το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά…
  8. Καλούμε τώρα τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση

(βλ πηγή της ανακοίνωσης στο τέλος)

Rojava-Κουρδιστά

Rojava

ΣΣ |>

✔️  Το Δυτικό Κουρδιστάν, ή Ροζάβα (κουρδικά: Rojavayê Kurdistanê από το rojava που σημαίνει “δύση“), είναι μία -στα χαρτιά / De Facto, «αυτόνομη» περιοχή στη Βόρεια – Βορειοδυτική Συρία (Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας – Federaliya Demokratîk a Bakûrê Sûriyê) και πρεσβεύει τη θέσπιση μιας κοινωνίας που (όπως δηλώνουν) βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας (;), της ισότητας των φύλων, και της βιωσιμότητας (;).
Η περιοχή (διοικητικά Τζαζίρα+Αΐν αλ-Αράμπ+Αφρίν) δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως αυτόνομο ούτε από την Συριακή κυβέρνηση (συμμετέχει στον Συριακό εμφύλιο)

✔️  Το πολιτικό σύστημα της Ροζάβας βασίζεται στον λεγόμενο “Χάρτη Κοινωνικού Συμβολαίου” (9- Ιαν-2014) που περιλαμβάνει κάποια θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ισότητα των φύλων η θρησκευτική ελευθερία (και ιδιοκτησιακά)
Το πόσο –απονευρωμένα και παραπλανητικά προβάλλεται από τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ τόσο το Κουρδικό όσο και τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, είναι λίγο πολύ γνωστό (δείτε, πχ)
Χτίζοντας τη Δημοκρατία χωρίς το Κράτος – Dilar Dirik
Αυτό που συμβαίνει στη Rojava είναι μια γνήσια επανάσταση– David Graeber
Επίσης |> Rojava, η “αναρχική Γη”, Οι Κούρδοι μας παραδίδουν μαθήματα άμεσης δημοκρατίας (sic!!)

A Kurdish woman holds a poster of Abdullah Ocalan at a protest in Silopi near the Turkish Iraq border I November 2007 AFP

Το Κουρδικό -φυσικά δεν τελείωσε με την υπόθεση Οτσαλάν

✔️  Από το 2011 η Τουρκία εκπληρώνει ειδικό ρόλο στη στήριξη των διάφορων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης. Αποτέλεσε μια από τις βάσεις της δημιουργίας και της γενικότερης στήριξης του αποκαλούμενου «Συριακού Ελεύθερου Στρατού», με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ και την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Οι επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας απέκτησαν πρόσθετα, ποιοτικά χαρακτηριστικά με την εισβολή του τουρκικού στρατού στις 24-Αυγ-2016 στο συριακό έδαφος και την οργάνωση της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που -πρακτικά, δεν έχει τελειώσει.

✔️  Η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» του «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποιείται ως όχημα για την προώθηση δύο σημαντικών στόχων.
Ο πρώτος αφορά την αντιμετώπιση του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατική Ενωση» (PYD) και του ένοπλου τμήματός του («Μονάδες Υπεράσπισης του Λαού» – YPG) και την παρεμπόδιση της συγκρότησης και της λειτουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της Συρίας.
Ο δεύτερος στόχος σχετίζεται με τον τουρκικό έλεγχο τμήματος της Βόρειας Συρίας. Οι στόχοι αυτοί υπηρετούνται με την παρουσία 215 τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων και 5.500 στρατιωτών που «στηρίζουν» τις επιχειρήσεις των ομάδων του αποκαλούμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

✔️   Η τουρκική αστική τάξη προβάλλει διεκδικήσεις στη Μοσούλη και στο Κιρκούκ του Ιράκ για να ελέγξει τα ενεργειακά κοιτάσματα, ενώ το τουρκικό κράτος επιτίθεται σε βάσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο Βόρειο Ιράκ, καταλαμβάνοντας ιρακινά εδάφη.

✔️   Σήμερα, η Τουρκία διατηρεί ακόμη χιλιάδες στρατιώτες στα στρατόπεδα του Βόρειο Ιράκ, που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων επεμβάσεων από τις αρχές του ’90 με την αποδοχή του «Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν» (PDK) με επικεφαλής τον Μασούντ Μπαραζανί το οποίο «μοιράζεται» με το τουρκικό κράτος την αντιπαλότητα προς το PKK.

✔️  Από τις αρχές της 10ετίας του 2000 αναπτύσσονται σημαντικές οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το «Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν» για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων, παρά την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης του «Ομόσπονδου Ιράκ» και της πλειοψηφίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

✔️   Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε πορεία αναβάθμισης και προωθήθηκαν μέσω σημαντικών οικονομικών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων η δημιουργία του ενεργειακού αγωγού Turkish Stream, η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, η αύξηση της ροής Ρώσων τουριστών, οι εξαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων κά.
Μετά από την άμεση εμπλοκή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στον πόλεμο στη Συρία τον Οκτώβρη του 2015 και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους Sukhoi SU 24 από πύραυλο τουρκικού αεροσκάφους, οι σχέσεις εισήλθαν σε περίοδο υψηλού βαθμού έντασης, όμως η κατάσταση αυτή αντιστράφηκε λίγο πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλη του 2016. Εκείνη την περίοδο, οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν και τέθηκαν οι βάσεις για την εφαρμογή των προηγούμενων οικονομικο-πολιτικών συμφωνιών.

✔️   Η σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΟΚ (και αυτό σε πολλούς δεν είναι γνωστό) έγινε το 1963, ενώ το 1995 συστάθηκε η Τελωνειακή Ένωση της με την ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Τουρκία το Δεκέμβρη του 1999. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Οκτώβρη του 2005 μέσα σε συνθήκες έντονων αντιθέσεων και αντιρρήσεων ισχυρών κρατών της ΕΕ, όπως η Γαλλία, για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Με την Κοινή Δήλωση της 29ης Νοέμβρη 2015 δρομολογήθηκε πορεία επιτάχυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τουρκία και ΕΕ ανέπτυξαν παραπέρα τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του εμπορίου με διαλόγους υψηλού επιπέδου. Στην πορεία ενισχύθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και «τον έλεγχο των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών» και συναποφασίστηκε κοινή δράση που καταγράφηκε στη σχετική Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μάρτη 2016 -το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μπήκαν πάλι σε φάση όξυνσης.

Είναι λοιπόν προφανές ότι λόγω των εύθραυστων «ισορροπιών» στην περιοχή το κουρδικό ζήτημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ, της Τουρκίας, του Ισραήλ κλπ. -ακόμη και της Κίνας).
Κάθε τέτοια μεγάλη δύναμη χαράζει την πολιτική της σύμφωνα με τα ευρύτερα γεωπολιτικά της συμφέροντα αγνοώντας -φυσικά τον κουρδικό λαό.

Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο
Μη λες πως θάν΄ καλύτερος ο νυν από τον τέως
Πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ΄ τον λύκο.
Τότε μονάχα να χαρείς: αν θάναι ο τελευταίος

Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς,
χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς

|> Κώστας Βάρναλης <|

✔️  Οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Άσαντ υποστήριξαν τα αυτονομιστικά κινήματα, ενώ η Ρωσία τον Άσαντ.
Δημιουργούνται συμμαχίες εφήμερες κάθε τόσο –οι Κούρδοι για μεγάλο διάστημα ήταν μαζί με τους Αμερικανούς, η Τουρκία σαν η μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη ήρθε σε «ρήξη» και στράφηκε περισσότερο στη Ρωσία κλπ.

✔️  Για την Τουρκία οι Κούρδοι ήταν και είναι τρομοκράτες.

✔️  Σήμερα οι ΗΠΑ έχοντας χάσει το παιχνίδι στη Συρία προσπαθούν να ανακτήσουν, με το βλέμμα στραμμένο στον άξονα Ρωσίας – Ιράν είναι πιο σταθερός και φαίνεται ακόμα και σήμερα από τις εξελίξεις.

✔️  Οι Κούρδοι αφέθηκαν πια στην τύχη τους, έχοντας ολοκληρώσει και τη βρώμικη δουλειά με τον ISΙS (για λογαριασμό των αμερικανών).

✔️  Μετά την «αποχώρηση» των Αμερικανών οι Κούρδοι αναζήτησαν έναν «δυνατό» σύμμαχο και αυτός ήταν ο Άσαντ ενάντια στον οποίο πολεμούσαν αρχικά και επίκειται αναγνώριση του καθεστώτος της Συρίας.

Και μόνο τα παραπάνω -γιατί υπάρχουν πολλές ακόμη πλευρές, είναι αρκετά να δείξουν πως οι επιδερμικές προσεγγίσεις των απανταχού οργανισμών τύπου «Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν» ή όπως και αν ονομάζονται (και ανεξάρτητα από τυχόν «καλές προθέσεις» ή αυταπάτες), με τις αφελείς τους «εκκλήσεις» προς τη «διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών», όχι μόνο είναι άσφαιρα πυρά, αλλά και ζημιώνουν το κίνημα -πρώτα και κύρια του Κουρδικού λαού

The Lions Of Rojava

🔥 🔥

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ROJAVA
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ!
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Αριστοτέλους 187, Αθήνα 11251

ΕΞΩ ΤΩΡΑ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ!


Aristotelous 187, Athens 11251
MAIL : [email protected] tel: (+30) 698 797 7751
FACEBOOK : @rojava.qreece – TWITTER : @SaverojavaG

WORLD DAY OF ACTION FOR ROJAVA