Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Σκίστι’τς, πελέκα’τς

Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //

Κι ενώ η Ενωμένη Ευρώπη αρχίζει να σκίζεται σαν τις φανέλες της Ελβετίας (που είναι ούτως ή άλλως εκτός ΕΕ, αλλά “παραδόξως” δεν έχει καταστραφεί), για να ξεπροβάλλει από κάτω ο καλπάζων νεοφασισμός σε συσκευασία χούλιγκαν…
…η μπάλα συνεχίζει να κυλάει αμείλικτα, σαν τη ζωή, χωρίς να κοιτάζει τη δική μας μελαγχολία, την ψήφο μας στα διάφορα δημοψηφίσματα, και τα πραγματικά προβλήματα, που μπαίνουν κάτω από το πράσινο χαλί του γηπέδου.

Έσκασε-η-μπάλα-στο-Ελβετία-Γαλλία-video

Το θέαμα παραμένει κάκιστο, κλοτσοσκούφι και σκοπιμότητα, που το βαρέθηκε ως και η ίδια η μπάλα, και έσκασε από το κακό της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακοποίησή της.
Στον ίδιο αγώνα οι φανέλες των (ας πούμε) Ελβετών σκίζονταν σαν χαρτοπετσέτες κι ο (ας πούμε) Ελβετός Σακίρι ευχήθηκε χαριτολογώντας η εταιρία που τις έφτιαξε (PUMA) να μην κατασκευάζει και προφυλακτικά.

Οι ομάδες του νησιού (που απλώθηκε ιμπεριαλιστικά και στη γειτονική Ιρλανδία) ψήφισαν Bremain στο EURO και πέρασαν όλες στην επόμενη φάση, ακόμα κι οι πρωτάρες Ουαλία και Β. Ιρλανδία. Μέχρι τώρα έμπαινε το ερώτημα πώς θα επηρεάσει το EURO το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Από σήμερα κάποιοι αναρωτιούνται αν το Brexit θα επηρεάσει την πορεία των βρετανικών ομάδων (που κατεβαίνουν ξεχωριστά κι όχι ως μία ενιαία Εθνική). Για τη ζωή του απλού κόσμου, είτε δεν ενδιαφέρονται, είτε απλώς δεν αμφιβάλλουν (ότι δε θα αλλάξει προς το καλύτερο).

Μαζί τους έμειναν κι οι άλλες νησιώτικες δυνάμεις. Οι φιλότιμοι Ισλανδοί (με τον εκφωνητή του να πιάνει ντεσιμπέλ όπερας) και οι Ιρλανδοί, που είναι η εξαίρεση στο ναζιστικό κανόνα των κερκίδων και βάζουν το αλατοπίπερο σε μια άνοστη διοργάνωση. Τραγουδούν καντάδες στις Γαλλίδες, νανουρίσματα σε ένα βρέφος που ξύπνησαν με τις φωνές τους και συνθήματα στη γαλλική αστυνομία. Όπως θα έλεγε κι ο Οβελίξ, είναι τρελοί αυτοί οι Ιρλανδοί…

Αλλά το σουξέ του φετινού EURO είναι των Βορειοιρλανδών, μια διασκευή ενός hit των 90’ς για έναν παίκτη που δεν έχει αγωνιστεί ούτε δευτερόλεπτο αλλά είναι ο αγαπημένος όλων -κι ας μην κάνει τα μαγικά του Ινιέστα ή άλλων μεγάλων αστέρων.

Will Grieg’s on fire…

Όσο για το μυστήριο σύστημα διεξαγωγής, έφερε τελικά όλα τα θεωρητικά φαβορί από τη μία πλευρά του ταμπλό, να σφαχτούν μεταξύ τους για μια θέση στον τελικό, και μπορεί να δώσει ξαφνικά άγρια ομορφιά σε μια νερόβραστη (μέχρι στιγμής) διοργάνωση. Τη Δευτέρα παίζουν Ισπανία-Ιταλία (που ήταν το ζευγάρι του τελικού στο τελευταίο EURO), ενώ στο βάθος περιμένουν πιθανότατα η πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία, κι ο νικητής του προημιτελικού Γαλλία-Αγγλία.  Από την άλλη, υπάρχει χώρος και δικαίωμα στο όνειρο, για μια υποψήφια Σταχτοπούτα και ομάδες που δεν έχουν βρεθεί ποτέ άλλοτε τόσο ψηλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο