Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σταθερά υψηλή η εκτίμηση του ρώσικου λαού για τον Στάλιν, σύμφωνα με νέα έρευνα

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά θετικής άποψης που έχει ο λαός της Ρωσίας για τον Στάλιν, 65 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατο του και παρά τους τόνους αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Όπως αναφέρει το Russia Today, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτη από το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Levada, το 40% των ρώσων εκφράζει θετική γνώμη για τον κομμουνιστή ηγέτη. Εξ’ αυτών, το 29% δήλωσε πως τρέφει “σεβασμό” για τον ηγέτη της ΕΣΣΔ. 

Μόλις 12% των ερωτηθέντων εκδήλωσαν αρνητική άποψη για τον Στάλιν, εκ των οποίων ενα 2% εξέφρασε την απέχθεια του για το μπολσεβίκο επαναστάτη. Όπως τονίζεται στην έρευνα, υψηλό είναι το ποσοστό (31%) όσων εξέφρασαν ουδετερότητα, ή αδιαφορία, για το θέμα. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε μεγάλη έρευνα που είχε λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2017 στη Ρωσία, ο Στάλιν είχε αναδειχθεί η “σπουδαιότερη προσωπικότητα όλων των εποχών” με ποσοστό 38%, αφήνοντας δεύτερους – και ισοψηφούντες- τον τωρινό πρόεδρο Βλ. Πούτιν και τον σπουδαίο λογοτέχνη και ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν.

Σημειώνεται ότι σε τρεις παρόμοιες έρευνες από το 1999, προς μεγάλη απογοήτευση των απανταχού αντισταλινικών, ο Ι.Β. Στάλιν αναδείχθηκε κορυφαία προσωπικότητα της ιστορίας.  

Ι.Β.Στάλιν: 65 χρόνια μετά, τον τρέμουν ακόμη!