Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«STUDIO NEW STAR»: Αφιέρωμα για τα 77 χρόνια από τη Μάχη του Στάλινγκραντ

Δύο ταινίες του Βλαντιμίρ Πετρόφ για τη Μάχη του Στάλινγκραντ προβάλλονται στον κινηματογράφο «STUDIO New Star Art Cinema».

Πιo συγκεκριμένα την Πέμπτη 6 Φλεβάρη και το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 22.45 θα προβληθεί η ταινία «Η Μάχη του Στάλινγκραντ – Ούτε βήμα πίσω» και την Παρασκευή 7 Φλεβάρη και την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 22.45 «Η Μάχη του Στάλινγκραντ – Η Νίκη».

Η ταινία γυρίστηκε σε δύο μέρη το 1949 και διατηρεί την αυθεντικότητά της σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Για τη δημιουργία της βοήθησαν τόσο ο Κόκκινος Στρατός, αξιοποιήθηκαν βετεράνοι, χρησιμοποιήθηκαν αληθινά τανκς, αεροπλάνα και πλοία καθώς και γερμανικός εξοπλισμός που είχε μείνει από τις μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Vladimir Petrov

Σενάριο: Nikolai Virta

Πρωταγωνιστές: Aleksandr Antonov, Mikhail Astangov, Nikolai Cherkasov

Μουσική: Aram Khachaturyan

Κουστούμια: Vasili Kovrigin

Ήχος: Valeri Popov

Βραβεύσεις

Η ταινία κέρδισε την «Κρυστάλλινη Σφαίρα» το 1949 στο Karlovy Vary Film Festival. Ο Αλεξέι Ντίκι, που υποδύθηκε τον Στάλιν, έλαβε βραβείο το 1949 στο Gottwaldov Film Festival και ο σκηνοθέτης Βλαντιμίρ Πετρόβ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Εργαζομένων της Τσεχοσλοβακίας.

Στον σκηνοθέτη Πετρόβ, στον διευθυντή φωτογραφίας Γιούρι Γεκέλσικ και σε τέσσερις ηθοποιούς (Αλεξέι Ντίκι, Νικολάι Σιμόνοβ, Γιούρι Σούμσκι και Βλαντιμίρ Γκαντάροβ) απονεμήθηκε το «Βραβείο Στάλιν» το 1950 για την ταινία.

 

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter