Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνέντευξη με το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας: Οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί, οι ιμπεριαλιστές και τα Βαλκάνια

Επιμέλεια: Νίκος Μόττας //

Συνέντευξη με τον Marijan Kubik, υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας (Nova Komunistička Partija Jugoslavije-NKPJ)*.

Με αφορμή τα 19 χρόνια από την έναρξη των Νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας κάνει την εξής εισαγωγική τοποθέτηση: 

«Μεταξύ 24 Μάρτη και 11 Ιούνη 1999, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τα 12 εκατομμύρια κατοίκων της ήρθαν αντιμέτωποι με την αδίστακτη επίθεση της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο. Στη Νατοϊκή επίθεση ενάντια στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας έλαβαν χώρα περίπου 27.000 επιχειρησιακές πτήσεις. Περισσότερες από 8.200 περιελάμβαναν χρήση οπλικού υλικού. Έγιναν περίπου 2.300 βομβαρδισμοί σε 995 τοποθεσίες («στόχοι») σε όλη τη χώρα.

Η συνολική ζημιά στην οικονομία και τις υποδομές υπολογίζονται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά την επίθεση ενάντια στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας το ΝΑΤΟ παραβίασε δεκάδες διεθνείς συνθήκες, μεταξύ αυτών για καταστροφές εξαιτίας πετρελαϊκής ρύπανσης, δηλητηρίασης από χρήση βενζόλης και καρκινογόνων ουσιών, διασυνοριακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καταστροφή προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας κλπ. Το 30% των 1.200 αμάχων που σκοτώθηκαν ήταν παιδιά και, εκ των 5.000 τραυματιών το 40% ήταν άτομα νεαρής ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια των Νατοϊκών βομβαρδισμών, αμερικανικά μαχητικά έριξαν στην περιοχή του Κοσόβου περί τα δέκα δισεκατομμύρια βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ekspres” της Πρίστινα, το Κόσοβο κατέχει τα πρωτεία στην περιοχή αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας καρκινικών παθήσεων, καθώς περίπου 5.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, που είναι τριπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα πριν τον πόλεμο. Ένα στοιχείο που καταδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος με το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι το γεγονός ότι από τους 225 ιταλούς στρατιώτες που πήραν μέρος στην αποστολή της KFOR (Νατοϊκή δύναμη Κοσόβου), οι 45 εξ’ αυτών πέθαναν από ασθένειες και οι 25 έφεραν στον κόσμο παιδιά με γενετικές ανωμαλίες».

nato war yugoslavia thumbnail– Δεκαεννιά χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Νατοϊκές δυνάμεις ξεκινούσαν το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Τότε, οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τους παρουσίαζαν το Βελιγράδι ως το βασικό ένοχο πίσω από τον πόλεμο, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου ενάντια στους αλβανόφωνους του Κοσυφοπεδίου. Σε γενικές γραμμές, ποιοί ήταν οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τον πόλεμο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία;

NKPJ: Η επίθεση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας ήταν μια ιμπεριαλιστική επίθεση. Η απόφαση για την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία ήταν η πρώτη στην ιστορία που λήφθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Νατοϊκή επίθεση στη Γιουγκοσλαβία παραβίασε ακόμη και τον ίδιο τον κανονισμό της συμμαχίας, ο οποίος αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση μόνο ως απάντηση σε προηγηθείσα επίθεση ενάντια σε κάποιο από τα μέλη του. Η Γιουγκοσλαβία δεν είχε επιτεθεί σε κανένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το πρόσχημα για την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία υπήρξε η αποτυχία των συνομιλιών που είχαν λάβει χώρα στο Ραμπουγιέ και το Παρίσι, το Γενάρη και τον Μάρτη 1999 αντίστοιχα, για το μελλοντικό καθεστώς στη νότια σερβική επαρχία του Κοσόβου και της Μετόχια. Στην πραγματικότητα, οι σχεδιασμοί για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας είχαν ολοκληρωθεί ήδη από τον Αύγουστο του 1998, την στιγμή που οι – λεγόμενες- διαπραγματεύσεις του Ραμπουγιέ και του Παρισιού χρησιμοποιούνταν ως άλλοθι για να ενοχοποιηθεί το επιλεγμένο θύμα.

Ο σκοπός των δυτικών ιμπεριαλιστών ήταν ξεκάθαρος: ήθελαν να φέρουν στρατεύματα κατοχής στις περιοχές του Κοσόβου και της Μετόχια. Πρόκειται για περιοχή με γεωστρατηγική σημασία-«κλειδί» για τον έλεγχο και την κυριαρχία στα Βαλκάνια.

Μετά την επίθεση, οι ΗΠΑ εγκατέστησαν στρατιωτική βάση στην περιοχή του Κοσόβου και της Μετόχια, την Bondsteel, η οποία είναι μια απ’ τις πλέον δαπανηρές και μεγάλες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Τώρα υπάρχουν σχέδια επέκτασης της Bondsteel και μετατροπή της σε μόνιμη βάση παραμονής αμερικανών στρατιωτών, λειτουργώντας ως κόμβος για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Νοτιονατολική Ευρώπη που εξυπηρετεί γεωστρατηγικούς στόχους.

– Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η βαλκανική χερσόνησος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει πιθανή ένταξη άλλων βαλκανικών χωρών στις ευρωατλαντικές συμμαχίες. Η Σερβία, παρ’ ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα, είναι και υποψήφια χώρα-μέλος της Ε.Ε. Πως εξηγείτε αυτήν την στάση και ποιές είναι, κατά την άποψη σας, οι βασικές επιδιώξεις της αστικής τάξης της Σερβίας;

NKPJ: Οι κύριες επιδιώξεις της σερβικής αστικής τάξης είναι προς την κατεύθυνση για περισσότερα κέρδη, περισσότερη ισχύ και περισσότερη εκμετάλλευση πάνω στην εργατική τάξη. Όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα με την αστική τάξη.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά την περίοδο των αιματηρών αδελφοκτόνων πολέμων στη Γιουγκοσλαβία η αστική τάξη υπηρέτησε τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δρώντας προς όφελος τους προάγωντας τον εθνικισμό και τον σωβινισμό, ενώ προώθησε τα δικά της συμφέροντα κυρίως μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Η αστική τάξη στη χώρα μας υπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, είτε υπάρχει κλιμάκωση εχθροπραξιών είτε όχι, αλλά και σε περίοδο νέων εντάσεων όπως σήμερα, κοιτώντας πάντοτε να ικανοποιήσει τα κέρδη και τα προνόμια της.

Αυτή είναι ξεκάθαρα η επιδίωξη και ο προσανατολισμός της, ανεξάρτητα του ποιός είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει οι ίδιοι να διαμορφώσουν το πεπρωμένο τους, με βάση τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα- αλληλένδετα μεταξύ τους- συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ντόπιων αστικών τάξεων.

– Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η Σερβία διαπραγματεύεται την ένταξη της στην Ε.Ε. Τι είδους πολιτικές και εσωτερικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση και τι αντίκτυπο έχουν στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας;

NKPJ: Καταρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Σερβία δεν θα είναι σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ιμπεριαλιστικό αυτό «μπουντρούμι» των λαών, μέχρι να αναγνωρίσει την κατοχή (Σ.τ.Μ: Εννοεί την ανεξαρτησία του κρατιδίου του Κοσόβου) της νοτιοτέρης της επαρχίας, του Κοσόβου και της Μετόχιας. Το ΝΚΚΓ έχει την σταθερή άποψη ότι το Κόσοβο και η Μετόχια βρίσκονται υπό την κατοχή του δυτικού ιμπεριαλισμού έπειτα από τη Νατοϊκή επίθεση στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Το Κόμμα μας είναι αντίθετο σε αυτήν την κατοχή και ζητά την άμεση απόσυρση των Νατοϊκών στρατευμάτων από το Κόσοβο και τη Μετόχια, όπως επίσης αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στο ιμπεριαλιστικό «μπουντρούμι» της Ε.Ε.

Τα τελευταία 18 χρόνια, οι αστικές κυβερνήσεις της Σερβίας έχουν περάσει μια σειρά, επιζήμιων για την εθνική οικονομία και το λαό, νόμους με εντολή της Ε.Ε., που ενισχύουν τις πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ανάμεσα σε άλλα, το 2014 ψηφίστηκε ένας αντεργατικός νόμος με τον οποίο δόθηκε κρατικό χρήμα σε ξένες εταιρείες ώστε να ανοίξουν εργοστάσια στην Σερβία και να κερδοφορούν εκμεταλλευόμενες άγρια τους εργαζόμενους. Στις κρατικές επιχειρήσεις εφαρμόζονται «μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνουν απολύσεις «πλεονάζοντος εργατικού προσωπικού» προκειμένου αργότερα να πουληθούν στο μεγάλο κεφάλαιο (προερχόμενο, μεταξύ άλλων, από την Ε.Ε.) έναντι μικρού ανταλλάγματος.

anti-nato logo– Όπως γνωρίζετε, οι κομμουνιστές στην Ελλάδα, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου το 1999, διοργανώνοντας μεγάλες κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στον εγκληματικό Νατοϊκό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συντρόφους σας στην Ελλάδα και γενικότερα στον ελληνικό λαό;

NKPJ: Η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι η βασική δύναμη του δυτικού ιμπεριαλισμού. Σκοπός της είναι να δρα ως παγκόσμιος αστυνόμος που ελέγχει τις ανυπάκουες κυβερνήσεις και λαούς. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι χώρες οι οποίες δεν έχουν συνάψει συμφωνίες με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, είναι πιθανό να αποτελέσουν στόχο των Νατοϊκών βομβών. Αυτό συνέβη και στη Γιουγκοσλαβία. Η Νατοϊκή συμμαχία είναι μια δύναμη που δημιουργήθηκε προκειμένου να προστατεύει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατέχουν το σύνολο των Βαλκανίων και είναι η βασική αιτία αστάθειας στην περιοχή μας. Όσο τα Βαλκάνια βρίσκονται υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ- και όσο βρίσκονται Νατοϊκά στρατεύματα εδώ- είναι αδύνατο να επιτευχθεί οικονομική ανεξαρτησία και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

Βασικό καθήκον του ελληνικού, αλλά και όλων των λαών στα Βαλκάνια, είναι να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να απελευθερώσουν τα Βαλκάνια από την κατοχή του ΝΑΤΟ. Το βασικό καθήκον των κομμουνιστών σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι να ηγηθούν των προοδευτικών δυνάμεων. Δε μπορούμε να επιτύχουμε την ευτυχία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα, την Σερβία, στα Βαλκάνια, όσο οι Νατοϊκές βάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν εδώ. Επομένως, το φωνάζουμε δυνατά: ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ – ΈΞΩ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

* Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, που ιδρύθηκε το 1990, μετέχει στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) καθώς και στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία (Initiative of Communist and Workers Parties).

__________________________________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.