Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Tο ακυκλοφόρητο προφητικό ντοκιμαντέρ του Τάσσου Λέρτα: «Ντοκουμέντο – η μάχη της Αθήνας» στο STUDIO

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, από την 4η Αυγούστου του 1936 έως την 4η Δεκεμβρίου του 1944.

Doc 1

Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε ένα μοναδικό υλικό – αποσπάσματα από τα επίκαιρα εκείνης της εποχής, που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Για δέκα χρόνια, ο σκηνοθέτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής για να αποκαταστήσει την αλήθεια και κομμάτι-κομμάτι μάζεψε εικόνες και επεισόδια, ψάχνοντας σε ατομικές συλλογές και κινηματογραφικά αρχεία εκείνων των χρόνων.
Μας παραδίδει ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, που αποτυπώνει την αλήθεια αυτών των χρόνων που βασάνισαν την Ελλάδα και τους Έλληνες και που δεν είχε ποτέ πραγματικά φωτιστεί.

Doc 4 Doc 7

Doc 5

Doc 6

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο Αναστάσιος Λέρτας, μετά από χρόνια αναζητήσεων αποτυπώνει τα γεγονότα και γοητεύει με τη μοναδικότητα του κινηματογραφικού υλικού του. Βλέπουμε το χρονικό των ευτυχισμένων ημερών της νίκης των Ελλήνων δημοκρατών επί του φασισμού και το χρονικό των τραγικών γεγονότων, όταν με τη βοήθεια των αγγλικών στρατευμάτων οι μοναρχο-φασίστες κλέβουν αυτή τη νίκη από το λαό. Η μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας υπήρξε αρκετά δύσκολη και η ταινία αποτελεί ερμηνείας της.

Τάσσος Λέρτας

📽️ 🎬

Ο Τάσος Λέρτας, δημιουργός της ταινίας «Ντοκουμέντο – Η Μάχη της Αθήνας», απέσπασε το βραβείο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» μέσα από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1983.

«Έδωσα οδηγίες στον στρατηγό Ουίλσον (είναι ο προϊστάμενος του Σκόμπι) να σας αφήσει όλες σας τις δυνάμεις και να σας σταλούν όλες οι δυνατές ενισχύσεις.
[…]
Είστε υπεύθυνος για την διατήρηση της τάξης στην Αθήνα και οφείλετε να εξουδετερώσετε η να καταστρέψετε όλες τις ομάδες ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν στην πόλη.
Λάβετε όλα τα μέτρα που θα κρίνετε ωφέλιμα για να εξασφαλίσετε τον έλεγχο των οδών και για να κυκλώσετε όλες τις ομάδες ταραξιών. […]
Μη διστάσετε να πυροβολείτε κάθε ένοπλο που θα δοκιμάσει να αμφισβητήσει το βρετανικό κύρος στην Αθήνα ή το ελληνικό κύρος για λογαριασμό του οποίου ενεργούμε.
Το καλύτερο, φυσικά, θα ήταν να συνυπογράφει τις διαταγές σας κάποια ελληνική κυβέρνηση, και ο Λίπερ ζητάει αυτή τη στιγμή από τον Παπανδρέου να παραμείνει στη θέση του για να σας βοηθήσει.
Μη διστάζετε πάντως να ενεργείτε σα να βρισκόσαστε σε κατακτημένη πόλη, όπου θα είχε ξεσπάσει μια τοπική εξέγερση. Σε ό,τι αφορά τις ομάδες του ΕΛΑΣ που πλησιάζουν ερχόμενες απ’ έξω, πρέπει να είσαστε σε θέση με τα τεθωρακισμένα σας να δώσετε σε μερικές απ’ αυτές ένα μάθημα, που θα αποθαρρύνει τις άλλες να δοκιμάσουν να δράσουν. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μου για όλα τα λογικά και συνετά μέτρα που λάβετε σ’ αυτή τη βάση.
(Προσέξτε, λογικά και συνετά μεν τα μέτρα αλλά σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΣΗ. Δηλαδή, στη βάση της σφαγής).
Πρέπει να κρατήσουμε και να κυριαρχήσουμε στην Αθήνα.
Θα ήταν για μας μεγάλο πράγμα να το κατορθώσουμε χωρίς αιματοχυσία, αν μπορεί να γίνει, αλλά και με αιματοχυσία αν είναι αναπόφευκτο».
Ουίστον Τσόρτσιλ

Στην επέτειο των 75 χρόνων από τη μάχη της Αθήνας η new star παρουσιάζει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το ακυκλοφόρητο προφητικό ντοκιμαντέρ του Τάσσου Λέρτα «Ντοκουμέντο-η μάχη της Αθήνας», παραγωγής 1982, που ρίχνει φως στα γεγονότα και μοιάζει επίκαιρο όσο πότε.

Doc 9Doc 8Doc 10
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ψηφιακά αποκατεστημένη απο 19/12/2019 σε πρώτη εμπορική διανομή απο την NEW STAR
STUDIO new star art cinema:
Σπάρτης και Σταυροπούλου 33 Πλατεία Αμερικής
Τηλ 210-8640054 –2108220008
Καθημερινά στις 19.00

LINK εικόνων της ταινίας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ    εδώ (flickr.com)

ΣΣ |> Μη δώσετε καμιά απολύτως σημασία στο Χρήστο Μήτση και στην κριτική του στο athinorama.gr που το θεωρεί  ως απλό «χρονικό» -βασισμένο αποκλειστικά σε αρχειακό υλικό (άρα;), «αφηγηματικά απλό και πολιτικά μονοδιάστατο», το οποίο «ύστερα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μοιάζει πια κινηματογραφικά εντελώς ξεπερασμένο» …

ℹ️  Κάναμε και ένα σχόλιο στη σχετική στήλη που έμεινε στα “αζήτητα” (παραμένει -επί ώρες, “υπό επεξεργασία” … |> «καταχωρήθηκε επιτυχώς και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου πριν τη δημοσίευση»)

Nτοκιμαντέρ Τάσσου Λέρτα Ντοκουμέντο η μάχη της Αθήνας