Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Tο «πράσινο» όραμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας

Με φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα έντυσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου, η οποία παρουσιάστηκε απόψε, σε ειδική εκδήλωση, από τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαφημίζοντας στο κεφάλαιο τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το κόμμα του για την ενσωμάτωση του λαού στα προτάγματα της αστικής τάξης και της ΕΕ, περιέγραψε το «όραμά» του για μια «πράσινη επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», με την «ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας».

Φυσικά, στην παρέμβαση του δεν κατονόμασε τους πραγματικούς ενόχους της περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά αντιθέτως τους έταξε ένα σωρό κίνητρα και ενισχύσεις για τα «πράσινα» αρπακτικά, σαν αυτά που ως κυβέρνηση θέσπισε. Έτσι, κατέδειξε σαν υπαίτιους τη ΝΔ και κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, για χάρη των οποίων, όπως είπε, η προστασία της φύσης αντιμετωπίζεται ως τροχοπέδη της ανάπτυξης. Στον αντίποδα, επιχείρησε να εμφανίσει την προστασία του περιβάλλοντος ως επιλογή οικονομικά επωφελέστερη για το εγχώριο κεφάλαιο, λέγοντας πως κλάδοι στους οποίους διατηρεί η χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η αγροτική οικονομία και ο Τουρισμός, προϋποθέτουν μια τέτοια επιλογή.

Με ανέξοδες και δίχως αντίκρισμα υποσχέσεις όπως ότι «η ελληνική πολιτεία εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη, με διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά αγαθά, όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες», όταν πρόκειται για μια επιλογή στα μέτρα των αναγκών και των συμφερόντων ενός συστήματος που εγγυάται φτώχεια στον λαό και υποβάθμιση όλων των όρων ζωής του, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές πρωτοβουλίες που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ: Θέσπιση κυβερνητικού «συμβουλίου για την πράσινη μετάβαση», αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης με στελέχωση και εξοπλισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, προσαρμογές στην Παιδεία, ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και του θαλάσσιου σχεδιασμού, εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εισαγωγή κριτηρίου ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις, ενεργοποίηση πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή! 902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα