Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Tο φάντασμα του Μαρξ και του σοσιαλισμού στοιχειώνει τον Λευκό Οίκο

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

«Με αφορμή την 200ή επέτειο από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, ο σοσιαλισμός έχει επιστρέψει στον αμερικάνικο πολιτικό λόγο.  Πολιτικές προτάσεις από τους αυτοαποκαλούμενους σοσιαλιστές κερδίζουν υποστήριξη στο Κογκρέσο και μεταξύ πολλών περισσοτέρων στο εκλογικό σώμα(!)»

Έτσι ξεκινά την 72σέλιδη έκθεση του, μετά και από βιβλιογραφική έρευνα και υπολογισμούς, λέει, το Συμβούλιο των οικονομικών συμβούλων (CEA) του Προέδρου Τραμπ, στις 23 Οκτωβρίου 2018.

Παραθέτουμε μερικά μαργαριτάρια της περίληψης της «έρευνας» που σκοπό έχει να αποδείξει τις καταστροφικές συνέπειες, στην περίπτωση που επικρατήσει ο σοσιαλισμός, στην οικονομία των ΗΠΑ και των Αμερικάνων πολιτών.

«Οι πιο ιδιαίτερα Σοσιαλιστικές περιπτώσεις, είναι συνήθως αγροτικές οικονομίες, όπως η μαοϊκή Κίνα, η Κούβα και η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ). Οι μη δημοκρατικές κυβερνήσεις τους ανέλαβαν τον έλεγχο στην γεωργία, με την υπόσχεση να να κάνουν την τροφή πιο άφθονη. Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά λιγότερη παραγωγή τροφής και δεκάδες εκατομμύρια θανάτους από λιμό».

usa3

Και η Βενεζουέλα άκρως σοσιαλιστική!

“Ο κεντρικός έλεγχος των πόρων υπάρχουν επίσης στις βιομηχανικές χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα. Διδάγματα από την κακή εκτέλεση αγροτικών οικονομιών, από τα σοσιαλιστικά καθεστώτα μεταφέρονται και στην βιομηχανία όταν τις αναλαμβάνει το κράτος: παράγουν λιγότερο παρά περισσότερο.

Η πρόταση να αντικατασταθούν οι πολιτικές των ΗΠΑ με άκρως σοσιαλιστές πολιτικές, όπως της Βενεζουέλας, θα μείωνε το πραγματικό ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 40% σε μακροπρόθεσμη βάση, ή περίπου $24.000 ανά έτος για τον μέσο άνθρωπο”.

Και η Σκανδιναβία ήταν σοσιαλιστική αλλά..!!

Και για να μην προτείνει κανείς πιο “ήπια” μοντέλα συνεχίζει…

“Από πολλές απόψεις, οι πολιτικές των σκανδιναβικών χωρών σήμερα διαφέρουν σημαντικά από ό, τι οι οικονομολόγοι έχουν κατά νου όταν σκέφτονται τον σοσιαλισμό όπως ήταν την δεκαετία του 70. Για παράδειγμα, δεν παρέχουν «δωρεάν» υγειονομική περίθαλψη. Οι αμερικανικές οικογένειες κερδίζουν κατά μέσο $2.000 έως $5.000 περισσότερο ανά έτος από το σημερινό φορολογικό μοντέλο των βόρειων χωρών.

Εκτιμούμε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το Σκανδιναβικό μοντέλλο της δεκαετίας του 70 το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά τουλάχιστον 19% σε μακροπρόθεσμη βάση, ή περίπου $11.000 ετησίως για το μέσο άτομο”.

Λέει κιάλλα η έκθεση, όπως πόσο καλύτερο είναι το ιδιωτικό σύστημα Υγείας του Τραμπ, από το δωρεάν κρατικό, πόσο καλύτερα και καινοτόμα σκέφτεται ο άνθρωπος στον καπιταλισμό κ.ά πολλά για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης των όποιων σοσιαλιστικών ιδεών και καταλήγει:

“Αυτές οι χώρες αποτελούν παραδείγματα σε ένα γενικότερο μοτίβο αρνητικών αποτελεσμάτων του σοσιαλισμού. Εδώ η βιβλιογραφία βρίσκει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομικής ελευθερίας και τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις”.

media_media_bd286ffe-361e-4e6f-8240-bdedbb14d6e0_normalized

Αυτή είναι η κατάληξη των ερευνητών του Τραμπ που σπατάλησαν 72 σελίδες χαρτί και διάβασαν ευρύ φάσμα βιβλιογραφίας για να καταλήξουν πως ο καπιταλισμός στην Αμερικάνικη μορφή του είναι το καλύτερο σύστημα και όλα τα άλλα σκορπίζουν πείνα, ακρίβεια, μείωση εισοδημάτων, επί πλέον φόρους και ανελευθερία. Ανακατεύουν σοσιαλισμό και σοσιαλδημοκρατία, αντιμετωπίζουν εχθρικά ότι αμφισβητεί την κυριαρχία του καπιταλισμού.

Το γεγονός ότι οι ειδικοί του Λευκού Οίκου βλέπουν τον κίνδυνο της διάδοσης των ιδεών του Μάρξ σε εποχές που τα καραβάνια των προσφύγων τους χτυπούν την πόρτα.

usa1

Την εποχή που ένας στους τέσσερις αμερικάνους δεν είναι σίγουρος για το καθημερινό φαί του και δεν έχει να πάει στον γιατρό, όπου οι άστεγοι και οι άνεργοι πληθαίνουν, η εγκληματικότητα αυξάνεται, οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται και η Αμερικάνικη Νεολαία σέρνεται σε Ιμπεριαλιστικούς πολέμους ανά την υφήλιο δείχνει ένα και μοναδικό.

Φοβούνται!

Φοβούνται ακόμη και αυτή την εποχή που κατάφεραν να εξαφανίσουν κάθε συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού.

Φοβούνται μήπως η απόγνωση του κόσμου τον στρέψει προς τις σοσιαλιστικές ιδέες και φέρει την έκρηξη.

Φοβούνται την Ιστορία πέρα από τα παραμυθάκια για μικρά παιδιά, για τον κακό Λύκο, που διηγούνται στην έκθεση για τον Υπαρκτό σοσιαλισμό.

Φοβούνται μήπως οι επιτυχίες του Υπαρκτού Σοσιαλισμού γίνουν πόλος έλξης για έναν λαό απεγνωσμένο και χάσουν τα πάντα.

Έτσι για μια ακόμη φορά ο πρωτόγονος αντικομουνισμός και η πλύση εγκεφάλου με την πνευματική «τρομοκρατία» κάνει την εμφάνισή του στην έκθεση των ειδικών του Λευκού Οίκου κατά παραγγελία των αφεντικών του, του μεγάλου ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου.

CEA

 

CEA Report: The Opportunity Costs of Socialism

 ECONOMY & JOBS

Issued on: October 23, 2018

Council of Economic Advisers

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία