Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Tα θέματα οικονομίας επίκεντρο του 8ου Συνέδριου του ΚΚ Κούβας — Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις 16 έως αύριο 19 Απρί­λη πραγ­μα­το­ποιεί­ται το 8ο Συνέ­δριο του ΚΚ Κού­βας, στις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας που οδή­γη­σαν σε ανά­λο­γη προ­σαρ­μο­γή στη διαδικασία.

Στη συνε­χή αρθρο­γρα­φία και σε ανα­λύ­σεις στην εφη­με­ρί­δα «Granma» τονί­ζε­ται ότι αντι­κεί­με­νο της συζή­τη­σης είναι να γίνει ένας απο­λο­γι­σμός για το διά­στη­μα από το 6ο Συνέ­δριο, τον Απρί­λη του 2011, που απο­φά­σι­σε τη λεγό­με­νη «επι­και­ρο­ποί­η­ση του οικο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού μοντέ­λου».

el 8vo Congreso del Partido Comunista de Cuba

Όπως σημειώ­νε­ται σε αυτές τις ανα­λύ­σεις, οι σύνε­δροι θα συζη­τή­σουν «για τα οικο­νο­μι­κά και κοι­νω­νι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που επι­τεύ­χθη­καν την προη­γού­με­νη πεντα­ε­τία, καθώς και τον σχε­δια­σμό για τα επό­με­να χρό­νια, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στούν η συνέ­χεια και το μη ανα­στρέ­ψι­μο του σοσια­λι­σμού, η πρό­ο­δος στην οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη και στη βελ­τί­ω­ση της ποιό­τη­τας ζωής των πολι­τών, σε στε­νή σύν­δε­ση με τον απα­ραί­τη­το σχη­μα­τι­σμό ηθι­κών και πολι­τι­κών αξιών στους πολί­τες».

Πέντε είναι οι βασι­κές ενό­τη­τες:
1. Σύντο­μη ανα­σκό­πη­ση της οικο­νο­μί­ας κατά την περί­ο­δο 2016 — 2020.
2. Ολο­κλη­ρω­μέ­νη εκτί­μη­ση της επι­και­ρο­ποί­η­σης του οικο­νο­μι­κού μοντέ­λου από το 6ο Συνέ­δριο μέχρι σήμε­ρα. Κατευ­θύν­σεις και πολιτικές.
3. Επι­και­ρο­ποί­η­ση της αντί­λη­ψης του οικο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού μοντέλου.
4. Εθνι­κό σχέ­διο κοι­νω­νι­κής — οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης έως το 2030.
5. Ενη­μέ­ρω­ση για τις κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές για την επό­με­νη περίοδο.

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται, εξαι­τί­ας της εντα­τι­κο­ποί­η­σης των μέτρων οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού από τις ΗΠΑ από το 2016 έως το 2019, η κου­βα­νι­κή οικο­νο­μία σημεί­ω­σε μέτρια αύξη­ση του Ακα­θά­ρι­στου Εγχώ­ριου Προ­ϊ­ό­ντος, με ρυθ­μό 1% σε ετή­σιο μέσο όρο.

Για το 2020, εκτι­μά­ται μια συρ­ρί­κνω­ση περί­που 11%, που προ­κύ­πτει από τις επι­πτώ­σεις στην οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα λόγω του απο­κλει­σμού και της παν­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Επί­σης, για την αντι­με­τώ­πι­σή τους προ­ω­θή­θη­καν τα μέτρα της κατάρ­γη­σης του διπλού νομί­σμα­τος, της υπο­τί­μη­σης του πέσο και προ­χώ­ρη­σε η διεύ­ρυν­ση στους τομείς όπου επι­τρέ­πε­ται η αυτοαπασχόληση.

Ταυ­τό­χρο­να ανα­κοι­νώ­νε­ται ότι στο Συνέ­δριο προ­τεί­νο­νται τρο­πο­ποι­ή­σεις τόσο στο κεί­με­νο της αντί­λη­ψης για τη δια­μόρ­φω­ση του οικο­νο­μι­κού μοντέ­λου όσο και σε αυτό για τις κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές που εγκρί­θη­καν στο 7ο Συνέδριο.ΚΚΕ logo

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε χαι­ρε­τι­στή­ριο μήνυ­μά της στο ΚΚ Κού­βας, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώ­νει τα εξής:

«Αγα­πη­τοί σύντροφοι,

Με την ευκαι­ρία του 8ου Συνε­δρί­ου του ΚΚ Κού­βας η ΚΕ του ΚΚΕ απευ­θύ­νει θερ­μούς επα­να­στα­τι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς στους κομ­μου­νι­στές και την εργα­τι­κή τάξη της Κού­βας και εύχε­ται καλή επι­τυ­χία στο Συνέ­δριό σας. Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον ηρω­ι­κό κου­βα­νι­κό λαό, κατα­δι­κά­ζου­με την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση και απαι­τού­με την άρση του βάρ­βα­ρου απο­κλει­σμού και όλων των μέτρων που επι­βάλ­λο­νται από τις ΗΠΑ ενά­ντια στην Κούβα.
Το Συνέ­δριό σας συμπί­πτει με τα 60 χρό­νια από την από­κρου­ση της ένο­πλης επέμ­βα­σης των ΗΠΑ και των μισθο­φό­ρων τους στον Κόλ­πο των Χοί­ρων, αλλά και με τα 60 χρό­νια από τη δια­κή­ρυ­ξη του σοσια­λι­στι­κού χαρα­κτή­ρα της Επανάστασης.

Η Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση έδω­σε στην εργα­τι­κή τάξη και το λαό της Κού­βας πρω­το­φα­νείς κατα­κτή­σεις. Στη χώρα μας και διε­θνώς, οι κατα­κτή­σεις αυτές εμπνέ­ουν ένα πλα­τύ κίνη­μα αλλη­λεγ­γύ­ης στο Νησί της Επα­νά­στα­σης, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό απο­κλει­σμό, στις κάθε λογής δολιο­φθο­ρές και επεμβάσεις.

Η απο­δε­δειγ­μέ­νη ανω­τε­ρό­τη­τα του σοσια­λι­σμού απο­κτά ξεχω­ρι­στή σημα­σία σε μια περί­ο­δο που έχει ξεσπά­σει η νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση — που βαθαί­νει από την παν­δη­μία και οξύ­νει τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς ανταγωνισμούς.

Η Κού­βα, στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας, χάρη στο λαϊ­κό σύστη­μα Υγεί­ας, αντι­στά­θη­κε στην παν­δη­μία, έκα­νε μεγά­λη πρό­ο­δο στα εμβό­λια και στα φάρ­μα­κα για τις ανά­γκες του λαού της και άλλων λαών, την ώρα που ακό­μα και σε ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη κατέρ­ρευ­σαν τα εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­να συστή­μα­τα Υγείας.
Το Κόμ­μα μας στη­ρί­ζει τη διεκ­δί­κη­ση του Βρα­βεί­ου Νόμπελ Ειρή­νης για την μπρι­γά­δα των υγειο­νο­μι­κών “Χέν­ρι Ριβ” που έδει­ξε έμπρα­κτα τη διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη της Κού­βας στους λαούς που υποφέρουν.

Σήμε­ρα, εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νοι σε όλο τον κόσμο αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι δεν υπάρ­χει διέ­ξο­δος στο πλαί­σιο του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που παρα­γω­γής, της κυριαρ­χί­ας των μονο­πω­λί­ων και της καπι­τα­λι­στι­κής αγοράς.

Ανα­δει­κνύ­ε­ται η επι­και­ρό­τη­τα του σοσια­λι­σμού, η ανά­γκη της εξου­σί­ας της εργα­τι­κής τάξης, της κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης των μέσων παρα­γω­γής, του κεντρι­κού σχε­δια­σμού, του εργα­τι­κού ελέγχου.

Οι εξε­λί­ξεις θέτουν σοβα­ρές ευθύ­νες στο κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα. Υπο­γραμ­μί­ζουν την ανά­γκη της πολι­τι­κής — ιδε­ο­λο­γι­κής αντε­πί­θε­σης στη βάση του μαρ­ξι­σμού — λενι­νι­σμού και του προ­λε­τα­ρια­κού διεθνισμού».

Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο