Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Tο φάντασμα του Μαρξ και του σοσιαλισμού στοιχειώνει τον Λευκό Οίκο

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

«Με αφορ­μή την 200ή επέ­τειο από τη γέν­νη­ση του Καρλ Μαρξ, ο σοσια­λι­σμός έχει επι­στρέ­ψει στον αμε­ρι­κά­νι­κο πολι­τι­κό λόγο.  Πολι­τι­κές προ­τά­σεις από τους αυτο­α­πο­κα­λού­με­νους σοσια­λι­στές κερ­δί­ζουν υπο­στή­ρι­ξη στο Κογκρέ­σο και μετα­ξύ πολ­λών περισ­σο­τέ­ρων στο εκλο­γι­κό σώμα(!)»

Έτσι ξεκι­νά την 72σέλιδη έκθε­ση του, μετά και από βιβλιο­γρα­φι­κή έρευ­να και υπο­λο­γι­σμούς, λέει, το Συμ­βού­λιο των οικο­νο­μι­κών συμ­βού­λων (CEA) του Προ­έ­δρου Τραμπ, στις 23 Οκτω­βρί­ου 2018.

Παρα­θέ­του­με μερι­κά μαρ­γα­ρι­τά­ρια της περί­λη­ψης της «έρευ­νας» που σκο­πό έχει να απο­δεί­ξει τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες, στην περί­πτω­ση που επι­κρα­τή­σει ο σοσια­λι­σμός, στην οικο­νο­μία των ΗΠΑ και των Αμε­ρι­κά­νων πολιτών.

«Οι πιο ιδιαί­τε­ρα Σοσια­λι­στι­κές περι­πτώ­σεις, είναι συνή­θως αγρο­τι­κές οικο­νο­μί­ες, όπως η μαοϊ­κή Κίνα, η Κού­βα και η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση (ΕΣΣΔ). Οι μη δημο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις τους ανέ­λα­βαν τον έλεγ­χο στην γεωρ­γία, με την υπό­σχε­ση να να κάνουν την τρο­φή πιο άφθο­νη. Το απο­τέ­λε­σμα ήταν ουσια­στι­κά λιγό­τε­ρη παρα­γω­γή τρο­φής και δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια θανά­τους από λιμό».

usa3

Και η Βενε­ζου­έ­λα άκρως σοσιαλιστική!

“Ο κεντρι­κός έλεγ­χος των πόρων υπάρ­χουν επί­σης στις βιο­μη­χα­νι­κές χώρες, όπως συμ­βαί­νει σήμε­ρα στη Βενε­ζου­έ­λα. Διδάγ­μα­τα από την κακή εκτέ­λε­ση αγρο­τι­κών οικο­νο­μιών, από τα σοσια­λι­στι­κά καθε­στώ­τα μετα­φέ­ρο­νται και στην βιο­μη­χα­νία όταν τις ανα­λαμ­βά­νει το κρά­τος: παρά­γουν λιγό­τε­ρο παρά περισσότερο.

Η πρό­τα­ση να αντι­κα­τα­στα­θούν οι πολι­τι­κές των ΗΠΑ με άκρως σοσια­λι­στές πολι­τι­κές, όπως της Βενε­ζου­έ­λας, θα μεί­ω­νε το πραγ­μα­τι­κό ΑΕΠ κατά του­λά­χι­στον 40% σε μακρο­πρό­θε­σμη βάση, ή περί­που $24.000 ανά έτος για τον μέσο άνθρωπο”.

Και η Σκαν­δι­να­βία ήταν σοσια­λι­στι­κή αλλά..!!

Και για να μην προ­τεί­νει κανείς πιο “ήπια” μοντέ­λα συνεχίζει…

“Από πολ­λές από­ψεις, οι πολι­τι­κές των σκαν­δι­να­βι­κών χωρών σήμε­ρα δια­φέ­ρουν σημα­ντι­κά από ό, τι οι οικο­νο­μο­λό­γοι έχουν κατά νου όταν σκέ­φτο­νται τον σοσια­λι­σμό όπως ήταν την δεκα­ε­τία του 70. Για παρά­δειγ­μα, δεν παρέ­χουν «δωρε­άν» υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη. Οι αμε­ρι­κα­νι­κές οικο­γέ­νειες κερ­δί­ζουν κατά μέσο $2.000 έως $5.000 περισ­σό­τε­ρο ανά έτος από το σημε­ρι­νό φορο­λο­γι­κό μοντέ­λο των βόρειων χωρών.

Εκτι­μού­με ότι αν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είχαν το Σκαν­δι­να­βι­κό μοντέλ­λο της δεκα­ε­τί­ας του 70 το πραγ­μα­τι­κό ΑΕΠ θα μειω­νό­ταν κατά του­λά­χι­στον 19% σε μακρο­πρό­θε­σμη βάση, ή περί­που $11.000 ετη­σί­ως για το μέσο άτομο”.

Λέει κιάλ­λα η έκθε­ση, όπως πόσο καλύ­τε­ρο είναι το ιδιω­τι­κό σύστη­μα Υγεί­ας του Τραμπ, από το δωρε­άν κρα­τι­κό, πόσο καλύ­τε­ρα και και­νο­τό­μα σκέ­φτε­ται ο άνθρω­πος στον καπι­τα­λι­σμό κ.ά πολ­λά για να αντι­με­τω­πί­σει τον κίν­δυ­νο εξά­πλω­σης των όποιων σοσια­λι­στι­κών ιδε­ών και καταλήγει:

“Αυτές οι χώρες απο­τε­λούν παρα­δείγ­μα­τα σε ένα γενι­κό­τε­ρο μοτί­βο αρνη­τι­κών απο­τε­λε­σμά­των του σοσια­λι­σμού. Εδώ η βιβλιο­γρα­φία βρί­σκει μια ισχυ­ρή συσχέ­τι­ση μετα­ξύ της μεγα­λύ­τε­ρης οικο­νο­μι­κής ελευ­θε­ρί­ας και τις καλύ­τε­ρες οικο­νο­μι­κές επιδόσεις”.

media_media_bd286ffe-361e-4e6f-8240-bdedbb14d6e0_normalized

Αυτή είναι η κατά­λη­ξη των ερευ­νη­τών του Τραμπ που σπα­τά­λη­σαν 72 σελί­δες χαρ­τί και διά­βα­σαν ευρύ φάσμα βιβλιο­γρα­φί­ας για να κατα­λή­ξουν πως ο καπι­τα­λι­σμός στην Αμε­ρι­κά­νι­κη μορ­φή του είναι το καλύ­τε­ρο σύστη­μα και όλα τα άλλα σκορ­πί­ζουν πεί­να, ακρί­βεια, μεί­ω­ση εισο­δη­μά­των, επί πλέ­ον φόρους και ανε­λευ­θε­ρία. Ανα­κα­τεύ­ουν σοσια­λι­σμό και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, αντι­με­τω­πί­ζουν εχθρι­κά ότι αμφι­σβη­τεί την κυριαρ­χία του καπιταλισμού.

Το γεγο­νός ότι οι ειδι­κοί του Λευ­κού Οίκου βλέ­πουν τον κίν­δυ­νο της διά­δο­σης των ιδε­ών του Μάρξ σε επο­χές που τα καρα­βά­νια των προ­σφύ­γων τους χτυ­πούν την πόρτα.

usa1

Την επο­χή που ένας στους τέσ­σε­ρις αμε­ρι­κά­νους δεν είναι σίγου­ρος για το καθη­με­ρι­νό φαί του και δεν έχει να πάει στον για­τρό, όπου οι άστε­γοι και οι άνερ­γοι πλη­θαί­νουν, η εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα αυξά­νε­ται, οι κοι­νω­νι­κές παρο­χές συρ­ρι­κνώ­νο­νται και η Αμε­ρι­κά­νι­κη Νεο­λαία σέρ­νε­ται σε Ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους ανά την υφή­λιο δεί­χνει ένα και μοναδικό.

Φοβού­νται!

Φοβού­νται ακό­μη και αυτή την επο­χή που κατά­φε­ραν να εξα­φα­νί­σουν κάθε συν­δι­κα­λι­στι­κό και λαϊ­κό κίνη­μα στην πρω­τεύ­ου­σα του καπιταλισμού.

Φοβού­νται μήπως η από­γνω­ση του κόσμου τον στρέ­ψει προς τις σοσια­λι­στι­κές ιδέ­ες και φέρει την έκρηξη.

Φοβού­νται την Ιστο­ρία πέρα από τα παρα­μυ­θά­κια για μικρά παι­διά, για τον κακό Λύκο, που διη­γού­νται στην έκθε­ση για τον Υπαρ­κτό σοσιαλισμό.

Φοβού­νται μήπως οι επι­τυ­χί­ες του Υπαρ­κτού Σοσια­λι­σμού γίνουν πόλος έλξης για έναν λαό απε­γνω­σμέ­νο και χάσουν τα πάντα.

Έτσι για μια ακό­μη φορά ο πρω­τό­γο­νος αντι­κο­μου­νι­σμός και η πλύ­ση εγκε­φά­λου με την πνευ­μα­τι­κή «τρο­μο­κρα­τία» κάνει την εμφά­νι­σή του στην έκθε­ση των ειδι­κών του Λευ­κού Οίκου κατά παραγ­γε­λία των αφε­ντι­κών του, του μεγά­λου ιμπε­ρια­λι­στι­κού κεφαλαίου.

CEA

 

CEA Report: The Opportunity Costs of Socialism

 ECONOMY & JOBS

Issued on: October 23, 2018

Council of Economic Advisers

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο