Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα μυθεύματα περί ουκρανικού Ολοκαυτώματος

Αγα­πη­μέ­νο θέμα της αστι­κής-ιμπε­ρια­λι­στι­κής παρα­φι­λο­λο­γί­ας για τον Στά­λιν είναι ο λιμός που έπλη­ξε την Ουκρα­νία την περί­ο­δο 1932–33. Πρό­κει­ται για απά­τη κολοσ­σιαί­ων δια­στά­σε­ων που απο­δί­δει τον λιμό σε… σχέ­διο των μπολ­σε­βί­κων για να εξο­ντώ­σουν τον ουκρα­νι­κό λαό, ανα­γκά­ζο­ντας τους αγρο­τι­κούς πλη­θυ­σμούς να δεχθούν την κολ­λε­κτι­βο­ποί­η­ση. Στην Ουκρα­νία, μάλι­στα, έχει καθιε­ρω­θεί η 25η Νοέμ­βρη ως μέρα μνή­μης για τους νεκρούς της «γενο­κτο­νί­ας κατά του ουκρα­νι­κού έθνους από την ΕΣΣΔ».

Φωτο­γρα­φί­ες προ­πα­γαν­δι­στι­κού ναζι­στι­κού βιβλί­ου χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν ως…δήθεν αυθε­ντι­κά ντο­κου­μέ­ντα που τρά­βη­κε ο Ουό­κερ στην Ουκρα­νία. Πηγή: Douglas Tottle, 1987

Η υπο­τι­θε­μέ­νη αυτή γενο­κτο­νία έχει απο­δει­χθεί, πέραν πάσης αμφι­βο­λί­ας, ότι ήταν μια καλο­στη­μέ­νη ναζι­στι­κή προ­πα­γάν­δα. Στο βιβλίο του «Μια άλλη ματιά στον Στά­λιν», ο βέλ­γος ιστο­ρι­κός Λού­ντο Μάρ­τενς, παρα­θέ­τει στοι­χεία για το πως η ναζι­στι­κή προ­πα­γάν­δα πέρα­σε στο δυτι­κό τύπο, μέσω της εφη­με­ρί­δας Chicago American του φιλο­να­ζί αμε­ρι­κα­νού μεγι­στά­να Ουί­λιαμ Ράντολφ Χερστ. Η Chicago American δημο­σί­ευ­σε τον Φλε­βά­ρη του 1935 «αντα­πο­κρί­σεις» από την Ουκρα­νία που έφε­ραν  την υπο­γρα­φή του Τόμας Ουό­κερ και οι οποί­ες περιέ­γρα­φαν το υπο­τι­θέ­με­νο ζοφε­ρό έγκλη­μα των μπολ­σε­βί­κων. Ωστό­σο, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται από μετέ­πει­τα εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νες έρευ­νες- όπως αυτή του κανα­δού Ντά­γκλας Τότλ [4]– το «ρεπορ­τάζ» της Chicago  American όχι μόνο ήταν κάλ­πι­κο, με ψεύ­τι­κες φωτο­γρα­φί­ες και παρα­ποι­η­μέ­να στοι­χεία αλλά, επι­πλέ­ον, ο “δημο­σιο­γρά­φος” Ουό­κερ δεν είχε πατή­σει ποτέ το πόδι του στην Ουκρανία.

Οι ουκρα­νοί φασί­στες- συνερ­γά­τες των Ναζί είχαν σημα­ντι­κή συνει­σφο­ρά στην διά­δο­ση της απά­της σχε­τι­κά με το λιμό του 1932–33. Για παρά­δειγ­μα, το βιβλίο «Εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις του Κρεμ­λί­νου» που εκδό­θη­κε στα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 1950 από ουκρα­νούς φασί­στες που μετα­νά­στευ­σαν στις ΗΠΑ, περιέ­χει σει­ρά πλα­στών φωτο­γρα­φιών τις οποί­ες παρου­σιά­ζει ως «ντο­κου­μέ­ντα». Να τι γρά­φει για το εν λόγω πόνη­μα ο Μάρ­τενς: «Στην σελί­δα 155 του παρα­πά­νω έργου υπάρ­χει μια φωτο­γρα­φία τεσ­σά­ρων στρα­τιω­τών και ενός αξιω­μα­τι­κού που μόλις έχουν εκτε­λέ­σει κάποιους ανθρώ­πους. Τίτλος: «Η εκτέ­λε­ση των κου­λά­κων». Λεπτο­μέ­ρεια: οι στρα­τιώ­τες φορούν τη στο­λή του τσα­ρι­κού στρα­τού! Έτσι, μας δεί­χνουν τσα­ρι­κές εκτε­λέ­σεις ως απο­δει­κτι­κά στοι­χεία των «εγκλη­μά­των του Στάλιν».

Πηγή: 902.gr

Πηγή: 902.gr

Το 1932–33, η Ουκρα­νία πράγ­μα­τι πέρα­σε περί­ο­δο μεγά­λης και κατα­στρε­πτι­κής πεί­νας. Μόνο που, αντί­θε­τα με όσα δια­δί­δουν οι αντι­κομ­μου­νι­στές πλα­στο­γρά­φοι, ο λιμός αυτός δεν απο­τε­λού­σε σχέ­διο εξό­ντω­σης των ουκρα­νών απ’ τους μπολ­σε­βί­κους. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ο λιμός υπήρ­ξε το απο­τέ­λε­σμα μιας σει­ράς λόγων που σχε­τί­ζο­νται: α) με τα εκτε­τα­μέ­να σαμπο­τάζ (κατα­στρο­φές παρα­γω­γής, πυρ­πό­λη­ση γεωρ­γι­κών μηχα­νών, εμπό­δια στην συγκο­μι­δή δημη­τρια­κών, άρνη­ση να σπεί­ρουν κλπ) και την τρο­μο­κρα­τία των κου­λά­κων που αντι­δρού­σαν στην κολ­λε­κτι­βο­ποί­η­ση της γεωρ­γί­ας, β)  την εκτε­τα­μέ­νη επι­δη­μία τύφου στην περιο­χή και γ) την ξηρα­σία της περιό­δου 1930–32 που έπλη­ξε σημα­ντι­κά μεγά­λο μέρος της Ουκρανίας.

Από­σπα­σμα από παλαιό­τε­ρο άρθρο του Νίκου Μόττα.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν….»: Αντι­στα­λι­νι­σμός και παρα­χά­ρα­ξη της Ιστορίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο