Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Telegraph: Ανιχνευτές ψεύδους σε συνοριακά περάσματα προωθεί η ΕΕ — Και η Ελλάδα στο πρόγραμμα

Ανι­χνευ­τές ψεύ­δους με τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη θα δοκι­μα­στούν από την ΕΕ σε συνο­ρια­κά περά­σμα­τα στο πλαί­σιο ενός χρη­μα­το­δο­τού­με­νου από την ΕΕ σχε­δί­ου για την κατα­πο­λέ­μη­ση του εγκλή­μα­τος και της τρο­μο­κρα­τί­ας, γρά­φει η βρε­τα­νι­κή Telegraph. Σύμ­φω­να με τη βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα, οι ταξι­διώ­τες θα κλη­θούν να μετα­φορ­τώ­σουν φωτο­γρα­φί­ες από το δια­βα­τή­ριό τους, τη βίζα και την από­δει­ξη των χρη­μά­των που κατέ­βα­λαν και στη συνέ­χεια θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν μια κάμε­ρα web για να απα­ντή­σουν σε ερω­τή­σεις όπως «τι υπάρ­χει στη βαλί­τσα σας».

Το έργο κόστους 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ονο­μά­ζε­ται iBorderCtrl, θα δοκι­μα­στεί στα σύνο­ρα της Ουγ­γα­ρί­ας, της Λετο­νί­ας και της Ελλά­δας για έξι μήνες. Στό­χος του έργου είναι η επι­τά­χυν­ση της κυκλο­φο­ρί­ας στα εξω­τε­ρι­κά σύνο­ρα της ΕΕ. Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, η Ισπα­νία, η Πολω­νία, η Γερ­μα­νία και η Κύπρος προ­γραμ­μα­τί­ζουν, επί­σης, να συμ­με­τά­σχουν στο σχέ­διο μετά από τις αρχι­κές δοκι­μές. Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες δοκι­μές, το σύστη­μα είναι περί­που 76% ακρι­βές, αλλά η ομά­δα του έργου “iBorderCtrl” υπο­στη­ρί­ζει ότι μπο­ρεί να αυξή­σει το ποσο­στό σε 85%.

Ο Γιώρ­γος Μπουλ­τα­δά­κης, συντο­νι­στής της European Dynamics στο Λου­ξεμ­βούρ­γο, δήλω­σε: «Χρη­σι­μο­ποιού­με ήδη υπάρ­χου­σες και δοκι­μα­σμέ­νες τεχνο­λο­γί­ες — καθώς και νέες — για να ενδυ­να­μώ­σου­με τους συνο­ρια­κούς ελέγ­χους και να αυξή­σου­με την ακρί­βεια και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά τους».

Η εφη­με­ρί­δα Guardian υπο­στη­ρί­ζει πάντως ότι τα συστή­μα­τα ανι­χνευ­τών ψεύ­δους επι­κρί­νο­νται ως «ψευ­δο­ε­πι­στη­μο­νι­κά». Η ΕΕ κατη­γο­ρεί­ται για την προ­ώ­θη­ση ψευ­δο­ε­πι­στη­μο­νι­κών μεθό­δων, μετά την ανα­κοί­νω­ση σχε­δί­ων για ένα «έξυ­πνο σύστη­μα ανί­χνευ­σης ψεύ­δους» στα πιο πολυ­σύ­χνα­στα σύνο­ρά της, σε μια προ­σπά­θεια εντο­πι­σμού των παρά­νο­μων μετα­να­στών, γρά­φει η βρε­τα­νι­κή εφημερίδα.

Ο «ανι­χνευ­τής ψεύ­δους», που πρό­κει­ται να δοκι­μα­στεί στην Ουγ­γα­ρία, την Ελλά­δα και τη Λετο­νία, περι­λαμ­βά­νει τη χρή­ση ενός ηλε­κτρο­νι­κού animation, ενός συνο­ριο­φύ­λα­κα, εξα­το­μι­κευ­μέ­νου ανά­λο­γα με το φύλο, την εθνι­κό­τη­τα και τη γλώσ­σα του ταξι­διώ­τη, που κάνει ερω­τή­σεις μέσω μιας κάμερας.

Το σύστη­μα «ανί­χνευ­σης της εξα­πά­τη­σης» θα ανα­λύ­σει τις μικρο­εκ­φρά­σεις όσων επι­διώ­κουν να εισέλ­θουν στο έδα­φος της ΕΕ για να δουν αν είναι ειλι­κρι­νείς, σχε­τι­κά με το προ­σω­πι­κό τους υπό­βα­θρο και τις προ­θέ­σεις τους. Εκεί­νοι που φθά­νουν στα σύνο­ρα θα πρέ­πει να έχουν φορ­τώ­σει φωτο­γρα­φί­ες του δια­βα­τη­ρί­ου, της θεώ­ρη­σης και της από­δει­ξης των χρη­μά­των που έχουν καταβάλει.

Το έργο, το οποίο έχει λάβει χρη­μα­το­δό­τη­ση 4,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, έχει επι­κρι­θεί έντο­να από ειδι­κούς. Ο Μπρού­νο Βέρ­τσε­ρε λέκτο­ρας της ψυχο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο του Άμστερ­νταμ, δήλω­σε στην ολλαν­δι­κή εφη­με­ρί­δα De Volskrant ότι πιστεύ­ει ότι το σύστη­μα θα οδη­γού­σε σε άδι­κα αποτελέσματα.

«Τα μη λεκτι­κά μηνύ­μα­τα, όπως οι μικρο­εκ­φρά­σεις, πραγ­μα­τι­κά δεν λένε τίπο­τα για το αν κάποιος λέει ψέμα­τα ή όχι. Δεν υπάρ­χουν επι­στη­μο­νι­κές βάσεις για τις μεθό­δους που πρό­κει­ται να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν τώρα». Ο Μπέ­νετ Κλάιν­μπεργκ, επί­κου­ρος καθη­γη­τής της επι­στή­μης των δεδο­μέ­νων στο Πανε­πι­στή­μιο του Λον­δί­νου, δήλω­σε: «Αυτό μπο­ρεί να οδη­γή­σει στην εφαρ­μο­γή ενός ψευ­δο­ε­πι­στη­μο­νι­κού ελέγ­χου των συνόρων».

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή / ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο