Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Teleperformance: Έβαλε κάμερες στα σπίτια των εργαζομένων στην Αλβανία για να παρακολουθεί αν δουλεύουν

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Teleperformance η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης άρχισε να τοποθετεί κάμερες στα σπίτια των 2500 εργαζομένων της στην Αλβανία για να παρακολουθεί την απόδοσή τους. Το Σωματείο κατήγγειλε την εταιρεία στην αρχή Πληροφοριών και Προστασίας δεδομένων της χώρας.

Η απάντηση της εταιρείας ήταν να απολύσει πριν μερικούς μήνες τον Πρόεδρο του συνδικάτου και δύο άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όταν αντέδρασαν στην τοποθέτηση.

Απολύθηκε ακόμη και η δικηγόρος, μέλος του Σωματείου Barbara Mecaj, που εξέφρασε την αντίθεσή της στην κατασκόπευση της κάμερας δηλώνοντας ότι «εάν η εταιρεία έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και ανάγκες, μπορεί να τις εφαρμόσει στoυς δικούς της χώρους δουλειάς . Στα σπίτια των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν λόγο”.

«Η Teleperformance δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάμερες για να κατασκοπεύει αλβανούς εργαζόμενους στα σπίτια τους», ήταν η πρόσφατη απόφαση του Αρχής Πληροφοριών και Προστασίας Δεδομένων της χώρας.

Την απόφαση χαιρετίζει και η Ομοσπονδία UNI Global Union.

Ο Γενικός Γραμματέας της Christy Hoffman δηλώνει:

«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Teleperformance Albania, αλλά και για όλους όσους δουλεύουν από το σπίτι. Η εργασία από το σπίτι δεν σημαίνει εργασία χωρίς δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα ώστε να γίνονται συλλογικές διαπραγματεύσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων.

Δυστυχώς, η Teleperformance συνεχίζει να ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και αρνείται να διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα της».

Στην χώρα μας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι στην εν λόγω εταιρεία. Είναι πρόσφατες οι καταγγελίες των εδώ εργαζομένων ότι η εταιρεία δεν παίρνει μέτρα προστασίας για την αντιμετώπηση της πανδημίας και στοιβιάζει τους εργαζόμενους στα γραφεία της σε απόσταση μισού μέτρου από τον καθένα με προβληματικό κλιματισμό και καθαριότητα.

Η εργοδοσία με πρόσχημα την πανδημία μεταχειρίζεται όλα τα μέσα για να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να εξασφαλίσει τα κέρδη της.

Παράδειγμα το περιλαίμιο με ήχο των εργαζομένων της Σουηδικής εταιρείας Vettel στην Γαλλία και πρόσφατο της Teleperformance στην Αλβανία.

Ο αγωνιστικός δρόμος είναι ο μοναδικός για να ματαιωθούν τα σχέδια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Πηγή UNI Global Union

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;