Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«The War on Cuba»: 4 ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν για τις επιπτώσεις του εμπορικού αποκλεισμού της Κούβας

Μια σειρά τεσσάρων (προς το παρόν), μίνι-ντοκιμαντέρ που εξετάζουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων και του εμπάργκο (οικονομικού-πολιτικού εμπορικού αποκλεισμού) των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας, με τίτλο «The War on Cuba», έκανε νέα πρεμιέρα αρχές Οκτωβρίου, σε παραγωγή του σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν και του ηθοποιού Danny Glover.

Η σειρά έχει ως αφηγήτρια την Κουβανή δημοσιογράφο Liz Oliva Fernández (Λιζ Ολίβα Φερνάντεζ) και αποτελεί δουλειά του δημοσιογράφου και ντοκιμαντερίστα Reed Lindsay (Ριντ Λίντσεϊ), για το “ανεξάρτητο” κουβανικό διαδικτυακό μέσο Belly of the Beast.

Κατά τους συντελεστές του «Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις επιπτώσεις σχεδόν έξι δεκαετιών κυρώσεων και εμπάργκο στην Κούβα και τους ανθρώπους της, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχροπολεμική ένταση με την οποία επανήλθαν επί Τραμπ, έπειτα από ένα σύντομο κατευνασμό τους επί προεδρίας Ομπάμα» αποδίδοντας στην αμερικανική επιθετικότητα οικονομικά, αλλά και πολιτικά κίνητρα, καθώς με τη σκληρή του στάση έναντι της Κούβας και στο ποντάρισμα του Τραμπ  σε εκλογικά κέρδη από την ψήφο των Κουβανών της Φλόριντα, σημαντικής πολιτείας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

“Το «The War on Cuba» προσφέρει μία ματιά στην καθημερινή ζωή της Κούβας, μέσα από την Κούβα, θίγοντας ζητήματα και αναζητώντας αιτίες που σπανίως γίνονται θέμα στα δυτικά ΜΜΕ”.

Με την όποια επιφύλαξη -ρηχή κατά τη γνώμη μας η προσέγγιση της πολιτικής αφετηρίας, αλλά δεδομένου συνήθως ο Ολιβερ Στόουν – είτε σαν σκηνοθέτης, είτε σαν παραγωγός κάτι έχει να πει δείτε τα μέχρι σήμερα 4 επεισόδια της μίνι σειράς -ντοκιμαντέρ (με αγγλικούς υπότιτλους)

(copy-paste, παρουσίασης από τους συντελεστές)
“Η Κουβανή δημοσιογράφος Liz Oliva Fernández ερευνά τα μυστηριώδη περιστατικά υγείας που αναφέρθηκαν από το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ στην Αβάνα το 2017.
Τα περιστατικά — που χαρακτηρίστηκαν ως «ηχητικές επιθέσεις», «επιθέσεις μικροκυμάτων» και το «σύνδρομο της Αβάνας» — οδήγησαν στο κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ και άνοιξε τις πόρτες σε ένα μπαράζ καταστροφικών κυρώσεων που επέβαλε ο Τραμπ και διατήρησε ο Μπάιντεν.
Η Λιζ παίρνει συνεντεύξεις από επιστήμονες και από τις δύο χώρες που καταρρίπτουν τη θεωρία ότι το προσωπικό των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση. Δείχνει πώς τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης άναψαν τις φλόγες της υστερίας και μιλά με τις κουβανικές οικογένειες που χωρίζονται από το σχεδόν ολοκληρωτικό κλείσιμο των προξενικών υπηρεσιών των ΗΠΑ”.

(copy-paste, παρουσίασης από τους συντελεστές)
Το Belly of The Beast είναι ένα μέσο ενημέρωσης ενάντια στη δημοσιογραφία των “αλεξιπτωτιστών” παρέχοντας ιστορίες απευθείας από το νησί.
Η σειρά ντοκιμαντέρ, The War on Cuba, δίνει μια εσωτερική ματιά στις επιπτώσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ στον Κουβανό.
Το επεισόδιο 3 εξερευνά το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης και τις ιατρικές ταξιαρχίες της Κούβας. Μιλάμε με γιατρούς που υπηρέτησαν στη Βραζιλία, τη Βολιβία και την Ιταλία,  φυσικά και με αυτούς που το πάλεψαν στην Κούβα κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Το επεισόδιο 2 διερευνά τον αντίκτυπο του «πετρελαϊκού αποκλεισμού» που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Κούβα και τους τρόπους με τους οποίους οι Κουβανοί βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις για τις ελλείψεις που προκαλούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Διόρθωση: Ο Τζον Μπόλτον διορίστηκε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας το 2018.

Δείτε και τη live μετάδοση της προεδρίας (Presidencia Cuba) του νησιού της επανάστασης στις
24-Δεκ-2020 με τίτλο «Πρεμιέρα της σειράς “The War on Cuba”από τον Reed Lindsay» (με ισπανικούς υπότιτλους)

📽️ La guerra contra Cuba 📼

Τσε Γκεβάρα πρεσβευτής της Επανάστασης» του Νίκου Μόττα