Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

To Ισραήλ καταστρέφει δίκτυο νερού σε παλαιστινιακό χωριό για να εκδιώξει τους κατοίκους.

  Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Εκτός από τις εν ψυχρώ δολο­φο­νί­ες, το κρά­τος δολο­φό­νος απο­δει­κνύ­ε­ται κάθε μέρα και κρά­τος άρπα­γας, έξω και πέρα από οποια­δή­πο­τε λογι­κή δικαί­ου. Οι δυνά­μεις κατο­χής του Ισρα­ήλ κάνουν τα πάντα για να εκδιώ­ξουν τους Παλαι­στί­νιους από την γη τους, για να την προ­σαρ­τή­σουν και να χτί­σουν τους δικούς τους παρά­νο­μους εποι­κι­σμούς. Τελευ­ταίο παρά­δειγ­μα η κατα­στρο­φή του δικτύ­ου νερού στο χωριό Ρας Αλ-Αχμάρ. 

Ισραη­λι­νές μπουλ­ντό­ζες τις πρω­ι­νές ώρες της 24ης Ιου­λί­ου κατέ­στρε­ψαν δίκτυο νερού που προ­μη­θεύ­ει με πόσι­μο νερό το χωριό του Ρας Αλ-Αχμάρ που βρί­σκε­ται στην βόρεια κοι­λά­δα του Ιορδάνη. 

Σύμ­φω­να με τον Mutaz Bisharat, τοπι­κό παρά­γο­ντα, τέσ­σε­ρις ισραη­λι­νές μπουλ­ντό­ζες εισέ­βα­λαν στο χωριό Ρας Aλ‑Αχμάρ με συνο­δεία επτά ισραη­λι­νών στρα­τιω­τι­κών τζιπ και άρχι­σαν να κατα­στρέ­φουν τον αγω­γό νερού.

palestina 2

O Bisharat προ­σθέ­τει ότι οι ισραη­λι­νές μπουλ­ντό­ζες ισο­πέ­δω­ναν την γη για πέντε ώρες για να δημιουρ­γή­σουν ένα στρα­τιω­τι­κό δρό­μο 2,5 χιλιό­με­τρων που συν­δέ­ει τον κεντρι­κό δρό­μο του χωριού Ras Al-Αχμάρ με την περιο­χή Msheibek, που το Ισρα­ήλ χαρα­κτη­ρί­ζει κλει­στή στρα­τιω­τι­κή ζώνη.

Επι­ση­μαί­νει ακό­μη πως ο κατε­στραμ­μέ­νος αγω­γός νερού χρη­σι­μο­ποιού­νταν από τους Παλαι­στί­νιους αγρό­τες για πόσι­μο νερό και την άρδευ­ση των χωρα­φιών τους.

Οι κάτοι­κοι του χωριού λένε ότι όσο οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις ισο­πέ­δω­ναν τη γη, οι ίδιοι εμπο­δί­ζο­νταν να εισέρ­χο­νται ή να εξέρ­χο­νται από την περιοχή.

Το Ρας Αλ-Αχμάρ είναι ένα από τα περί­που 180 παλαι­στι­νια­κά χωριά στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη που έχει ορι­στεί ως «Περιο­χή C» – περιο­χή της Δυτι­κής Όχθης που βρί­σκε­ται κάτω από πλή­ρη ισραη­λι­νή ασφά­λεια και πολι­τι­κό έλεγ­χο – σύμ­φω­να με την ισραη­λι­νή οργά­νω­ση ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των NGO BTselem .

Το χωριό δέχε­ται συχνά επι­δρο­μές από τις ισραη­λι­νές δυνά­μεις, οι οποί­ες ισχυ­ρί­ζο­νται ότι διε­ξά­γουν διά­φο­ρες στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις και γυμνά­σια στην περιο­χή, ανα­γκά­ζο­ντας τους κατοί­κους του χωριού να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους για αρκε­τές ώρες ή ακό­μα και ημέρες.

palestina

Το χωριό είναι επι­πλέ­ον,  μια καθο­ρι­σμέ­νη από το Ισρα­ήλ στρα­τιω­τι­κή «καυ­τή ζώνη».

Σχε­δόν 20% της κατε­χό­με­νης Δυτι­κής Όχθης έχει κηρυ­χθεί σαν «καυ­τή ζώνη» από το 1970, αλλά σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, σχε­δόν το 80% των περιο­χών αυτών στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν χρη­σι­μο­ποιού­νται για στρα­τιω­τι­κούς λόγους.

Οργα­νώ­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των έχουν κατη­γο­ρή­σει το Ισρα­ήλ ότι κηρύσ­σει ορι­σμέ­νες περιο­χές της Δυτι­κής Όχθης σαν “καυ­τές ζώνες” σε μια προ­σπά­θεια να τις προσαρτήσει.

Έτσι έγι­νε και στο χωριό Ρας Αλ-Αχμάρ. Κατα­στρέ­φουν τα δίκτυα επι­κα­λού­με­νοι την “εθνι­κή ασφά­λεια” ενώ στην ουσία θέλουν να διώ­ξουν τους κατοί­κους και να αρπά­ξουν την γη τους, σε μιά συγκυ­ρία όπου η ηγε­σία των ΗΠΑ και της ΕΕ και η κυβέρ­νη­σή μας δια­τη­ρεί τις καλύ­τε­ρες σχέ­σεις με το κρά­τος δολο­φό­νο και του ανα­γνω­ρί­ζει το δικαί­ω­μα να αφα­νί­ζει τον Παλαι­στι­νια­κό λαό.

 (MEMO, PC, Social Media)

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο