• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το “Ατέχνως” «βαρύ όπλο» του ιντερνετικού στόλου αλληλεγγύης στην Κούβα – 3 χρόνια La Red Solid@ria Griega

Γράφει ο Βαγγέλης Γονατάς //

Το Δίκτυο bloggers  La Red Solid@ria Griega  (Eλληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης) είναι μια άτυπη ένωση blogs, sites, σελίδων στο facebook, που συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο στο ομώνυμο blog του, όλες τις δημοσιεύσεις αλληλεγγύης στην Κούβα και στην Λατινική Αμερική. Γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν τρία χρόνια (22/5/2013), με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε τότε στη χώρα μας αντιπροσωπεία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP).

red_sinantisiΣε μια  συνάντηση  στην Αθήνα με τη συμμετοχή  του Πολιτιστικού Συλλόγου “Χοσέ Μαρτί”, της Πολιτιστικής Αθλητικής Ομάδας “Hasta la Victoria Siempre”, των εκδόσεων “Διεθνές Βήμα” και των διαχειριστών των blogs “Prensa Rebelde”,   Ελληνικó Αρχείο Τσε Γκεβάρα “Guevaristas”, “Cuba de Corazón¨  και ¨Proyecto Numantino¨  ρίχτηκε η ιδέα να κυκλοφορήσει ένα ιντερνετικό  Ψήφισμα για  την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών.

Στη συνέχεια, μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση που ακολούθησε, νέα blogs, sites και σελίδες facebook προστέθηκαν στην αρχική πρωτοβουλία και τελικά, έφτασαν σε πενήντα αυτοί που ανταποκρίθηκαν  σε αυτό το κάλεσμα και  έτσι αυτό το ψήφισμα έφτασε σε πάνω από δέκα χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου.

Από τότε, η προσπάθεια αυτή ρίζωσε και αναπτύχθηκε, καθώς δεν είχε κανένα προαπαιτούμενο, απλά συγκέντρωνε, συνένωνε -και άρα πολλαπλασίαζε- αυτό το υλικό, κάνοντάς το, εκτός των άλλων, ένα διακριτό σημείο εναλλακτικής ενημέρωσης για όσους ήθελαν να σπάσουν τον τοίχο της μιντιακής σιωπής και διαστρέβλωσης που έχουν επιβάλλει στην Κούβα και σε όλη την Λατινική Αμερική τα κυρίαρχα μίντια.

Το Δίκτυο, μέσω των συντελεστών του, των bloggers  δεν έλειψε από καμία  εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα και την Λατινική Αμερική και σε πολλές πρωταγωνίστησε. Επίσης βρέθηκε σε αρκετές διεθνείς εκδηλώσεις και συναντήσεις στο εξωτερικό (Αβάνα, Βρυξέλλες).

red_logo

Σήμερα, σε ένα κομμάτι του πυρήνα του, των blogs και σελίδων facebook που ασχολούνται θεματικά και αποκλειστικά με την Κούβα και την Λατινική Αμερική, υπάρχει μια στενότερη συνεργασία και καταμερισμός του δημοσιεύσιμου υλικού, εντατικότερες μεταφράσεις από τα ισπανόφωνα ΜΜΕ και μεγαλύτερη φυσική συμμετοχή στις δράσεις αλληλεγγύης.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό  Ατέχνως, που φτιάχτηκε αργότερα, σύντομα κατέκτησε  με το σπαθί του τη θέση του “βαρέως όπλου” στον ιντερνετικό μας στόλο της αλληλεγγύης. Από τον Δεκέμβρη του 2014 πάνω από 150 αναρτήσεις του αφιερώθηκαν στην Κούβα και την Λατινική Αμερική, τις οποίες έγραψαν 14 διαφορετικοί αρθρογράφοι, από τους συνολικά 63 που έχουν γράψει κατά καιρούς στο περιοδικό.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι λοιπόν,  για τους λόγους που έχουμε χιλιογράψει!

Bίντεο από την συμμετοχή του Δικτύου στην Διεθνή Διάσκεψη της Αβάνας για τον Χοσέ Μαρτί (Γενάρης 2016):