Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το φρούτο της ανάπτυξης

Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //

Κι ένα μόνο να κάνει, από όσα λέει, θα είμαι ευχαριστημένος, έλεγαν όσοι κρατούσαν μεγάλο καλάθι για τις προσδοκίες από τη διακυβέρνηση της ΠρωτοΔεύτερης Φοράς Αριστερά.

Ένα από αυτά τα πολλά, που έλεγε, ήταν η προεκλογική εξαγγελία για την ακύρωση της παράδοσης -σε τιμή ευκαιρίας- του κερδοφόρου ΟΠΑΠ στο Μελισσανίδη κι η επαναφορά του στο δημόσιο τομέα.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση περιορίστηκε σε μερικούς περιορισμούς, για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της εθιστικής επίδρασης του τζόγου και των παιχνιδομηχανών με τα φρουτάκια, στους παίκτες.

Τώρα όμως, υποχωρεί άτακτα, αποσύροντας κάθε αντίστοιχη ρύθμιση. Λογικό κι επόμενο να πανηγυρίζει η ΟΠΑΠ Α.Ε. στην ανακοίνωσή της, καθώς κατάφερε την απομάκρυνση του επικεφαλής της ελεγκτικής επιτροπής (ΕΕΕΠ), κ. Α. Στεργιώτη, μεταξύ αρκετών άλλων:

-καταργείται ο περιορισμός της υποχρεωτικής απόστασης, μεταξύ των καταστημάτων (κάτι που ανοίγει το δρόμο στη δημιουργία μονοπωλίων-πολυκαταστημάτων)
-επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας τους.
-“απελευθερώνονται” τα ημερήσια κι εβδομαδιαία όρια, για κάθε παίκτη (που έβαζαν φρένο στον εθισμό).
-καταργείται το ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη (που ανοίγει το δρόμο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Θυμίζουμε πως οι περιορισμοί αυτοί είχαν προκαλέσει τη δικαστική αντίδραση της διοίκησης του ιδιωτικού ΟΠΑΠ. Αλλά το ωραίο της υπόθεσης είναι πως η επιτροπή που ήρε τους περιορισμούς, άλλαξε σε μια μέρα την αρχική της απόφαση, χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά τη σύνθεσή της (πάνω από τις αρχές, η “ευελιξία”).

Το νέο αναπτυξιακό όραμα περνάει μέσα από τον τζόγο και τους κουλοχέρηδες, που λέγονται και “ληστές με το ένα χέρι” -μόνο που τώρα είναι το “αριστερό”. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε καν την απόσυρση της δικαστικής καταγγελίας του ΟΠΑΠ, που δέχτηκε απλώς να μειώσει το ύψος της απαιτούμενης αποζημίωσης.

Καθώς τα παχιά, προεκλογικά λόγια αποδεικνύονται “φρουτοπία”, όλοι όσοι κρατούσαν μεγάλο καλάθι για την ΠρωτοΔεύτερη Φορά Αριστερά και τη διακυβέρνησή της, καλούνται τώρα να το γεμίσουν με κερασάκια από τα “φρουτάκια” και τους υπόλοιπους καρπούς της διετούς θητείας της.