Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης» του Μαριβώ, από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Το Δημο­τι­κό Περι­φε­ρεια­κό Θέα­τρο Πάτρας παρου­σιά­ζει το Παι­χνί­δι του Έρω­τα και της Τύχης του Μαρι­βώ, στο Δημο­τι­κό Θέα­τρο Απόλ­λων, σε σκη­νο­θε­σία Χρή­στου Στρέπκου.

Ο σπου­δαί­ος Γάλ­λος κωμω­διο­γρά­φος στή­νει μία σατα­νι­κή ίντρι­γκα γύρω από δύο ζευ­γά­ρια που ερω­τεύ­ο­νται αγνο­ώ­ντας το ένα  την πραγ­μα­τι­κή ταυ­τό­τη­τα του άλλου.

Πρό­κει­ται για ένα παι­χνί­δι μεταμ­φιέ­σε­ων με συνε­χείς ανα­τρο­πές και απρό­σμε­νες κατα­στά­σεις, με ευτυ­χές τέλος.

Είναι ένα έργο, ύμνος στον έρω­τα, γραμ­μέ­νο από έναν από τους μεγα­λύ­τε­ρους θεα­τρι­κούς συγ­γρα­φείς. Ο Μαρι­βώ έζη­σε στην Γαλ­λία την επο­χή που μεσου­ρα­νού­σε το καλ­λι­τε­χνι­κό ρεύ­μα του Ροκο­κό και οι μεγά­λοι τεχνί­τες του θεά­τρου ήταν  οι πρω­τα­γω­νι­στές της Comedia dell’Arte.

Ο σκη­νο­θέ­της της παρά­στα­σης σημειώ­νει: Για να ζωντα­νέ­ψου­με την ροκο­κό  ατμό­σφαι­ρα του έργου, οι ηθο­ποιοί ασκή­θη­καν σε τεχνι­κές της Comedia dell’Arte και στην  grammlote.  Την ιδιαί­τε­ρη αυτή «εκφρα­στι­κή» γλώσ­σα  της Comedia όπου οι «θεα­τρί­νοι»  μιλά­νε ακα­τα­λα­βί­στι­κα και παντο­μι­μι­κά αλλά γίνο­νται από­λυ­τα κατα­νοη­τοί από το κοι­νό. Με αυτο­σχε­δια­σμούς και στυ­λι­ζά­ρι­σμα προ­σπα­θή­σα­με να τονί­σου­με το Marivaudage, το έντε­χνο  δηλα­δή στυλ γρα­φής των δια­λό­γων του Μαρι­βώ, όπου  με επι­τή­δεια και πνευ­μα­τώ­δη λογο­παί­γνια οι πρω­τα­γω­νι­στές απο­κα­λύ­πτουν και τις πιο λεπτές απο­χρώ­σεις των αισθη­μά­των τους στο κοι­νό. Αντι­με­τω­πί­σα­με «Το Παι­χνί­δι του Έρω­τα και της Τύχης» πάνω  απ’ όλα ως  παι­χνί­δι. Η σκη­νο­θε­σία  και οι  ερμη­νεί­ες των ηθο­ποιών είναι ένα παι­χνί­δι ανά­με­σα στην θεα­τρι­κό­τη­τα της Comedia και την «αισθη­μα­τι­κό­τη­τα» της Marivaudage. Ένα παι­χνί­δι ανά­με­σα στην μεταμ­φί­ε­ση των χαρα­κτή­ρων  και τον πραγ­μα­τι­κό τους  εαυ­τό. Και όπως είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, «Δώσε στον άνθρω­πο μια μάσκα και αμέ­σως θα δεις ποιος είναι στ’ αλή­θεια ο χαρα­κτή­ρας του».

Ταυ­τό­τη­τα της παράστασης:

Συγ­γρα­φέ­ας: Μαριβώ

Μετά­φρα­ση: Γιάν­νης Βαρβέρης

Σκη­νο­θε­σία-Δια­σκευή: Χρή­στος Στρέπκος

Σκη­νι­κά-κοστού­μια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Κίνη­ση: Μαρι­μίλ­λη Ασημακοπούλου

Σχε­δια­σμός φωτι­σμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παί­ζουν:  Γιάν­νης Τσά­κω­νας, Βασί­λης Κόκ­κα­λης, Ελέ­νη Καλαν­τζο­πού­λου, Κατε­ρί­να Κολλυροπούλου

Ινφο:

Δημο­τι­κό Θέα­τρο Απόλ­λων- Πλη­ρο­φο­ρί­ες-Κρα­τή­σεις: 2610 273613

Από 29 Οκτω­βρί­ου  έως 20 Νοεμ­βρί­ου 2016.

Παρα­στά­σεις:

Κάθε Παρα­σκευή , Σάβ­βα­το και Κυρια­κή στις 21:00

Θα δοθούν επί­σης παρα­στά­σεις με ελεύ­θε­ρη είσο­δο σε Νοσο­κο­μεία-Ιδρύ­μα­τα, Κέντρα Ψυχι­κής Υγεί­ας και θα ακο­λου­θή­σει περιο­δεία  στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Νοτιο­δυ­τι­κής Ελλάδας

Υπεύ­θυ­νος του Άρμα­τος Θέσπι­δος: Πέτρος Βάης, αντι­πρό­ε­δρος Δ.Συμβουλίου.

Τιμές εισι­τη­ρί­ων:

10 ευρώ

8  ευρώ φοι­τη­τι­κό ‑Ομα­δι­κό ( άνω των 10 ατό­μων και άνω των 65 ετών)

5 ευρώ άνερ­γοι και ΑΜΕΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο