• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα, “Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ” – Τιμητική προβολή (16/4)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΟΜΑΣ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΖ ΑΛΕΑ
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
«Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ»
ΣΑΒΒΑΤΟ
στις 23:00

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
Είσοδος 3 ευρώ

gutierez

Μία σπουδαία ταινία ενός μεγάλου Κουβανού δημιουργού, γνωστή για την μπουνιουελική της αναίδεια

  • Golden Colon (Tomás Gutiérrez Alea)

Φεστιβάλ Huelva Latin American Film  (1976)

  • Audience Award (Best Feature -Tomás Gutiérrez Alea)

Φεστιβάλ São Paulo International Film (1978)

Με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του σημαντικού Κουβανού σκηνοθέτη, Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα, η NEW STAR προβάλει σε μία τιμητική προβολή, το αριστούργημα, «Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ», στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema το Σάββατο στις 23:00. Η ταινία αποτελεί μία αλληγορική σάτιρα στις καταπιεστικές κοινωνίες και τον τρόπο που χρησιμοποιούν το Χριστιανισμό. Μια τολμηρή καταγγελία της υποκρισίας και των αντιφάσεων της θρησκείας και της αριστοκρατίας.

Ο «Μυστικός Δείπνος» διανθίζεται με χιούμορ και με ειρωνική διάθεση. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κούβα, προς το τέλος του 18ου αιώνα, όταν ένας Κόμης, βρισκόμενος σε δίλημμα ανάμεσα στην ανάγκη για συνεχή κέρδη από τη φυτεία του και την επιθυμία να μυήσει τους σκλάβους στη Χριστιανική πίστη, αποφασίζει να στήσει μια αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Ο σκηνοθέτης ισορροπεί αριστουργηματικά τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις σε αυτή την ταινία και, ακολουθώντας παράλληλα την ιστορία του Μυστικού Δείπνου, μας δίνει ένα αλληγορικό συμπλήρωμά της, όπου οι ρόλοι είναι αντιστραμμένοι

Ο Tomás Gutiérrez Alea (Μνήμες υπανάπτυξης, Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη, Φράουλες και σοκολάτα, Οι επιζήσαντες), ήταν ο πιο γνωστός Κουβανός και ένας από τους σημαντικότερους λατινοαμερικάνους σκηνοθέτες. Επηρεάστηκε από τα ρεύματα της εποχής του (ιταλικός νεορεαλισμός, σουρεαλισμός), μεγάλους δημιουργούς (Luis Buñuel) αλλά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του και σε ολόκληρο τον κόσμο και ασχολήθηκε στο έργο του με τη σχέση του ατόμου με το κράτος (γραφειοκρατία) και την κοινωνία, πολλές φορές συμβολικά, αλληγορικά, σατιρικά και σουρεαλιστικά.

«Γιατί οι μαύροι πρέπει να ανέχονται τόσους ξυλοδαρμούς και γιατί δεν χτυπάνε και τους επόπτες;» ρωτά ένας από τους δούλους στο τραπέζι, και ο πλοίαρχος απαντάει φωνάζοντας, «Επειδή αυτό είναι το θέλημα του Θεού! Η τιμωρία του Θεού: ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος , αλλά όχι με τους ανυπάκουους “.

Τρέιλερ της ταινίας «Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ»

https://www.youtube.com/watch?v=OCoLUWeJvEk&feature=youtu.be

Σύνδεσμος με φωτογραφίες της ταινίας «Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ»https://plus.google.com/photos/111157498832838723081/albums/5995400407093029361?banner=pwa