Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τουρκία: Στο 17,6% η ανεργία ενώ οι καπιταλιστές κάνουν χρυσές μπίζνες

Την ώρα που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στρατιώτες στην Συρία και οξύνει τις απειλές σε Αιγαίο και Κύπρο, η εσωτερική κατάσταση στη χώρα, για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, δείχνει να πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων (DİSK-AR ), η ανεργία αγγίζει το 17,6%, πλήττοντας σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η έκθεση της DİSK-AR ουσιαστικά διαψεύδει τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας η οποία έκανε λόγο για ανεργία της τάξης του 10,3%. Όπως σημειώνεται στη νέα έκθεση, το ποσοστό της ανεργίας στους νέους είναι στο 19,1% και στο γυναικείο πληθυσμό στο 13,4%.

Επιπλέον, το 12,2% των ανέργων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά οι απόπειρες αυτοκτονίας που οφείλονται σε προβλήματα σχετικά με την ανεργία, τα υψηλά χρέη και τις εν γένει οικονομικές δυσκολίες.

Βέβαια, την ίδια στιγμή που η εργατική τάξη και οι φτωχές λαϊκές μάζες στη γειτονική χώρα βυθίζονται στην ανεργία και την ανέχεια, μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί κάνουν κυριολεκτικά χρυσές μπίζνες, αυξάνοντας ραγδαία την κερδοφορία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κοινοπραξία Koc Holding, ιδιοκτήτρια της πρώην κρατικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου TÜPRAŞ, η οποία μέσα στο 2017 σημείωσε κέρδη ύψους 1.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: soL international.