Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τουρκία: Συμμαχία Ερντογάν-ακροδεξιών για τις εκλογές του 2019

Την υποψηφιότητα του Ταγίπ Ερντογάν θα στηρίξει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) για τις εκλογές του 2019. Ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοίνωσε και επίσημα ότι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές δεν θα «κατεβάσει» αυτόνομο υποψήφιο, αλλά θα στηρίξει το κυβερνών ΑΚΡ και τον πρόεδρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως δήλωσε ο Μπαχτσελί το MHP θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας με το κόμμα του Ερντογάν, ενώ από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε την στήριξη που του παρέχει η ακροδεξιά και εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος. 

Η στήριξη των ακροδεξιών του ΜΗΡ στο κυβερνών ΑΚΡ και τον Ερντογάν δεν αποτελεί έκπληξη, αφού η συμφωνία των δύο πλευρών σε διάφορα θέματα έχει δυναμώσει, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016 αλλά και την βοήθεια που το κόμμα του Μπαχτσελί παρείχε στον τούρκο πρόεδρο στο περσυνό δημοψήφισμα. Οι πολιτικές αυτές ζυμώσεις αποτελεί μέρος ευρύτερων ενδοαστικών διεργασιών στην Τουρκία, που προχωρούν σε ένα φόντο σοβαρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη γύρω γειτονιά, και ενώ οι αντιθέσεις του τουρκικού κεφαλαίου με συμμάχους και άλλους βαθαίνουν.

Σημειώνεται ότι το κόμμα του Ντ.Μπαχτσελί συνδέεται άμεσα με τη γνωστή φασιστική-εθνικιστική οργάνωση “Γκρίζοι Λύκοι”, η οποία αποτελεί ουσιαστικά παρακλάδι του MHP. Το κόμμα Εθνικής Δράσης είχε κερδίσει 18% στις βουλευτικές εκλογές του 1999, ενώ το 2002 πέρασε κάτω από το όριο με 9,5%. Έκτοτε ξεπέρασε σε εκλογικές αναμετρήσεις το 10% και τον Νοέμβριο 2015 έλαβε 11,9% των ψήφων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο