Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Βρετανία και Σαουδική Αραβία μακελεύουν τα παιδιά της Υεμένης

Μια «σιω­πη­λή» γενο­κτο­νία λαμ­βά­νει χώρα τους τελευ­ταί­ους μήνες στην Υεμέ­νη. Θύτες είναι οι ένο­πλες δυνά­μεις της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας υπο­στη­ρι­ζό­με­νες από τις κυβερ­νή­σεις ΗΠΑ και Βρε­τα­νί­ας. Θύμα­τα, ως συνή­θως, ο άμα­χος λαός και ιδιαί­τε­ρα τα παι­διά. Πρό­σφα­το δημο­σί­ευ­μα των New York Times απο­κα­λύ­πτει την παρα­τε­τα­μέ­νη φρί­κη που ζουν τα παι­διά της Υεμέ­νης εξαι­τί­ας των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων που έχουν μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε πεδίο σφαγής. 

«Η κυβέρ­νη­ση της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας δια­πράτ­τει εγκλή­μα­τα πολέ­μου στην Υεμέ­νη, με την συνε­νο­χή των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και της Βρε­τα­νί­ας» ανα­φέ­ρει ο διά­ση­μος αρθρο­γρά­φος των Τάιμς Νίκο­λας Κρί­στο­φερ, ενώ εκπρό­σω­πος του Διε­θνούς Προ­γράμ­μα­τος Τρο­φί­μων του ΟΗΕ προει­δο­ποιεί πως η χώρα βρί­σκε­ται στο χεί­λος επερ­χό­με­νου λιμού.

Σύμ­φω­να με το δημο­σιεύ­μα της αμε­ρι­κα­νι­κής εφη­με­ρί­δας ένας μεγά­λος αριθ­μός παι­διών κιν­δυ­νεύ­ουν από υπο­σι­τι­σμό, σε μια από τις πλέ­ον μεγα­λύ­τε­ρες ανθρω­πι­στι­κές κρί­σεις των τελευ­ταί­ων ετών. Οι στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας δε διστά­ζουν να βομ­βαρ­δί­ζουν περιο­χές αμά­χων ενώ, επι­πλέ­ον, με το κλεί­σι­μο του ενα­έ­ριου χώρου έχουν επι­βάλ­λει ένα είδος εμπάρ­γκο σε περιο­χές που είναι πλέ­ον αδύ­να­το να φτά­σει ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, φαγη­τό, φάρ­μα­κα κλπ. Όλα αυτά ασφα­λώς υπό το γνω­στό πρό­σχη­μα της «τρο­μο­κρα­τί­ας« που οι ίδιοι, μαζί με τους συμ­μά­χους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, χρη­μα­το­δο­τούν και ενισχύουν…

Όπως σημειώ­νει ο αντα­πο­κρι­τής των Τάϊμς- τον οποίο οι αρχές της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας απα­γό­ρευ­σαν να εισέλ­θει στην Υεμέ­νη- σημειώ­νει ότι ο μόνος τρό­πος να φτά­σει κάποιος στη χώρα είναι μέσω ειδι­κά ναυ­λω­μέ­νων- από τον ΟΗΕ- πτή­σε­ων charter. Ακό­μη και τότε, όπως γρά­φει, οι σαου­δα­ρα­βι­κές δυνά­μεις απα­γο­ρεύ­ουν το αερο­σκά­φος να προ­σγειω­θεί εάν μέσα σ’ αυτό βρί­σκο­νται δημο­σιο­γρά­φοι ή φωτορεπόρτερ.

Ο μικρός Αλάα υπέφερε από υποσιτισμό. Τη φωτογραφία τράβηξαν μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (ΟΗΕ). Ο Αλάα πέθανε δυό μέρες μετά.

Ο μικρός Αλάα υπέ­φε­ρε από υπο­σι­τι­σμό. Τη φωτο­γρα­φία τρά­βη­ξαν μέλη του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Τρο­φί­μων (ΟΗΕ). Ο Αλάα πέθα­νε δυό μέρες μετά.

«Η κατά­στα­ση στην Υεμέ­νη απο­τε­λεί ντρο­πή για τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα», υπο­γραμ­μί­ζει ο Μισέλ Ναν, πρό­ε­δρος της ανθρω­πι­στι­κής οργά­νω­σης CARE με έδρα τη Γενεύη, προ­σθέ­το­ντας πως «περισ­σό­τε­ροι από 20 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι της Υεμέ­νης χρειά­ζο­νται άμε­ση βοή­θεια, ενώ ένα παι­δί πεθαί­νει κάθε πέντε λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, ελά­χι­στοι αμε­ρι­κα­νοί γνω­ρί­ζουν για το καθη­με­ρι­νό λου­τρό αίμα­τος στην Υεμέ­νη, για το λιμό και την επι­δη­μία χολέ­ρας που επε­κτεί­νε­ται με ταχείς ρυθ­μούς».

Ακο­λου­θούν ορι­σμέ­νες φωτο­γρα­φί­ες από νοσο­κο­μεία της Υεμέ­νης που διέρ­ρευ­σαν στο δυτι­κό Τύπο και κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου, προ­κα­λώ­ντας αγα­νά­κτη­ση για τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά εγκλή­μα­τα που δια­πράτ­το­νται στη χώρα.

Μπουτάινα Μαχάμαντ Μανσούρ, 3 ετών. Μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας οκτώ ατόμων που ξεκληρίστηκε απ' τους βομβαρδισμούς.

Μπου­τάι­να Μαχά­μαντ Μαν­σούρ, 3 ετών. Μονα­δι­κή επι­ζή­σα­σα μιας οικο­γέ­νειας οκτώ ατό­μων που ξεκλη­ρί­στη­κε απ’ τους βομβαρδισμούς.

Yemen 3

yemen 8

Η τελευταία φωτογραφία του ηλικίας μόλις πέντε μηνών Ουντάϊ.

Η τελευ­ταία φωτο­γρα­φία του ηλι­κί­ας μόλις πέντε μηνών Ουντάϊ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο