Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

USAID ⚠️ Επίθεση ΗΠΑ στη διεθνιστική προσφορά της Κούβας στον τομέα της υγείας

📍 Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας 📌

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει και καταδικάζει έντονα την πρόσφατη επίθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στη Κούβα μέσω ενός προγράμματος της USAID που προορίζεται να χρηματοδοτήσει δράσεις και να αναζητήσει πληροφορίες για να δυσφημίσει και να υπονομεύσει τη διεθνή συνεργασία που η Κούβα προσφέρει στον τομέα της υγείας σε δεκάδες χώρες και προς όφελος εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι μία προσπάθεια που προστίθεται στις χονδροειδείς πιέσεις που ασκούνται ενάντια σε αρκετές κυβερνήσεις για να εμποδίσουν την κουβανική συνεργασία και σε προηγούμενες προσπάθειες με τον ίδιο σκοπό όπως το ειδικό πρόγραμμα parole που αποσκοπεί στην κλοπή ανθρώπινων πόρων εκπαιδευμένων στη Κούβα.
⚠️ Το επίκεντρο της ανήθικης συκοφαντίας συνίσταται στο να ισχυρίζεται, εντελώς αβάσιμα, ότι η Κούβα εμπλέκεται στην εμπορία ανθρώπων ή τη πρακτική της δουλείας επιδιώκοντας να υποβαθμίσει την αξιοπρεπή εργασία που εκατοντάδες χιλιάδες κουβανοί επαγγελματίες υγείας και τεχνικοί αναλαμβάνουν εθελοντικά, όπως έχουν πράξει και στη διάρκεια χρόνων, σε αρκετές χώρες, ιδιαίτερα του Τρίτου Κόσμου.

Cuba Min Rex

Πρόκειται για προσβολή εναντίον των διμερών και διακυβερνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, νομίμως θεσπισμένων ανάμεσα στη κουβανική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών, που ήταν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη συνεργασία Νότου-Νότου και έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υγείας που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ορίσει με κυριαρχικό τρόπο.
Είναι μία επίθεση κατά μιας προσπάθειας αλληλεγγύης που έχει λάβει την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας και τον ειδικό έπαινο ανώτατων στελεχών των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας.

⚠️ Αυτά τα ψεύδη αποκαλύπτουν το χαμηλό ηθικό χαρακήρα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτικών που ασχολούνται με την επιχείρηση της επιθετικότητας κατά της Κούβας. Αυτή η εκστρατεία διαθέτει κεφάλαια εκατομμυρίων και τη συνενοχή πολλών από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και, ειδικότερα, αδίστακτων δημοσιογράφων που θυσιάζουν την υποτιθέμενη αμεροληψία και αντικειμενικότητα τους στην υπηρεσία των πολιτικών συμφερόντων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

✔️  Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, σε εκείνα τα έθνη με πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αυτή η συνεργασία έχει προσφερθεί και συνεχίζει να προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης, της οποίας τα έξοδα καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου η Κούβα. Με τον ίδιο τρόπο και σύμφωνα με τις απόψεις των Ηνωμένων Εθνών για τη συνεργασία μεταξύ αναπτυσσομένων χωρών, αυτή προσφέρεται σε διάφορες χώρες, με βάση τη συμπληρωματικότητα και τη μερική αποζημίωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
✔️  Αποτελείται από μια εντελώς δίκαιη και νόμιμη ανταλλαγή μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, πολλές από τις οποίες έχουν φυσικό πλούτο, οικονομικές διαστάσεις ή βαθμούς βιομηχανικής ανάπτυξης ανώτερες αυτών της Κούβας, αλλά έχουν δεν διαθέτουν τους ανθρώπινους πόρους που το κράτος μας έχει κατορθώσει να δημιουργήσει. Επαγγελματίες αφοσιωμένους και ανθρωπιστές πρόθυμους να εργαστούν με δική τους ελεύθερη βούληση στις πιο δύσκολες συνθήκες και αντιλήψεις κάλυψης υγείας που χρόνια επιτυχημένης εμπειρίας μας επέτρεψαν να οικοδομήσουμε.

Οι κουβανοί τεχνικοί και επαγγελματίες που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα το κάνουν απολύτως ελεύθερα και εθελοντικά. Κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, συνεχίζουν να λαμβάνουν πλήρως το μισθό τους στη Κούβα και λαμβάνουν, επιπλέον, επιδότηση στη χώρα προορισμού μαζί με άλλες μορφές αποζημίωσης.
Σε περιπτώσεις που η Κούβα λαμβάνει αποζημίωση για την παρεχόμενη συνεργασία, αυτοί οι συνεργάτες έχουν το πλεονέκτημα να προσφέρουν μια εξαιρετικά πολύτιμη, δίκαιη και εντελώς νόμιμη συμβολή στη χρηματοδότηση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του μαζικού και δωρεάν συστήματος υγείας. Ένα σύστημα που είναι προσβάσιμο σε όλους και σε κάθε ένα κουβανό, καθώς και στα προγράμματα συνεργασίας που αναπτύσσονται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η πρόσβαση στην υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπράττουν ένα έγκλημα, προσπαθώντας να το αρνούνται ή να το εμποδίζουν για πολιτικούς ή επιθετικούς λόγους.

Αβάνα, 29 Αυγούστου 2019

ΣΣ |> Τα «μαγαζιά» της CIA
✔️  Το Γενάρη του 2010 η είδηση του θανάτου 8 πρακτόρων της CIA κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στη βάση Τσάπμαν στο Κχοστ του Αφγανιστάν έκανε το γύρο του κόσμου… Εντούτοις ελάχιστα ΜΜΕ είχαν δώσει βάση σε μία ανάλογη επίθεση που είχε λάβει χώρα στην πόλη Καρντέζ στα γραφεία της USAID, όπου στεγάζουν και την «Development Alternatives Inc» (DAI), προκαλώντας το θάνατο «πέντε Αμερικανών πολιτών» και μία ακόμη την ίδια ημέρα στα γραφεία της USAID στην Καμπούλ…
Τελικά οι πέντε «πολίτες» που σκοτώθηκαν στην Καρντέζ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από πράκτορες της CIA οι οποίοι «απασχολούνται» στην DAI, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εταιρεία-βιτρίνα, «μαγαζί» της CIA, η οποία με κονδύλια του αμερικανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού «για την προώθηση της δημοκρατίας» μέσω της USAID δραστηριοποιείται σε πληθώρα χωρών… Κανείς δεν έκανε το συσχετισμό παρά το γεγονός ότι ένας πράκτορας της CIA είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα στην Κούβα για υπονομευτικές ενέργειες… και ο επικεφαλής της DAI Τζιμ Μπουμγκάρντ με ανακοίνωσή του είχε παραδεχθεί εμμέσως το ρόλο του: «Ο εργαζόμενος είχε συμβόλαιο από το 2008 ώστε να υποστηρίξει τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης και τις ειρηνικές ενέργειες ενός ευρύτατου φάσματος οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών»…
✔️  Είναι χαρακτηριστικό ότι η DAI, με έδρα την Μπεθεσδά του Μέριλαντ, έχει συνάψει «συμβόλαια» με την USAID για δραστηριότητες στο Αφγανιστάν, αλλά και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μόνο για φέτος -παραδέχτηκαν, «ο προϋπολογισμός των USAID/DAI είναι 15 εκατομμύρια δολάρια» για να υποστηριχθούν οργανώσεις», δηλαδή οργανώσεις που επιδίδονται συστηματικά σε ενέργειες υπονόμευσης φιλολαϊκών κυβερνήσεων (χαρακτηριστικά παραδείγματα η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα κλπ) και προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων όπου Γης.
✔️  Το 2008 νέες αποκαλύψεις (εξ ιδίων) για τα σχέδια ανατροπής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και το σημαντικό ρόλος των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση
Στα μέσα του Μάη, συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον ύστερα από «κάλεσμα» του διευθυντή του USAID (τμήματος Λατινικής Αμερικής), Χοσέ Κάρντενας (πρώην διευθυντή του Κουβανο-Αμερικανικού Εθνικού ιδρύματος – δημιούργημα της CIA επί της προεδρίας του Ρ. Ρήγκαν), σειρά Αμερικάνων αξιωματούχων και εκπροσώπων ορισμένων λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να αποφασίσουν πώς θα διανέμουν τα εκατομμύρια δολάρια της κυβέρνησης Μπους για τη διενέργεια ανατρεπτικών πράξεων στην Κούβα.
Στα σχέδια αποσταθεροποίησης της Κούβας, η USAID προωθούσε τότε τη μυστική αποστολή ηλεκτρονικών προϊόντων στο νησί μέσω ευρωπαϊκών και λατινοαμερικάνων μεσαζόντων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αποστέλλουν στην Κούβα πράκτορες υπό την κάλυψη των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων ώστε να διοχετεύουν το «υλικό» του για αντεπαναστατικές πράξεις. Ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις που ειδικεύονται στην προσπάθεια ανατροπής αναφέρονται η μη κυβερνητική οργάνωση της Τσεχίας «People in Need», το «Trade Council» της Ουγγαρίας κ.ά.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Κάρντενας, διαμέσω αυτών των μεσολαβητών θα προωθηθούν «προπαγανδιστικό υλικό, κινητά τηλέφωνα και σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό υλικό» ενώ παράλληλα «θα εκπαιδευτούν Κουβανοί πολίτες (βλέπε αντεπαναστάτες) σε τρίτες χώρες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι σημαντική «βοήθεια» θα δώσουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς έχουν πρόσφατες εμπειρίες σε θέματα… μετάβασης δηλαδή ανατροπής. Επιπλέον τόνισε ότι η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή, η Κολομβία και το Πουέρτο Ρίκο μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτήν την επιχείρηση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν να βρεθούν… σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Γίνεται λόγος για προσπάθεια διείσδυσης πρακτόρων μέσα σε κοινωνικά προγράμματα που εξελίσσονται στο νησί ώστε να τροφοδοτηθούν οι αντεπαναστάτες.

Cuba patria o muerte!, ¡Socialismo o muerte!, ¡Venceremos!
✔️   Μάλιστα το 2006 έγιναν γνωστά «παράπονα Επιτροπής του Κογκρέσου» των ΗΠΑ, …γιατί τα χρήματα για την ανατροπή της Κούβας δεν ξοδεύονται σωστά! με το παράπονο πως «το 2004 με ειδικό “σχέδιο Μπους” εξασφαλίστηκαν 80 εκατ. δολάρια και άλλα 20 κάθε χρόνο μέχρι – όπως λέει – …«το τέλος του καθεστώτος του Κάστρο». Βέβαια αν και είμαστε στο 2019 «año 60+ de la Revolución» η λυσσασμένη επίθεση του ιμπεριαλισμού, ενάντια στο νησί της επανάστασης δεν έχει κοπάσει (και δεν πρόκειται) όσο το «patria o muerte!, ¡Socialismo o muerte!, ¡Venceremos!» θα είναι αιχμή του δόρατος της σοσιαλιστικής Κούβας