Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βαρουφάκης (ΜεΡΑ25): Η παρέλαση του παλιού καινούργιου

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Εν αρχή ο «λιτός βίος»…

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου», δήλωνε στις 28 Γενάρη 2015, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας πως «οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά» και πως «ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης αρχίζει εδώ».

Σε ποιούς τα έλεγε αυτά ο κ. Βαρουφάκης; Μα στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που είχαν γονατίσει από την καπιταλιστική κρίση. Σε αυτούς, ο κ. Βαρουφάκης έστελνε το μήνυμα ότι πρέπει να αρκεστούν στα λίγα ψίχουλα που τους έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς, όπως αποδείχθηκε αργότερα, από τη θεωρία περί «λιτού βίου», ο κ. Βαρουφάκης εξαιρούσε τον εαυτό του όταν εμφανίζονταν σε γκλαμουράτες φωτογραφίσεις (βλέπε Paris Match) με πανάκριβα σερβίτσια, θαλασσινά και λευκό κρασί κάτω από την Ακρόπολη.

Σύμφωνος με το 70% του 2ου μνημονίου

«Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχων μνημόνιο. Δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση». Αυτά δήλωνε ο Γ. Βαρουφάκης στις 9 Φλεβάρη 2015 κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Παρόμοια δήλωση, ότι συμφωνεί με το 60%-70% του 2ου μνημονίου, ο τότε υπουργός οικονομικών είχε κάνει λίγες μέρες πριν, στις 5 Φλεβάρη 2015, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο Βερολίνο.

Όσο για το υπόλοιπο 30%, ο κ. Βαρουφάκης επικαλούνταν την περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ (προνόμια για το κεφάλαιο, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και μια σειρά αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις).

Κάτω το Μνημόνιο. Ζήτω το «Master Financial Assistance Facility Agreement»!

Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη 2015, την οποία συνυπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών ο κ.Βαρουφάκης, αποτέλεσε την κατοχύρωση των αντιλαϊκών μέτρων του 1ου και του 2ου μνημονίου, ενώ άνοιξε το δρόμο για το επόμενο, 3ο μνημόνιο. Στο πλαίσιο δε της… «δημιουργικής ασάφειας», η επέκταση του 2ου μνημονίου μετανομάστηκε σε «Master Financial Assistance Facility Agreement».

Στις 18 Φλεβάρη, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισεμπλουμ ο Γ. Βαρουφάκης, αφού επαναλάμβανε τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για «ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία», σημείωνε μεταξύ άλλων:

«Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.»

Τι έλεγε επί της ουσίας ο κ. Βαρουφάκης; Δεσμεύονταν, εν ονόματι της κυβέρνησης, για την συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Δεσμεύονταν για δημοσιονομική ισορροπία, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και παροχή κινήτρων προς το κεφάλαιο – ότι δηλαδή περιελάμβαναν και τα 2 πρώτα μνημόνια.

«ΝΑΙ» στο 3ο μνημόνιο δια επιστολικής ψήφου

Στις 10 Ιούλη 2015 – αφότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει ρεσιτάλ κοροϊδίας και εξαπάτησης με το «ΌΧΙ» που τελικά έγινε… «ΝΑΙ» – έφερε στη Βουλή προς επικύρωση το νέο μνημόνιο το οποίο έφερε τον τίτλο «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Τι έκανε ο κ.Βαρουφάκης που, έχοντας παραιτηθεί από υπουργός, διαλαλούσε τη διαφωνία του σε μια επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς;

Ψήφισε «ΝΑΙ», γνωστοποιώντας την επιλογή του σε σχετική επιστολή ψήφο προς την πρόεδρο της Βουλής. Να τι έγραφε:

Varoufakis letter«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Σας γνωρίζω ότι αδυνατώ να παρευρεθώ στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία. Επιθυμώ διά της παρούσης να δηλώσω ότι εάν ήμουν σε θέση να ψηφίσω στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών “Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

θα ψήφιζα ΝΑΙ»

Με τιμή,
Βαρουφάκης Γιάνης.
Βουλευτής Β’ Αθηνών»

(Η πηγή της επιστολής είναι από πρόσφατο άρθρο του Κ. Πασακυριάκου στον «Ριζοσπάστη», 20 Ιούνη 2019).

Γιατί βγαίνει σήμερα στα κεραμίδια ο κ.Βαρουφάκης παριστάνοντας τον αντιμνημονιακό, μιλώντας για «απάτες» και «ψέματα»; Είναι απάτη ή ψέμα η επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής; Ή, μήπως, οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» χαλάνε το «αφθαρτο» και «αντισυστημικό» προφίλ που θέλει να παρουσιάσει το ΜεΡΑ25;

«Η παρέλαση του παλιού καινούργιου»

Ο κύριος αυτός – ο κ. Βαρουφάκης – ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού στις 7 Ιούλη. Πρόκειται για τον ίδιο κύριο που, μόλις λίγες μέρες πριν, δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί «και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ». Δηλαδή έτοιμος να «βάλει πλάτη» σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας και να συμβάλλει, ως άλλος Κουβέλης η Καμμένος, στην υλοποίηση βαθιά αντιλαϊκών προγραμμάτων.

Ο κύριος αυτός – ο κ.Βαρουφάκης – είναι ο ίδιος κύριος που ενώ παρουσιάζεται ως δήθεν «αριστερή» και «ριζοσπαστική» δύναμη, εντούτοις φιλοξενεί στη λίστα υποψηφίων του κόμματος του έναν ακραιφνή αντικομμουνιστή, κήρυκα του νεοφιλελευθερισμού και γνωστό υμνητή των Νατοϊκών σφαγείων (βλέπε Γιουγκοσλαβία), τον Τάκη Μίχα. Για τον οποίο, μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης «νιώθει περήφανος».

Ο κύριος αυτός – ο κ. Βαρουφάκης – είναι τόσο «αριστερός» και τόσο «ριζοσπάστης» όσο και ο εξ Αμερικής πολιτικός του σύμμαχος και φίλος, ο δημοκρατικός γερουσιαστής (και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα) Μπέρνι Σάντερς. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι ο «σοσιαλιστής» Σάντερς είχε, μεταξύ άλλων, ψηφίσει υπέρ του Νατοϊκού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το 1999, στη Λιβύη το 2011, είχε εγκρίνει την έκδοση κονδυλίων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως επίσης και την έγκριση κονδυλίου ύψους 1 δις ευρώ για το πραξικόπημα στην Ουκρανία.

Να, λοιπόν, ποιο είναι το «καινούργιο» που εκπροσωπεί το ΜΕΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη. Τόσο «νέο» και τόσο «καινούργιο», όπως το περιέγραφε ο Μπρεχτ το 1938: «Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα έρχονταν σα Νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει» (Μπ. Μπρεχτ, «Η παρέλαση του παλιού καινούργιου»).

Είναι σαφές ότι το ΜέΡα25 του κ. Βαρουφάκη αποτελεί άλλο ένα κόμμα-ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση εργατικών-λαϊκών μαζών. Ένα κόμμα «μιας χρήσης»,  φτιαγμένο με τα παλιά φθαρμένα υλικά της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας έτοιμο να αποτελέσει το αναγκαίο πολιτικό συμπλήρωμα μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός έχουν πείρα. Τους «γνώρισαν» τους «Βαρουφάκηδες», τους είδαν, τους έζησαν. Η αξιοποίηση αυτής της πείρας μπορεί και πρέπει να τους οδηγήσει να αποφύγουν τη μπανανόφλουδα, να μην πετάξουν την ψήφο τους σε μορφώματα όπως το ΜεΡΑ25. Κάθε άνθρωπος που αυτοπροσδοιορίζεται αριστερός ή προοδευτικός καλείται να σκεφτεί, να αναλογιστεί το συμφέρον του και στις 7 Ιούλη να ψηφίσει το ΚΚΕ, τη μοναδική σταθερή δύναμη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.