Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: “H μητέρα όλων των μαχών” και ο ανορθόδοξος πόλεμος

Γρά­φει ο Βαγ­γέ­λης Γονα­τάς //

Όπως είχε προ­βλε­φθεί, η μιντια­κή καμπά­νια ενά­ντια στη Βενε­ζου­έ­λα έχει χτυ­πή­σει κόκ­κι­νο, οι τζί­ροι έχουν απο­γειω­θεί και όλοι “το παλεύ­ουν” όπως μπο­ρούν. Η Ευρώ­πη γέμι­σε ξαφ­νι­κά Μαδού­ρους, ο Ραχόι στην Ισπα­νία θέλει τον Μαδούρο/Ποδέμος του, ο Μητσο­τά­κης στην Ελλά­δα τον Μαδούρο/Τσίπρα του και οι υπό­λοι­ποι ότι περισ­σεύ­ει. Ο δημο­σιο­γρά­φος παντός και­ρού Ιάσων Πιπί­νης  πραγ­μα­το­ποί­η­σε βαρυ­σή­μα­ντη απο­στο­λή στη Βενε­ζου­έ­λα, μετά το βαρυ­σή­μα­ντο σχε­τι­κό  βιβλίο του με το οποίο  μας είχε ήδη πλη­ρο­φο­ρή­σει για το απο­τέ­λε­σμα της μετέ­πει­τα  επι­τό­πιας δημο­σιο­γρα­φι­κής του έρευ­νας. Και τέλος, η Βούλ­τε­ψη έμει­νε χωρίς αντι­κεί­με­νο για­τί το κρά­τος εθνι­κο­ποί­η­σε το (βορειο­α­με­ρι­κά­νι­κο) εργο­στά­σιο κωλό­χαρ­του της Βενε­ζου­έ­λας. Με όλα αυτά ανα­κα­λύ­πτου­με έναν περί­ερ­γο λαό στη Βενε­ζου­έ­λα, έναν λαό που λιμο­κτο­νεί μήνες αλλά δεν πεθαί­νει, αλλά και δεν εξε­γεί­ρε­ται κατά του Μαδού­ρο, παρ ότι έχει παρά­δο­ση σε τέτοιες κατα­στά­σεις, να τα κάνει λίμπα (Βλ. εξέ­γερ­ση Καρακάσο).

Ωστό­σο πέρα από αυτές τις μισθο­φο­ρι­κές απο­στο­λές, γεγο­νός είναι ότι η βενε­ζο­λά­νι­κη κοι­νω­νία είναι βαθιά διχα­σμέ­νη, όπως ήταν πάντο­τε, καθώς τόσο η δεξιά όσο και οι Τσα­βί­στας δια­τη­ρούν  ισχυ­ρή δύνα­μη. Αυτό που έχει αλλά­ξει είναι η επι­θε­τι­κό­τη­τα του ιμπε­ρια­λι­σμού, της διε­θνούς και της βενε­ζο­λά­νι­κης δεξιάς, σαν απο­τέ­λε­σμα της παγκό­σμιας καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και των επι­πτώ­σε­ων της σε κάθε χώρα. Η Βενε­ζου­έ­λα απο­τε­λεί τον πρώ­το στό­χο της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, του­λά­χι­στον στην αμε­ρι­κά­νι­κη ήπειρο.

Οι Tσα­βί­στας και η κυβέρ­νη­ση μιλού­σαν πολύ πριν την τελευ­ταία φάση της κρί­σης που βιώ­νει η χώρα, για έναν σκλη­ρό οικο­νο­μι­κό πόλε­μο από πλευ­ράς της βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας, με όργα­νο στο εσω­τε­ρι­κό την αστι­κή τάξη της  χώρας και την βενε­ζο­λά­νι­κη δεξιά. Ο οικο­νο­μι­κός πόλε­μος δεν είναι κάτι και­νούρ­γιο στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, κατ αρχήν παλιός και καθο­λι­κός οικο­νο­μι­κός πόλε­μος είναι η κατα­λή­στευ­ση των φυσι­κών πόρων της ηπεί­ρου από την βόρεια μητρό­πο­λη. Μιλά­με βέβαια για πιο ακραί­ες εκδη­λώ­σεις του, όπως αυτές ενά­ντια  στην κυβέρ­νη­ση Αλιέ­ντε στη Χιλή τη δεκα­ε­τία του 70  και φυσι­κά, για τον πάνω από πενή­ντα χρό­νια  οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό (εμπάρ­γκο) της Κούβας.

Ο  υπουρ­γός Άμυ­νας της Βενε­ζου­έ­λας Βλα­ντι­μίρ Παδρί­νο Λόπες, δήλω­σε  το βρά­δυ της Τρί­της 12/7 ότι ο οικο­νο­μι­κός πόλε­μος είναι “ένα φαι­νό­με­νο που εμφα­νί­ζε­ται να ανα­πτύσ­σε­ται όχι μόνο στην Βενε­ζου­έ­λα, είναι ένα παγκό­σμιο φαι­νό­με­νο που αντα­να­κλά ακρι­βώς το δόγ­μα της αυτο­κρα­το­ρί­ας που είναι ο ανορ­θό­δο­ξος πόλε­μος και εδώ έχει εφαρ­μο­στεί συστη­μα­τι­κά”.  Σημεί­ω­σε επί­σης ότι  ότι η βενε­ζο­λά­νι­κη και η διε­θνής δεξιά έχουν κάνει λάθος, για­τί “η ηθι­κή δύνα­μη, το DNA που υπάρ­χει εδώ, στον λαό της Βενε­ζου­έ­λας, είναι να είμα­στε ελεύ­θε­ροι, ανε­ξάρ­τη­τοι, κυρί­αρ­χοι και αντι­ι­μπε­ρια­λι­στές”.

Ελλεί­ψεις προ­ϊ­ό­ντων και ανθρω­πι­στι­κή κρίση

Ο βομ­βαρ­δι­σμός ειδή­σε­ων και υπο­τι­θέ­με­νων σοβα­ρών ανα­λύ­σε­ων και ρεπορ­τάζ, που βασι­κά ανα­πα­ρά­γουν το υλι­κό των κεντρι­κών μιντια­κών χαλ­κεί­ων, πασχί­ζουν να μας πεί­σουν ότι οι σημε­ρι­νές ελλεί­ψεις αγα­θών συνι­στούν ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση, καθώς ο λαός της Βενε­ζου­έ­λας λιμο­κτο­νεί εδώ και μήνες.

Παρα­κο­λου­θώ­ντας όμως την ειδη­σε­ο­γρα­φία στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας, φαί­νε­ται  καθα­ρά ότι όλες “οι αυθόρ­μη­τες εκδη­λώ­σεις από­γνω­σης και δια­μαρ­τυ­ρί­ας”, από τα πλιά­τσι­κα μπρο­στά στις κάμε­ρες μέχρι το πέρα­σμα των συνό­ρων με την Κολομ­βία των βενε­ζο­λά­νων νοι­κο­κυ­ρών, είναι πολι­τι­κές δρά­σεις οργα­νω­μέ­νες από την αντι­πο­λί­τευ­ση, με ενερ­γη­τι­κή παρου­σία των στε­λε­χών της και τις τηλε­ο­πτι­κές κάμε­ρες στη­μέ­νες και έτοιμες.

Η εμπει­ρία του μέσου ανθρώ­που στην Ελλά­δα και αλλού, αρκεί για να κατα­λά­βει ότι τα πράγ­μα­τα δεν είναι όπως τα δεί­χνουν, γι αυτό τα μέσα χει­ρα­γώ­γη­σης υιο­θε­τούν την τακτι­κή να έχει η “είδη­ση”, όγκο-ποσό­τη­τα, υπερ­βο­λή, συνε­χή επα­νά­λη­ψη, εικό­να και ήχο.

Ωστό­σο, υπάρ­χουν σοβα­ρές ελλεί­ψεις προ­ϊ­ό­ντων όχι για­τί δεν υπάρ­χουν προ­ϊ­ό­ντα , αλλά για­τί η τιμή τους είναι απλη­σί­α­στη  για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, σαν απο­τέ­λε­σμα της από­κρυ­ψης και κατα­στρο­φής τους, της παρά­νο­μης εξα­γω­γής τους στην Κολομ­βία και γενι­κό­τε­ρα της επι­δο­τού­με­νης μαύ­ρης αγοράς.

Ο λαϊ­κός κόσμος στε­νά­ζει στις ουρές για να αγο­ρά­σει τα είδη δια­τρο­φής και πρώ­της ανά­γκης σε ρυθ­μι­σμέ­νες  από την κυβέρ­νη­ση τιμές στις κρα­τι­κές δομές πώλη­σης-δια­νο­μής, για­τί στην υπο­τι­θέ­με­νη κανο­νι­κή αγο­ρά ‑επί­ση­μη και ανε­πί­ση­μη μαύ­ρη αγο­ρά- δεν μπο­ρεί να τα αγο­ρά­σει λόγω της τιμής τους. Δεν έχει όμως  άλλη επι­λο­γή εκτός από αυτές τις κρα­τι­κές δομές,  για­τί η αγο­ρά των πλου­σί­ων λει­τουρ­γεί ως κλαμπ  που εκεί υπάρ­χουν τα πάντα όμως σε τιμές απλησίαστες.

Η εταιρεία Cafe Venezuela έθαψε τόνους καφέ

Η εται­ρεία Cafe Venezuela έθα­ψε τόνους καφέ

Στις 12 Ιου­λί­ου δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε   ότι οι εργα­ζό­με­νοι στο Κρα­τι­κό δίκτυο καφέ, με την υπο­στή­ρι­ξη του Εθνι­κού Μετώ­που  Αγώ­να της Εργα­τι­κής Τάξης, του Ρεύ­μα­τος  Cruz Villegas και του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Βενε­ζου­έ­λας, απο­κά­λυ­ψαν και ξήλω­σαν κύκλω­μα στη διοί­κη­ση της εται­ρεί­ας που έθα­βε σε χωμα­τε­ρές τόνους καφέ για να δημιουρ­γή­σει τεχνη­τή έλλει­ψη. Το Συν­δι­κά­το των εργα­ζο­μέ­νων παρου­σί­α­σε απο­δεί­ξεις και για οικο­νο­μι­κές ατα­σθα­λί­ες και υπε­ξαι­ρέ­σεις από την διοί­κη­ση της εται­ρεί­ας, η οποία συν­δε­ό­ταν και με την εται­ρεία CafeMadrid. Τα παρα­πά­νω ανα­κοί­νω­σε ο γραμ­μα­τέ­ας προ­πα­γάν­δας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Βενε­ζου­έ­λας Carlos Aquino.

O στρα­τη­γός  Alejandro Pérez Gámez, διοι­κη­τής της Ζώνης 11 της περι­φέ­ρειας Ζούλια 

δήλω­σε ότι στα πλαί­σια ελέγ­χων που πραγ­μα­το­ποιού­νται για την σωστή δια­νο­μή των προιό­ντων βρέ­θη­καν στην γαλα­κτο­κο­μι­κή εται­ρεία  Σαν Σιμόν του δήμου Κατα­τού­μπο, 385 τόνοι ληγ­μέ­νο γάλα.  Στα πλαί­σια γενι­κό­τε­ρων ελέγ­χων επι­θε­ω­ρή­θη­καν επί­σης 482 κοντέι­νερ προ­ερ­χό­με­να από τον Πανα­μά, και παρε­λή­φθη­σαν 13.800 τόνοι κίτρι­νου καλα­μπο­κιού, που χρη­σι­μεύ­ει για τρο­φή στα που­λε­ρι­κά, από τις συνο­λι­κά 16.000 τόνους, στα πλαί­σια της Απο­στο­λής “Κυρί­αρ­χη Τρο­φο­δο­σία” που άρχι­σε να εφαρ­μό­ζε­ται στη χώρα από τις 11 Ιουλίου.

Η Αντε­πί­θε­ση των Τσαβίστας

Ενώ η απο­φα­σι­στι­κή σύγκρου­ση δεν έχει γίνει ακό­μα, το λαϊ­κό κίνη­μα στη Βενε­ζου­έ­λα αμέ­σως μετά τις εκλο­γές του Δεκέμ­βρη, άρχι­σε να εμφα­νί­ζει σημά­δια ανά­καμ­ψης, μαζι­κό­τη­τας και μαχη­τι­κό­τη­τας. Είναι δύσκο­λα μετρή­σι­μοι οι συσχε­τι­σμοί και η αλλα­γές στο εσω­τε­ρι­κό του, ωστό­σο κάποιες κεντρι­κές πολι­τι­κές καμπά­νιες είναι ενδεικτικές.

Το Συνέ­δριο για την Πατρί­δα   που προ­κη­ρύ­χτη­κε από τις 19 Απρί­λη  και πραγ­μα­το­ποιεί­ται 14–17 Ιού­λη, απο­τε­λεί ένα όργα­νο με μόνι­μο χαρα­κτή­ρα για την ανα­νέ­ω­ση της Μπο­λι­βα­ρια­νής Επα­νά­στα­σης και επι­κε­ντρώ­θη­κε στη δια­μόρ­φω­ση ενός κει­μέ­νου εργα­σί­ας με 100 ιδέ­ες οικο­νο­μι­κού, κοι­νω­νι­κού, πολι­τι­κού και διε­θνούς χαρα­κτή­ρα. Σε διε­θνές επί­πε­δο, εκτός από τις δημό­σιες συζη­τή­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν και άλλες δρά­σεις όπως η 12η Συνά­ντη­ση του Δικτύ­ου Δια­νο­ου­μέ­νων για την Υπε­ρά­σπι­ση της Ανθρω­πό­τη­τας,  η συνά­ντη­ση του Διε­θνούς Δικτύ­ου Βου­λευ­τών που συζή­τη­σε στρα­τη­γι­κές για την αντι­με­τώ­πι­ση της πολιορ­κί­ας από την αυτο­κρα­το­ρία της Λατι­νι­κής Αμερικής.

Τοπι­κές Επι­τρο­πές Προ­μή­θειας και Παρα­γω­γής  (CLAP)  απο­τε­λούν το λαϊ­κό μηχα­νι­σμό δια­νο­μής τρο­φί­μων και ειδών πρώ­της ανά­γκης που παρα­κάμ­πτει τους μεσά­ζο­ντες και τους λαθρέ­μπο­ρους. Συγκρο­τού­νται από τις Κοι­νό­τη­τες και τις μαζι­κές οργα­νώ­σεις της χώρας, υπό την ευθύ­νη των τοπι­κών οργά­νων της Λαϊ­κής Εξουσίας.

venezouela_4

Η  Μεγά­λη Απο­στο­λή Εθνι­κή Προ­μή­θεια νομο­θε­τή­θη­κε πριν λίγες μέρες για να προ­ω­θή­σει από την βάση και την πολι­τι­κή – στρα­τιω­τι­κή ένω­ση, τους κρί­σι­μους τομείς Αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα, Φάρ­μα­κα και Βιο­μη­χα­νία της Μπο­λι­βα­ρια­νής Οικο­νο­μι­κής Ατζέ­ντας και να ενι­σχύ­σει το εθνι­κό παρα­γω­γι­κό σύστη­μα. Σύμ­φω­να με τον Μαδού­ρο,  Αυτή η απο­στο­λή θα επι­χει­ρή­σει να αντι­με­τω­πί­σει δομι­κά τον οικο­νο­μι­κό πόλε­μο, που είναι ένα από τα μέτω­πα του ανορ­θό­δο­ξου πολέ­μου, με την έννοια να νική­σει η χώρα μας σε αυτόν τον πόλε­μο που δέχε­ται από το εξω­τε­ρι­κό και το εσω­τε­ρι­κό και στον οποίο έχου­με δώσει μια έννοια παλαι­κού πολέ­μου, πολέ­μου παρα­γω­γι­κού, πολέ­μου απο­δο­τι­κό­τη­τας και που σήμε­ρα ξεκί­νη­σε την Μεγά­λη Απο­στο­λή Εθνι­κή Προ­μή­θεια”.  Ο απο­λο­γι­σμός της πρώ­της μέρας λει­τουρ­γί­ας της σε όλη την χώρα είναι θετι­κός και πολύ ενδια­φέ­ρων, καθώς στο ενερ­γη­τι­κό της κατα­γρά­φε­ται – εκτός των άλλων :

Καρά­κας, 12 Ιου­λί­ου AVN.- Ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Νικο­λάς Μαδού­ρο ανα­κοί­νω­σε ότι η εται­ρεία Kimberly Clark, που έχει παρα­λύ­σει από τον Μάιο και της οποί­ας τα αφε­ντι­κά απέ­λυ­σαν με τρό­πο αυθαί­ρε­το 970 εργα­ζό­με­νους και ύστε­ρα εγκα­τέ­λει­ψαν τη χώρα, θα υπά­γε­ται από αυτήν την Τρί­τη (12 Ιου­λί­ου) στην Μεγά­λη Απο­στο­λή Εθνι­κή Προ­μή­θεια ( Gran Misión Abastecimiento Soberano), η οποία συστά­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση τη Δευ­τέ­ρα.  «Η Επα­νά­στα­ση απέ­να­ντι σε κάθε επί­θε­ση πρέ­πει να έχει μια ανώ­τε­ρη απά­ντη­ση, για αυτό και η απο­στο­λή Εθνι­κή Προ­μή­θεια και η εται­ρεία Kimberly Clark υπά­γο­νται στη Μεγά­λη Απο­στο­λή Ασφα­λούς Προ­μή­θειας (Gran misión de Abastecimiento Seguro)», εξέ­φρα­σε ο αρχη­γός του κρά­τους κατά τη διάρ­κεια του τηλε­ο­πτι­κού προ­γράμ­μα­τός του En Contacto con Maduro. Σχε­τι­κά με το θέμα, ο πρό­ε­δρος δήλω­σε ότι αυτές οι ενέρ­γειες της εται­ρεί­ας που εδρεύ­ει στην πολι­τεία Αρά­γουα, αντι­στοι­χούν στις επι­θέ­σεις ενά­ντια στην βενε­ζου­ε­λά­νι­κη οικο­νο­μία, με σκο­πό να επι­φέ­ρουν την απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση και το χάος στον λαό και να προ­ε­τοι­μά­σουν τα έδα­φος για μια πιθα­νή ξένη εισβολή.

«Αμέ­σως μόλις πλη­ρο­φο­ρή­θη­κα ότι έκλει­σε, την εται­ρεία είχαν ανα­λά­βει με τρό­πο νόμι­μο οι εργα­ζό­με­νοι και η παρα­γω­γή συνε­χι­ζό­ταν κανο­νι­κά», τόνι­σε ο πρό­ε­δρος Μαδού­ρο, ενώ ταυ­τό­χρο­να επα­νέ­λα­βε τη στή­ρι­ξή του προς όλους τους εργα­ζο­μέ­νους της εται­ρεί­ας και δια­βε­βαί­ω­σε ότι θα προ­μη­θεύ­σει όλες τις πρώ­τες ύλες που απαι­τού­νται για την παρα­γω­γή των προ­ϊ­ό­ντων υγιεινής.

Κατήγ­γει­λε ότι οι ιδιο­κτή­τες έφυ­γαν για την Κόστα Ρίκα και από κει κατέ­θε­σαν τις κοι­νω­νι­κές παρο­χές προς τους εργα­ζο­μέ­νους «χωρίς να τους αντι­με­τω­πί­σουν κατά πρό­σω­πο» και με τρό­πο απε­ρί­σκε­πτο. Ο κυβερ­νή­της της πολι­τεί­ας Αρά­γουα, Tareck El Aissami ανα­κοί­νω­σε ότι οι εργα­ζό­με­νοι της πολυ­ε­θνι­κής εται­ρεί­ας Kimberly Clark θα επα­νε­νερ­γο­ποι­ή­σουν τις 11 γραμ­μές παρα­γω­γής που είχαν παρα­λύ­σει, πριν από τις περα­σμέ­νες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, τα αφε­ντι­κά της εται­ρεί­ας που παρά­γει πάνες, χαρ­τί υγεί­ας και πετσέ­τες υγιει­νής.  «Το εργο­στά­σιο δια­θέ­τει 11 γραμ­μές παρα­γω­γής, από πάνες, πετσέ­τες υγιει­νής και χαρ­τί υγεί­ας μέχρι άλλα είδη υγιει­νής. Από τον Νοέμ­βριο του 2015, πριν από τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 6ης Δεκεμ­βρί­ου, η πολυ­ε­θνι­κή ξεκί­νη­σε την τεχνι­κή παρά­λυ­ση του εργο­στα­σί­ου, προ­κει­μέ­νου να προ­κα­λέ­σει χάος και απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση στη χώρα», εξή­γη­σε ο El Aissami μέσω ενός δελ­τί­ου τύπου.

Όλα αυτά δεί­χνουν ότι η μάχη κορυ­φώ­νε­ται και είναι πολύ σκλη­ρή καθώς και ότι η απο­φα­σι­στι­κή σύγκρου­ση δεν έχει γίνει ακό­μα. Στην Βενε­ζου­έ­λα διε­ξά­γε­ται σήμε­ρα “η μητέ­ρα όλων των μαχών” και το νέο δόγ­μα του ανορ­θό­δο­ξου πολέ­μου της αυτο­κρα­το­ρί­ας σε πλή­ρη ανά­πτυ­ξη δοκι­μά­ζε­ται στην πρά­ξη. Οι λαϊ­κές δυνά­μεις της χώρας δεί­χνουν να είναι έτοι­μες για την απο­φα­σι­στι­κή σύγκρουση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο