Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

VIII συνέδριο ΚΚ Κούβας: έγκριση της έκθεσης δράσης – Ο Miguel Díaz-Canel γραμματέας της ΚΕ

Αν και έχουμε κάνει αναλυτική αναφορά στο θέμα, με video (εδώ η πλήρης ομιλία του Raúl Castro) κλπ. παραθέτουμε το (περιληπτικό) ρεπορτάζ της Granma …βλ. Yudy Castro | [email protected], Gladys Leidys Ramos | [email protected], Walkiria Juanes Sánchez | [email protected], με τη σημασία που έχουν οι επισημάνσεις των συντακτών της.

Υπό την προεδρία του στρατηγό Raúl Castro Ruz και José Ramón Machado Ventura, (πρώτος και  δεύτερος γραμματείς της ΚΕ αντίστοιχα) και τα μέλη του ΠΓ Miguel Díaz-Canel Bermúdez, πρόεδρου της Δημοκρατίας και Esteban Lazo Hernández, Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης λαϊκής εξουσίας (ANPP), ξεκίνησε η 3η ημέρα του VIII συνέδριου του ΚΚ Κούβας. Ξεκίνησε με τα λόγια του Comandante en Jefe, Fidel Castro, από την ολομέλεια του Κόμματος στην Αβάνα, στις 23-Νοε-1996.

Fidel Raúl y José Machado Ventura en el V Congreso del PCC

«Αν η γη μας δεν χώραγε αρκετή τιμή και δόξα,
αυτά που έχει κατακτήσει στη διάρκεια τόσων χρόνων,
αυτή η τιμή και αυτή η δόξα θα αρκούσε για τους ανίκητους μαχητές (…)
που αγωνίστηκαν ενάντια στην   αυτοκρατορία της υπερδύναμης»

Η ημερήσια διάταξη συνεχίστηκε τον José Amado Ricardo Guerra, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου των Υπουργών, ο οποίος διάβασε το σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε από τον Raúl Castro.

Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε επίσης, αποτελεί «έκφραση της κληρονομιάς της ιστορικής γενιάς και οδηγό για το μελλοντικό έργο των οργανώσεων του Κόμματος και άλλων φορέων της κοινωνίας».
Επιπλέον, πρόσθεσε, αξιολογεί με αντικειμενικότητα, δικαιοσύνη, σαφήνεια και κρίσιμη έννοια τα καθήκοντα του Κόμματος και του λαού  τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά των προκλήσεων και των δυσκολιών που προέρχονται από τη διεθνή κατάσταση, καθώς και τις υποκειμενικές ελλείψεις και αδυναμίες, τη γραφειοκρατία, την αδράνεια και την αντίσταση στην αλλαγή, καθώς και την έλλειψη σταθερότητας, στην απαιτητικότητα και τον έλεγχο έναντι των αρνητικών φαινομένων.

Miguel Díaz Canel Fidel pl Giron

🔻  Σχετικά με την οικονομία και άλλα στρατηγικά ζητήματα που απευθύνονται στην έκθεση

Informe Central al 8vo. Congreso del Partido Comunista de Cuba (+PDF)

🔹 Η έκθεση ανέφερε -μεταξύ άλλων, ότι η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μαζί με τον αγώνα για την ειρήνη και την ιδεολογική σταθερότητα, αποτελούν τις κύριες αποστολές του κόμματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, η κεντρική έκθεση εκτιμά την επιτυχή συμμόρφωση με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση σύγκρουση της πανδημίας COVID-19, τη συμβολή των επιστημόνων και του προσωπικού μας για την υγεία, στο σχεδιασμό αποτελεσματικών πρωτοκόλλων θεραπείας και την ανάπτυξη πέντε υποψηφίων εμβολίων, δύο από αυτά σε προηγμένη φάση κλινικών δοκιμών.

🔹 Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου συνέχισε, με έγγραφο αναφορικά με την εθνική οικονομία, η οποία, παρά τα εμπόδια του ζοφερού και κλιμακούμενου οικονομικού, εμπορικού και οικονομικού εμπάργκο, κατάφερε τη διατήρηση των κύριων κοινωνικών κατακτήσεων της Επανάστασης χωρίς να παραιτηθεί από τους προγραμματισμένους αναπτυξιακούς στόχους.
Και, για άλλη μια φορά, αποκαλύφθηκε η ενότητα του λαού γύρω από το κόμμα αναδεικνύοντας την ικανότητά της για αντίσταση στις επιθέσεις του εχθρού.
Η έκθεση πρόσθεσε, προσδιορίζει αξιόπιστα τους υποκειμενικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική διαχείριση, καθώς και τα διαρθρωτικά προβλήματα του μοντέλου, το οποίο δεν παρέχει επαρκή κίνητρα για την εργασία.
Αντιμετωπίζει επίσης την ανάγκη προώθησης ενός επαρκούς συνδυασμού του σχεδιασμού κεντρικού χαρακτήρα με την αυτονομία και την αποκέντρωση που απαιτείται στα ενδιάμεσα και βασικά επίπεδα του επιχειρηματικού συστήματος και των τοπικών κυβερνήσεων.

🔹 Το σχέδιο απόφασης εφιστά επίσης την προσοχή σε ένα από τα σημαντικά θέματα που επισημάνθηκαν από τον Raúl Castro, που αναφέρεται στην αρχή ότι η λαϊκή ιδιοκτησία στα θεμελιώδη μέσα παραγωγής αποτελεί τη βάση της πραγματικής εξουσίας των εργαζομένων και γι αυτό το κρατικό επιχειρηματικό σύστημα καλείται να αποδείξει στην πράξη και να ενισχύσει το δεδομένο ότι είναι και θα είναι η μορφή δεσπόζουσας διαχείρισης στην οικονομία.
Ταυτόχρονα, ο πρώτος Γραμματέας του PCC προειδοποιεί ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων των μη κρατικών μορφών διαχείρισης, δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης που θα δυναμιτίσει τα θεμέλια και την ουσία (σσ. «ταμπακιέρα» …αποστάγματα)  της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που χτίστηκε στα χρόνια που πέρασαν … περισσότερα από έξι δεκαετίες.

«Επομένως, οι αποφάσεις στην οικονομία δεν μπορούν να δημιουργήσουν ρήξη με τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ισότητας της επανάστασης και να αποδυναμώσουν την ενότητα των ανθρώπων γύρω από το κόμμα τους, το οποίο θα υπερασπιστεί για πάντα την αρχή που στην Κούβα δεν θα επιτρέπεται ποτέ δηλ την εφαρμογή της θεραπείας σοκ και συνεπώς κανείς δεν θα είναι ποτέ ανυπεράσπιστος και απροφύλακτος».
Η κεντρική έκθεση απαιτεί την ανάγκη υπεράσπισης της αύξησης της εθνικής παραγωγής, ιδίως των τροφίμων, εμποδίζοντας την επιβλαβή πρακτική των εισαγωγών με παράλληλη δημιουργίας διαφοροποιημένων και ανταγωνιστικών εξαγωγών. Υπογραμμίζει ότι, ενώ σωστά επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για ανώτερα επίπεδα ικανοποίησης των αναγκών μας, πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτό που έχουμε, γιατί δε στέκει το να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερους πόρους από όσους είμαστε σε θέση –συλλογικά σαν χώρα να δημιουργήσουμε.

Εξήγησε επίσης ότι η “Tarea Ordenamiento” (νομισματική προσαρμογή) εκφράζει μια ανάγκη που ξεκίνησε μεν την πρώτη Ιανουαρίου φέτος αλλά αποτελεί καταστάλαγμα μελέτης και εργασίας περισσότερο από μια 10ετία και πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τη συνολική εφαρμογή της.

Soñar y continuar un país en la niñez y en la juventud cubana en su actividad cotidiana y en su visión crítica y autocrítica 3

🔹 Το έργο του κόμματος και των μαζικών οργανώσεων στην κοινωνία

Επίσης ο πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος επιβεβαίωσε πως πέφτει στους ώμους μας η τιμημένη αποστολή της μεταλαμπάδευσης των ιδεών του ηγέτη της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο και κάλεσε να κατανοήσουμε την τεράστια ευθύνη όλων των μελών και στελεχών απέναντι στο περιεχόμενο του άρθρου 5 του Συντάγματος που  κατοχυρώνει το Κόμμα ως τη μεγαλύτερη ηγετική δύναμη της κοινωνίας και του κράτους.
Η ύπαρξη ενός μοναδικού κόμματος, μας βάζει μπροστά στο καθήκον προώθησης τόσο μέσα στις γραμμές μας, όσο και την κοινωνία γενικά την ευρύτερη δημοκρατία και μια μόνιμη, ειλικρινή και βαθιά ανταλλαγή απόψεων, που όχι πάντοτε συμπίπτουν, ενισχύοντας τους δεσμούς με την εργατική τάξη και το λαό διασφαλίζοντας αυξανόμενη συμμετοχή του λαού στις θεμελιώδεις αποφάσεις.

Ομοίως, υπενθύμισε ότι η ενότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κουβανών γύρω από το κόμμα τους δεν θα πρέπει ποτέ να οδηγήσει, στη διαίρεση μεταξύ επαναστατών κάτω από ψευδεπίγραφα περί  περισσότερης δημοκρατίας, διότι αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα που να κατέστρεφε την επανάσταση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατά τον γραμματέα του Συμβουλίου των Υπουργών, πρέπει να διατηρήσει την αντιπαράθεση σε προκαταλήψεις και κάθε είδους διακρίσεις που επιβιώνουν και οι οποίες βάλουν κατά της ενότητας του έθνους.
Η κεντρική έκθεση καλεί σε αναζωογόνηση των δράσεων των μαζικών οργανώσεων σε όλες τις σφαίρες της κοινωνίας επικαιροποιώντας τη λειτουργία τους.
Είναι απαραίτητο να διασώσουμε το έργο της βάσης, στα εργοστάσια, στο χωράφι και στις κοινότητες, υπερασπίζοντας την επανάσταση, καταπολεμώντας παράλληλα την κοινωνική αμφισβήτηση και το έγκλημα. Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η μαχητικότητα χωρίς υποχωρητικότητα από τις αρχές.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, οι δρόμοι, τα πάρκα και τα τετράγωνα είναι και θα είναι για τους μελλοντικούς επαναστάτες που δεν θα απαρνηθούν τους ηρωικούς μαχητές μας στο δικαίωμα να υπερασπιστούν την επανάσταση τους.
Επιπλέον, σχολίασε ότι η έκθεση παραπέμπει στο ότι η ιδεολογική πολιτική δουλειά δεν αρκεί –χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα, μέσα από ένα βαθύ μετασχηματισμό που αποσκοπεί στην προώθηση των αξιών που αναδύονται από το έργο του επαναστάτη.

Ο σ.φος Raúl καταγγέλλοντας το πρόγραμμα ιδεολογικής και πολιτιστικής επίθεσης που ξεδιπλώνεται από τον εχθρό, επικεντρώθηκε στο ρόλο των κοινωνικών δικτύων για πρόκληση ρωγμών στην ενότητα του λαού, που ονόμασε  κανάλια ανατροπής και υπονόμευσης.
Ο στρατηγός προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αφεθεί χώρος στην αθωότητα και τον ενθουσιασμό για τις νέες τεχνολογίες χωρίς να εγγυηθούμε προηγουμένως την ασφάλεια των υπολογιστών, την οποία πρέπει να ενισχύσουμε παραπέρα.

VIII Congreso del PCCΗ κεντρική έκθεση αναγνώρισε επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της πολιτικής των στελεχών και προσδιορίζει τις αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτό τον αποφασιστικό τομέα δουλειάς.
Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία του άρθρου 4 του Συντάγματος αναφορικά με την ανάδειξη των νέων στελεχών σε σοβαρές θέσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί η ενεργή στρατιωτική θητεία.
Το έγγραφο εξηγεί το στρατηγικό χαρακτήρας της πολιτικής των στελεχών, την ανάγκη για συνεχή βελτίωση και την ενημέρωσή τους, έτσι ώστε το φυτώριο και εργοτάξιο των ηγετών του μέλλοντος, να χαρακτηρίζεται από τη δέσμευσή τους για την επανάσταση, την ταπεινότητα, τη μετριοφροσύνη, προσωπικό παράδειγμα, ηγετικές ικανότητες και καταδίκη οποιουδήποτε αποθέματος ελιτισμού, ματαιοδοξίας, αυτάρκειας και φιλοδοξίας.
Ομοίως, η κεντρική έκθεση επικυρώνει τις αρχές που χρησιμεύουν σαν μπούσουλας για την εξωτερική πολιτική της επανάστασης
, δίνοντας έμφαση στη συνταγματική εντολή ότι οι οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με οποιοδήποτε άλλο κράτος δεν θα διαπραγματεύονται ποτέ υπό απειλή ή εξαναγκασμό λόγω επιθετικότητας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αναγνωρίζεται η πλήρης εγκυρότητα της στρατηγικής σύλληψης του λαϊκού πολέμου και η συμβολή των μαχητών των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων και του Υπ Εσ στην εκπλήρωση της αποστολής που είναι χρεωμένοι.

Τέλος, το κείμενο υπογραμμίζει ότι η κεντρική έκθεση επισημαίνει ότι, όπως είχε προγραμματιστεί, το VIII συνέδριο σηματοδοτεί τη διαδικασία ομαλής μεταφοράς των κύριων ευθυνών από την ιστορική γενιά στις νέες γενιές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το VIII συνέδριο του PCC, συμφωνεί να εγκρίνει την έκθεση σε όλες τις πτυχές της και καλεί στη μελέτη της από τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και την Ένωση Νέων Κομμουνιστών, επίσης στην υιοθέτηση όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να είναι προσιτό το περιεχόμενό της σε όλο το λαό μας.

Πηγή Granma

🇨🇺  Περισσότερα

ℹ️  Σύντομο ρεπορτάζ και στο Ριζοσπάστη