Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Vilma Espín: η Κουβανή επαναστάτρια, συνεπής μαχήτρια για τη χειραφέτηση των γυναικών στην Κούβα και στον κόσμο

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η βραβευμένη με το βραβείο Λένιν το 1977 Κουβανή επαναστάτρια Vilma Espín γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1930 από εύπορη οικογένεια στο Σαντιάγο. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος.

Σπούδασε χημικός μηχανικός στην Κούβα μια από τις πρώτες γυναίκες της εποχής και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στο Καίμπριτζ. Εκεί ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τις σοσιαλιστικές ιδέες και το κίνημα της 26 Ιουλίου του Φιντέλ Κάστρο. Επέστρεψε στην Κούβα μέσω Μεξικού όπου συναντήθηκε με τον Φιντέλ και τον Ραούλ. 

Μετά τον ερχομό τους στην Κούβα ενώθηκε με τους αντάρτες στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα. Λίγες εβδομάδες μετά την νίκη της Επανάστασης παντρεύτηκε με τον Ραούλ Κάστρο και έκαναν 4 παιδιά. Η δράση της ήταν γύρω από την ισότητα. 

inbound6039759920165085404

Με τον Ραούλ στο βουνό

Ήταν από τις ιδρύτριες της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας και πρόεδρος από την ιδρυση της το 1960 μέχρι τον θάνατό της το 2007.

Επέμεινε στην μόρφωση των γυναικών ώστε να αποκτήσουν ισότιμες δουλειές, να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική και να στηρίξουν την Επαναστατική κυβέρνηση.  

inbound503722618119014976Το 1960 πήρε πρωτοβουλίες για την ίδρυση από τις γυναίκες Ομάδων Επείγουσας Ιατροφαρμακευτικής Βοήθειας προς τον λαό όταν η Αντεπανάσταση προκαλούσε σαμποτάζ στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου και στις αποθήκες ζάχαρης.  

Το 1975 εισηγήθηκε νόμο που υποχρέωσε τους άντρες να συμμετέχουν στις οικιακές ασχολίες και στο μεγάλωμα των παιδιών για να στηριχθούν οι εργαζόμενες μητέρες. 

Ανέλαβε αρκετές διευθυντικές θέσεις πάντα γύρω από τομείς για τις εργαζόμενες και την φροντίδα των παιδιών. 

Αντιπροσώπευσε αρκετές φορές την Κούβα στον ΟΗΕ. Το 1977 της απονεμήθηκε το βραβείο Λένιν για την πολύπλευρη προσφορά της.

Πέθανε στην Αβάνα στις 18 Ιουνίου 2007 και η στάχτη της θάφτηκε στο Frank País Mausoleum στο Σαντιάγο. 

Στην εκδήλωση μια μέρα μετά τον θάνατό της στο θέατρο Καρλ Μαρξ στην Αβάνα η κυβέρνηση της Κούβας τόνιζε σε ανακοίνωσή της ” Η επαναστάτρια Vilma Espin ήταν μια από τις πιο συνεπείς μαχήτριες για τη χειραφέτηση των γυναικών στη χώρα μας και στον κόσμο.