Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Vilma Espín Guillois, πιο απαραίτητη από ποτέ!

Αυτή την Κυριακή, στη 16η επέτειο της φυσικής αναχώρησής του, στο Μαυσωλείο των Μαρτύρων του Μετώπου ΙΙ Frank País García, που φυλάσσει τις στάχτες του, θα της αποδοθεί ο άξιος φόρος τιμής

Μια είδηση παρέλυσε την Κούβα. Σαν σήμερα στις 18 Ιουνίου 2007: ο θάνατος της ηρωίδας της Sierra και του Llano, Vilma Espín Guillois. Εκείνη την ημέρα, ειδικά στο Σαντιάγο, όπου γεννήθηκε  τα σημάδια του πόνου ήταν αμέτρητα, αλλά η γνωστή ανά τον κόσμο υπερηφάνειά μας ήταν δική μας και ξεχώριζε για μια ακόμη φορά.

Η Κούβα τραβάει μπροστά χάρη στη κομβική θέση της γυναίκας στην κοινωνία

Η πρώην επικεφαλής της Federación de Mujeres Cubanas (Ομοσπονδίας Κουβανών Γυναικών) στο Σαντιάγο, Clarita Larrea, θυμάται την προτροπή που είχε κάνει η μεγάλη αντάρτισσα ένα χρόνο πριν: «Συνεχίστε να βελτιώνετε το έργο της δικής μας Casa de Orientación a la Mujer y a la Familia (σσ. μαζικός φορέας Καθοδήγησης για τις Γυναίκες και την Οικογένεια) μέχρι να φτάσουμε στην άπαξ δια παντός εξάλειψη όλων των κοινωνικών διακρίσεων.

Vilma, τολμηρή μαχήτρια, υποδειγματική εργάτρια, καθοδηγήτρια, μητέρα και τρυφερή γιαγιά, σύζυγος και άνευ όρων φίλη του στρατηγού Ραούλ Κάστρο Ρουζ, Vilma, πατριώτισσα  πάνω από όλα. Που κατάφερε να συνθέσει ότι καλύτερο στην καταγωγή και εξέλιξη της Κουβανής γυναίκας.

Αυτή την Κυριακή, στη 16η επέτειο της φυσικής της αναχώρησης, στο Μαυσωλείο των Μαρτύρων του ΙΙ μετώπου Φράνκ Παΐς Γκαρθία, που φυλάει τις στάχτες της, θα της αποδοθεί ο άξιος φόρος τιμής, που εκδηλώνεται και στους καθημερινούς χώρους όπου οι γυναίκες , ήδη χειραφετημένες, «αγαπάνε, δημιουργούν και αγωνίζονται».

Δείτε Vilma Espín Guillois
ο τυφώνας, που μας άφησε τη σιγουριά εκπλήρωσης
κάθε ανθρώπινης και επαναστατικής αποστολής 

Η Φιντέλ είπε ότι «αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στον αγώνα για τις γυναίκες όταν στην Κούβα, οι περισσότερες από αυτές υφίσταντο διακρίσεις ως ανθρώπινα όντα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, με έντιμες επαναστατικές εξαιρέσεις».

Σίγουρα, η Vilma είναι απαραίτητη. Ζει στην καρδιά του λαού της και στις πολλές μάχες που δίνονται ακόμα για την πρόοδο των γυναικών.

(συμπληρώνουμε)
Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται μια μέρα
και είναι καλοί
υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται ένα χρόνο
και είναι καλύτεροι
υπάρχουν κι άλλοι που αγωνίζονται για πολλά χρόνια
και είναι ακόμη πιο καλοί
Μα, υπάρχουν κι αυτοί που αγωνίζονται όλη τους τη ζωή
αυτοί είναι οι απαραίτητοι
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Vilma Espín Guillois: ο τυφώνας, που μας άφησε τη σιγουριά εκπλήρωσης κάθε ανθρώπινης και επαναστατικής αποστολής