Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

VJTF- NRF | Task Force: Σε εξέλιξη ψυχροπολεμικά παιχνίδια πολέμου του ΝΑΤΟ

Από την 1η Ιανουαρίου και για όλο το 2022καθώς η ρωσική ένταση αυξάνεται” η Γαλλία τέθηκε επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής «Διακλαδικής Δύναμης επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας» (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF | το τμήμα της «Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» NRF με την υψηλότερη ετοιμότητα), με 5.000 χερσαία δύναμη + ναυτικό, αεροπορία και ειδικές δυνάμεις.

Με δυνατότητα ανάπτυξης σε 2-3 μέρες, για να ακολουθήσουν άλλες μονάδες της (μέχρι 40.000 ή παραπάνω)

Ελλάδα

Οι «αρμόδιοι» καθησυχάζουν λέγοντας πως “δεν προβλέπεται εμπλοκή” μας στην Διακλαδική Δύναμη για τα έτη 2022 και 2023, αλλά ποιος τα πιστεύει; δεδομένου ότι από ελληνικής πλευράς παραχωρείται πάντα («διακριτική» ή μη») στήριξη, πολύ περισσότερο, στη δεδομένη συγκυρία όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο.

NRDCGR

Οι ίδιοι οι επικεφαλής Γάλλοι (το στρατηγείο CRRFr) αναφέρουν πως περιλαμβάνει στρατιώτες από 14 διαφορετικά έθνη, το 17% των οποίων είναι των Συμμάχων (Γερμανία, Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία Ρουμανία ΗΒ | Βρετανία, Αλβανία, ΗΠΑ και Τουρκία).

“Μπροστά σε απρόβλεπτες προκλήσεις ασφαλείας”…
“στεκόμαστε μαζί να αμυνθούμε και να προστατέψουμε όλους του συμμάχους”

Για το 2022 την τακτική διοίκηση της VJTF θα έχει το Ταχείας Ανάπτυξης Σώμα Στρατού της Γαλλίας στη Lille (Rijsel) στη βόρεια Γαλλία (ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps France – NRDCFR) -στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αντίστοιχο με το δικό μας πρώην 3ο ΣΣ νυν NRDCGR.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η VJTF θα αποτελείται από μια πολυεθνική δύναμη «αρκετών χιλιάδων», με πυρήνα μια Γαλλογερμανική ταξιαρχία 3.500, αποτελούμενη από το “1st Infantry Regiment” και το “3rd Hussar Regiment”.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ σημειώνεται ότι «η γαλλογερμανική ταξιαρχία υπογραμμίζει τους δυνατούς δεσμούς μεταξύ των δυο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων Γαλλίας και Γερμανίας», ενώ ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας είπε ότι η Γαλλική ηγεσία της VJTF καταδεικνύει «δέσμευση και δυνατότητες» και ότι «σε μια χρονική περίοδο με απρόβλεπτες προκλήσεις ασφαλείας» το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι «στεκόμαστε μαζί να αμυνθούμε και να προστατέψουμε όλους του συμμάχους».

Άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία πρόκειται να συνεισφέρουν επίσης στρατιωτικές μονάδες για την VJTF το 2022 επιπλέον της Γαλλογερμανικής ταξιαρχίας.

Η Γαλλία αντικαθιστά την Τουρκία που είχε τα αντίστοιχα καθήκοντα για το 2021, ενώ η Γερμανία έχει προγραμματιστεί να αναλάβει το 2023.

Ετοιμότητα να αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο της VJTF για το 2022 θα έχει η «Διοίκηση Διακλαδικών Δυνάμεων» (Joint Force Commands – JFCs) από το Brunssum (Brʏnsʏm – Broensem) της Ολλανδίας (Joint Force HQ Brunsum – JFCBS ), με εναλλακτική την αντίστοιχη της Νάπολης της Ιταλίας (JFCNP).

Η αρκούδα δεν είναι (πλέον) κόκκινη, αλλά είναι πάντα αρκούδα

Στρατιώτης CCCP ΑρκούδαΗ NRF ξεκίνησε το 2002 και το 2014 μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας–Κριμαίας δημιουργήθηκε η VJTF.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί ενεργοποίηση της NRF αναλαμβάνει η μια από τις δυο πιο πάνω JFCs που είναι σε ετοιμότητα με την άλλη ως εναλλακτική -και δυο αξιολογημένες, ενώ η JFCBS  προβλέπεται να επαναξιολογηθεί το 2024.

Υπό τον έλεγχο, της κάθε φορά εναλλακτικής JFC εκπαιδεύονται κάθε χρόνο οι δυνάμεις που θα αποτελέσουν την NRF του επομένου έτους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο