Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

¡YO VOTO Sí! – Ψηφίζω ΝΑΙ! για την Κούβα που ζω & ονειρεύομαι

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S! //

Σήμερα σε ένα ιστορικό για την ιστορία της χώρας δημοψήφισμα η Κούβα ψηφίζει για το σύνταγμά της (συνταγματική μεταρρύθμιση)

24 Φεβρουαρίου 2019: Ο λαός της Κούβας θα ασκήσει το δικαίωμα -μέσα από ελεύθερες συμμετοχικές διαδικασίες, πρωτόγνωρες για εμάς και για όλες τις αστικές «δημοκρατίες» (ανεξαρτήτως διαχείρισης από τους Μπολσονάρους μέχρι τους «[εκ]λεπτυσμένους» Ευρωπαίους και τον Τραμπ, τον «διαβολικά καλό»)

Από τις 7 το πρωί (ώρα Κούβας) σε 25.000 σχολεία σε όλη τη χώρα, θα ψηφίσουν ~8.000.000 Κουβανοί σε μια διαδικασία, όπου πάνω από 420.000 εθελοντές φροντίζουν ήδη, να είναι -από κάθε πλευρά, άψογη.

Όπως έγραψε η |>Cuba_Debate<|, Σπάνια θα βρείτε λαό στον κόσμο, που υπεύθυνα συζητάει  και προτείνει δημοσίως αλλαγές στο Σύνταγμά του  … Το κείμενο που μπαίνει σε δημοψήφισμα αυτή την ιστορική για την Πατρίδα μας ημέρα αποτελεί φρούτο αυτής της συλλογικής λαϊκής γνώσης -πατριωτική κληρονομιά που οι παππούδες μας, οι παππούδες τους και οι γονείς μας, σφυρηλατούσαν τα μελλοντικά όνειρα με αυτήν ακριβώς την πρακτική

Ένα Σύνταγμα που επιβεβαιώνει ως ακρογωνιαίο λίθο το σοσιαλισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη, μαζί με την αξιοπρέπεια και την πλήρη ισότητα όλων των ανθρώπων, επεκτείνει τα δικαιώματα και επαναβεβαιώνει τις κατακτήσεις, την ίδια στιγμή που ανοίγει νέους δρόμους που πρέπει να κατακτηθούν, ως ένδειξη ανθεκτικότητας και όραμα για το μέλλον της Κουβανικής Επανάστασης.

Ένα Σύνταγμα που επιβεβαιώνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την ειρήνη, την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την αναψυχή, τον αθλητισμό και την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους. Επιστήμη, Τεχνολογία και Γνώση στη σωστή κοινωνική διάσταση προασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών, των νέων, των γυναικών. Που καταδικάζει τον ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Ένα Σύνταγμα που κατακυρώνει υφιστάμενες μορφές ιδιοκτησίας και διαχείρισης και που είναι ήδη μια πραγματικότητα στο κοινωνικοοικονομικό τοπίο της χώρας.

Μαζί με όλους, για το κοινό καλό (την κοινή υπόθεση)

Αυτή η «Magna Carta» επαναβεβαιώνει με νόμο και ρητά ρυθμίζει ορισμένα και από αυτά που είναι ήδη πραγματικότητα στη σύγχρονη Κούβα, αλλά παραλείφθηκαν ή δεν ρυθμίστηκαν σαφώς, δεν αναφέρονταν δηλ.ρητά στο προηγούμενο Σύνταγμα (εγγενή δικαιώματα της προσωπικότητας, απαγόρευση της σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, δικαίωμα στην ύδρευση, την υγιεινή και επαρκή διατροφή, την επαρκή στέγαση, την προστασία του περιβάλλοντος, το δικαίωμα καθολικής πρόσβασης στην πληροφόρηση, τα δικαιώματα των καταναλωτών, …τα πάντα

Ένα Σύνταγμα που αναβαθμίζει την τοπική διοίκηση με τους δήμους, να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία με αναγνώριση της αυτονομίας τους, την οποία όμως πρέπει να ασκούν σε σχέση με τα συμφέροντα του έθνους, δημιουργώντας ταυτόχρονα, εγγυήσεις για τα δικαιώματα της τοπικής λαϊκής συμμετοχής ως πραγματικής έκφρασης της άσκησης και του δημοκρατικού ελέγχου της εξουσίας.

Αυτό που καταφέραμε να μεταφράσουμε σε αυτό τον «νόμο των νόμων» αντανακλά την ποιοτική ανάπτυξη της κοινωνίας μας και συνεπώς την ωριμότητα της επανάστασής μας.

Για όλες αυτές τις αξίες, για όλους αυτούς τους λόγους, για αυτό που σημαίνει σ’ αυτούς τους καιρούς να υπερασπιζόμαστε, την Ανεξαρτησία μας, την Κυριαρχία μας, την Αξιοπρέπειά μας, επειδή είμαστε ενεργοί και μάχιμοι πιστοί στις συμμετοχικές λαϊκές διαδικασίες, που μ’ αυτές έχουμε χτίσει επί 60 χρόνια μέσα στις πιο αδιανόητες προκλήσεις στις 24 Φλεβάρη

¡CUBADEBATE VOTA SÍ!

Η Κούβα που παλεύει Ψηφίζει ΝΑΙ!

Λέει, κάποιος άλλος ένας από τους χιλιάδες …Θα ψηφίσω Ναι! επειδή:

Επειδή ήμουν σε θέση να συμμετέχω ελεύθερα στη διαδικασία διαβούλευσης.

Διότι μελέτησα το κείμενο που εγκρίθηκε αρχικά από τους βουλευτές, το οποίο δημοσιεύθηκε μαζικά και στην ολότητά του παντού και πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει επαρκώς αυτό που συνέβη στη διαδικασία διαβούλευσης.

Επειδή αποτελεί την κατάλληλη βάση για τη θέσπιση νόμων που καθιστούν το Σύνταγμά μας βιώσιμο και του προσδίδει τη μέγιστη δυνατή επαναστατική δύναμη.

Επειδή έχω εμπιστοσύνη στο ότι η ηγεσία του κράτους και της κυβέρνησης, θα παλέψει ακάματα και στη ρίζα τους τις αρνητικές εκδηλώσεις που ξέρουμε ότι υπάρχουν και θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνες για τη συνέχιση της επαναστατικής διαδικασίας.

Επειδή ξέρω ότι η πλειοψηφία του λαού θα συμμετάσχει στους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς που χρειαζόμαστε.

Γιατί είμαι πεισμένος ότι η επιστήμη και οι επιστήμονες θα διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο στην επίλυση των τρεχόντων και μελλοντικών προβλημάτων.

Επειδή ξέρω ότι ο λαός θα παίρνει πάντοτε τις σοφότερες αποφάσεις απέναντι στις προκλήσεις τόσο από τα έξω όσο και από τα μέσα.

Επειδή τιμάω τη σημασία της Ενότητας όλων των Κουβανών σε τόσο κρίσιμες στιγμές.

Επειδή έχω εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στην παραγωγική και μετασχηματιστική τους ικανότητα όταν γίνονται ιδιοκτήτες και πρωταγωνιστές της υλικής και πνευματικής παραγωγής.

Επειδή εμπιστεύομαι τη νεολαία και τους σπουδαστές, με την επαναστατική τους φύση και την ικανότητά τους να εκτελούν τα «μεγάλα», ξεκινώντας από τα καθημερινά.

Γιατί ξέρω καλά ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας θα είναι το Κόμμα που θα παλεύει πρωτοποριακά για το καλό όλων των Κουβανών.

Η 24η-Φεβ-2019, θα γραφτεί στην ιστορία της Κούβας, ως μία από τις πιο σημαντικές και ένδοξες σελίδες της.

|>περισσότερες Πληροφορίες κλπ<|

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog