Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Zahra… Το πρόσωπο των παιδιών που υποφέρουν

Κάθε χρόνο η UNICEF απονέμει το «Photo of the Year Award» στη φωτογραφία που κατά τηn εκτίμησή της αποτυπώνει το δράμα των παιδιών – θύματα των ανθρωπιστικών (όπως τις αποκαλεί) κρίσεων σε όλο τον κόσμο.

zahraΓια το 2017 επέλεξε την εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού στη Συρία, της 5χρονης Zahra, που ζει σε έναν καταυλισμό προσφύγων της Ιορδανίας, με τους γονείς της και τα επτά αδέλφια της. Ένα από τα εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε στρατόπεδα και καταυλισμούς προσφύγων. Ενα από τα παιδιά – θύμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της εκμετάλλευσης λαών και χωρών, αιτίες των αποκαλούμενων ανθρωπιστικών κρίσεων.

Το 2015, οι γονείς της Zahra έφυγαν από τη Συρία για να γλιτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις που μαίνονταν στη χώρα, μαζί με την κόρη τους και τα υπόλοιπα επτά παιδιά τους. Έκτοτε ζουν σε μια σκηνή στον καταυλισμό. Ο πατέρας της είναι αυτή τη στιγμή άνεργος, ψάχνοντας πλέον μια οποιαδήποτε δουλειά στα εδάφη της Ιορδανίας. Ούτε η Zahra ούτε κανένα άλλο από τα αδέρφια της πηγαίνουν στο σχολείο.

Η φωτογραφία της 5χρονης Zahra είναι του γεννημένου στην Ιερουσαλήμ φωτορεπόρτερ Muhammed Muheisen που το φακό του καταγράφει την προσφυγική κρίση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το δεύτερο Βραβείο Φωτογραφίας της Χρονιάς της UNICEF 2017 πήγε στον φωτογράφο KM Asad που γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές και το τρίτο στον καναδικό Kevin Frayer. Και οι δύο κατέγραψαν την κρίση Rohingya.

Asad

Η εικόνα του Asad δείχνει μια μητέρα που κουβαλάει το μωρό της στη θάλασσα. Ο Frayer έβγαλε την απελπισία ενός αγοριού σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο στο Μπαγκλαντές που αναρριχιέται με δάκρυα σε ένα φορτηγό που φέρει εφόδια ανακούφισης.

frayer

Τα μάτια των παιδιών πάντα λένε την αλήθεια