Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η απαγόρευση των συναθροίσεων — Να ανακληθεί η απόφαση

Η από­φα­ση για απα­γό­ρευ­ση των συνα­θροί­σε­ων είναι αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή τονί­ζει η Ένω­ση Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέ­ων, προ­σθέ­το­ντας ότι πρέ­πει άμε­σα να ανακληθεί.

Σε ανα­κοί­νω­σή της σημειώνει:

«Με την υπ’ αριθ­μό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) από­φα­ση του Αρχη­γού της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας απο­φα­σί­στη­κε η απα­γό­ρευ­ση όλων των δημό­σιων υπαί­θριων συγκε­ντρώ­σε­ων στο σύνο­λο της Επι­κρά­τειας για το διά­στη­μα από 15 Νοεμ­βρί­ου και ώρα 06.00 μέχρι 18 Νοεμ­βρί­ου 2020 και ώρα 21.00, στις οποί­ες συμ­με­τέ­χουν 4 ή και περισ­σό­τε­ρα άτο­μα με την απει­λή επι­βο­λής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγ­μα­τος ορί­ζει ότι «υπαί­θριες συνα­θροί­σεις μπο­ρούν να απα­γο­ρευ­τούν με αιτιο­λο­γη­μέ­νη από­φα­ση της αστυ­νο­μι­κής αρχής γενι­κά αν εξαι­τί­ας τους επί­κει­ται σοβα­ρός κίν­δυ­νος για τη δημό­σια ασφά­λεια…». Η γενι­κή απα­γό­ρευ­ση δεν παύ­ει και αυτή να αφο­ρά συγκε­κρι­μέ­νη συνά­θροι­ση η οποία έχει εξαγ­γελ­θεί για ορι­σμέ­νο τόπο και χρό­νο με το ένα ή άλλο περιε­χό­με­νο. Δεν μπο­ρεί να επε­κτα­θεί σε απα­γό­ρευ­ση και κάθε άλλης συνά­θροι­σης σε ολό­κλη­ρη γεω­γρα­φι­κή περιο­χή (πχ σε Νομό ή πολύ περισ­σό­τε­ρο σε όλη την Επι­κρά­τεια), διό­τι τού­το θα ισο­δυ­να­μού­σε με ανα­στο­λή της ισχύ­ος του άρθρου 11 του Συντάγ­μα­τος, κάτι που μόνο στις έκτα­κτες συν­θή­κες του άρθρου 48 του Συντάγ­μα­τος (κατά­στα­ση πολιορ­κί­ας) μπο­ρεί να συμ­βεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγ­μα της Ελλά­δος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυ­σό­γο­νο, Ατο­μι­κά και Κοι­νω­νι­κά Δικαιώ­μα­τα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμη­νευ­τι­κή δήλω­ση του άρθρου 5 του Συντάγ­μα­τος, την οποία επι­κα­λεί­ται η από­φα­ση του Αρχη­γού της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, αφο­ρά στη λήψη ατο­μι­κών διοι­κη­τι­κών μέτρων περιο­ρι­σμού της ελεύ­θε­ρης κίνη­σης (πχ θέση σε καθε­στώς καρα­ντί­νας συγκε­κρι­μέ­νου πολί­τη) και δεν βρί­σκει έδα­φος εφαρ­μο­γής στις μαζι­κές υπαί­θριες συνα­θροί­σεις για τις οποί­ες προ­βλέ­πει απο­κλει­στι­κά και μόνο το άρθρο 11. Επι­πρό­σθε­τα θα πρέ­πει να τονι­στεί, ότι για τις συνα­θροί­σεις κατά την επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου όπως και της Πρω­το­μα­γιάς, σύμ­φω­να με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδό­θη­κε για τη ρύθ­μι­ση ειδι­κό­τε­ρων θεμά­των του ν. 4703/2020, δεν οφεί­λε­ται γνω­στο­ποί­η­ση στις Αρχές.

Η Πολι­τεία οφεί­λει να προ­στα­τεύ­σει τη δημό­σια υγεία μέσα στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, χωρίς να υπερ­βαί­νει τα όρια του Κρά­τους Δικαί­ου. Η Ένω­ση Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέ­ων θεω­ρεί ότι η σχο­λια­ζό­με­νη από­φα­ση για γενι­κή απα­γό­ρευ­ση των συνα­θροί­σε­ων σε όλη την Επι­κρά­τεια βρί­σκε­ται εκτός Συνταγ­μα­τι­κού πλαι­σί­ου και θα πρέ­πει άμε­σα να ανακληθεί».

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο