Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιατρικό περιοδικό Lancet: 100% επιτυχείς οι δοκιμές του εμβολίου Sputnik‑V στις δύο πρώτες φάσεις

Το ρωσι­κό εμβό­λιο κατά του νέου κορο­νοϊ­ού με την ονο­μα­σία Sputnik‑V δημιούρ­γη­σε αντι­σώ­μα­τα σε όλους του εθε­λο­ντές που συμ­με­τεί­χαν στις δύο πρώ­τες φάσεις των κλι­νι­κών δοκι­μών, σύμ­φω­να με τα προ­κα­ταρ­κτι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που δημο­σιεύ­θη­καν στον διε­θνούς κύρους ιατρι­κό περιο­δι­κό Lancet, τα οποία συνι­στούν μία απά­ντη­ση στους επι­κρι­τές της Μόσχας για το εμβόλιο.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των δύο φάσε­ων των κλι­νι­κών δοκι­μών οι οποί­ες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο διά­στη­μα Ιου­νί­ου ‑Ιου­λί­ου και στις οποί­ες συμ­με­τεί­χαν 76 εθε­λο­ντές, έδει­ξαν ότι το 100% των συμ­με­τε­χό­ντων στις δοκι­μές αυτές ανέ­πτυ­ξαν αντι­σώ­μα­τα στον νέο κορο­νο­ϊό χωρίς σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες , γρά­φει το περιο­δι­κό Lancet.

Η Ρωσία ενέ­κρι­νε τον Αύγου­στο το εμβό­λιο μετά την ολο­κλή­ρω­ση των πρώ­των δύο φάσε­ων κλι­νι­κών δοκι­μών και υπήρ­ξε η πρώ­τη χώρα στον κόσμο η οποία ενέ­κρι­νε εμβό­λιο πριν από την ολο­κλή­ρω­ση της τρί­της φάσης των κλι­νι­κών δοκι­μών που πραγ­μα­το­ποιεί­ται με την συμ­με­το­χή χιλιά­δων ατόμων.

«Στις δύο πρώ­τες φάσεις διάρ­κειας 42 ημε­ρών η καθε­μία, στις οποί­ες συμ­με­τεί­χαν από 38 υγιείς εθε­λο­ντές, δεν κατα­γρά­φη­καν σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες μετα­ξύ των συμ­με­τε­χό­ντων και επι­βε­βαί­ω­σαν ότι το υπο­ψή­φιο εμβό­λιο δημιουρ­γεί αντι­σώ­μα­τα», γρά­φει το Lancet.

Οι ευρεί­ας κλί­μα­κας και μακράς διάρ­κειας κλι­νι­κές δοκι­μές, οι οποί­ες περι­λαμ­βά­νουν συγκρί­σεις με placebo και περαι­τέ­ρω παρα­κο­λού­θη­ση, χρειά­ζο­νται για να επι­βε­βαιω­θεί μακρο­πρό­θε­σμα η ασφά­λεια και η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου για την προ­στα­σία από την μόλυν­ση με Covid-19, ανα­φέ­ρε­ται στο άρθρο.

Στο πρώ­το ρωσι­κό εμβό­λιο κατά του νέου κορο­νοϊ­ού δόθη­κε η συμ­βο­λι­κή ονο­μα­σία Sputnik‑V, καθώς Sputnik ήταν ο πρώ­τος στον κόσμο δορυ­φό­ρος που έστει­λε στο Διά­στη­μα η Σοβιε­τι­κή Ένωση.

Αρκε­τοί δυτι­κοί εμπει­ρο­γνώ­μο­νες είχαν εκφρά­σει τις αμφι­βο­λί­ες τους για το ρωσι­κό εμβό­λιο επει­δή εγκρί­θη­κε και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε πριν ολο­κλη­ρω­θούν όλες οι φάσεις των κλι­νι­κών δοκι­μών που ορί­ζο­νται διεθνώς.

Ωστό­σο τα απο­τε­λέ­σμα­τα, τα οποία δημο­σιεύ­θη­καν για πρώ­τη φορά σ ένα διε­θνώς έγκυ­ρο περιο­δι­κό, με την τελι­κή τρί­τη φάση των κλι­νι­κών δοκι­μών με τη συμ­με­το­χή 40.000 ανθρώ­πων που ξεκί­νη­σε την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, έχουν καταρ­ρί­ψει τους ισχυ­ρι­σμούς των επι­κρι­τών της Μόσχας στο εξω­τε­ρι­κό όπως δήλω­σε υψη­λό­βαθ­μος Ρώσος αξιωματούχος.

«Με το δημο­σί­ευ­μα αυτό απα­ντά­με σε όλες τις ερω­τή­σεις που έθε­τε επι­με­λώς η Δύση τις τελευ­ταί­ες τρεις εβδο­μά­δες, ανοι­χτά και με καθα­ρό στό­χο να αμαυ­ρώ­σουν το ρωσι­κό εμβό­λιο», δήλω­σε ο Κιρίλ Νμτί­τριεφ επι­κε­φα­λής του Russian Direct Investment Fund (RDIF), ενός ανε­ξάρ­τη­του ταμεί­ου κρα­τι­κών περιου­σια­κών στοι­χεί­ων το οποίο έχει χρη­μα­το­δο­τή­σει την ανά­πτυ­ξη του εμβο­λί­ου. «Όλες οι συσκευα­σί­ες έχουν ελεγ­χθεί» δήλω­σε στο Reuters και προ­σέ­θε­σε «Τώρα… θα αρχί­σου­με να κάνου­με εμείς ερω­τή­σεις για ορι­σμέ­να εμβό­λια της Δύσης».

Ο Ντμί­τριεφ δήλω­σε ότι περί­που 3.000 άτο­μα ήδη άρχι­σαν να συμ­με­τέ­χουν στην τρί­τη φάση των κλι­νι­κών δοκι­μών του εμβο­λί­ου Sputnik‑V που ξεκί­νη­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα και τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα ανα­μέ­νο­νται τον Οκτώ­βριο ή τον Νοέμ­βριο του τρέ­χο­ντος έτους.

Όπως δήλω­σε ο Αλε­ξά­ντρ Γκίντσ­μπουργκ, διευ­θυ­ντής του ρωσι­κού Κέντρου Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Γκα­μα­λέι, στο οποίο έγι­ναν οι πρώ­τες κλι­νι­κές δοκι­μές, οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην Τρί­τη φάση των κλι­νι­κών δοκι­μών θα παρα­κο­λου­θού­νται επι­στα­μέ­νως από για­τρούς. Δεν θα νοση­λεύ­ο­νται , αλλά θα τους γίνο­νται όλες οι ανα­γκαί­ες ανα­λύ­σεις πριν από την έναρ­ξη των κλι­νι­κών δοκι­μών, κατά την διάρ­κειά τους και μετά την ολο­κλή­ρω­ση τους. Οι εθε­λο­ντές θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να ενη­με­ρώ­νουν απευ­θεί­ας τους για­τρούς για τυχόν παρε­νέρ­γειες εφό­σον αυτές προκύψουν.

Σχο­λιά­ζο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα των πρώ­των δύο φάσε­ων των κλι­νι­κών δοκι­μών του ρωσι­κού εμβο­λί­ου Sputnik‑V, ο δόκτωρ Ναόρ Μπαρ Ζέεφ του Διε­θνούς Κέντρου Πρό­σβα­σης στα εμβό­λια και καθη­γη­τής στην Σχο­λή Δημό­σιας Υγεί­ας του Bloomberg που ανή­κει στον Johns Hopkins, δήλω­σε ότι «είναι ενθαρ­ρυ­ντι­κά , αλλά λίγα». Ο Μπαρ Ζέεφ ο οποί­ος δεν είχε εμπλα­κεί στη μελέ­τη δήλω­σε ότι «η κλι­νι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα οποιου­δή­πο­τε εμβο­λί­ου κατά της Covid ‑19 δεν έχει φανεί ακόμη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο