Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι ισχύει από τη Δευτέρα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αύριο Δευ­τέ­ρα 7η Φεβρουα­ρί­ου λήγει η μικρή παρά­τα­ση στην χρο­νι­κή ισχύ του πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού η οποία είχε δοθεί λόγω της κακο­και­ρί­ας που έπλη­ξε τη χώρα.

Αυτό σημαί­νει ότι όσοι ενή­λι­κοι έχουν ολο­κλη­ρώ­σει τον εμβο­λια­σμό τους και έχουν περά­σει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουα­ρί­ου, θα πρέ­πει να έχουν κάνει την ανα­μνη­στι­κή δόση, αλλιώς από αύριο θα λογί­ζο­νται ως ανεμβολίαστοι.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε μικρή παρά­τα­ση μιας εβδο­μά­δας στη λήξη του πιστο­ποι­η­τι­κού, λόγω των προ­βλη­μά­των στην εκτέ­λε­ση των ραντε­βού εμβο­λια­σμού τις ημέ­ρες του χιονιά.

Πρό­σφα­τα άλλα­ξε ο τρό­πος έκδο­σης του πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης. Οι εμβο­λια­σμέ­νοι πρέ­πει να έχουν θετι­κό rapid test για να εκδί­δουν πιστο­ποι­η­τι­κό νόση­σης, ενώ οι ανεμ­βο­λί­α­στοι χρειά­ζο­νται θετι­κό μορια­κό έλεγ­χο PCR για να εκδώ­σουν πιστο­ποι­η­τι­κό νόσησης.

Εξάλ­λου από αύριο Δευ­τέ­ρα 7η Φεβρουα­ρί­ου όσοι ταξι­διώ­τες δια­θέ­τουν ενερ­γό ευρω­παϊ­κό πιστο­ποι­η­τι­κό ‑έχει ισχύ 9 μηνών- δεν θα υπο­χρε­ού­νται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλά­δα. Το μέτρο αφο­ρά στους εμβο­λια­σμέ­νους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβο­λια­στεί, ισχύ­ει ό,τι ίσχυε: θα πρέ­πει να έχουν αρνη­τι­κό τεστ για να μπουν στη χώρα.

Ως σήμε­ρα Κυρια­κή 6η Φεβρουα­ρί­ου, όλοι όσοι ταξί­δευαν προς την Ελλά­δα, έπρε­πε να δια­θέ­τουν αρνη­τι­κό μορια­κό τεστ που έχει διε­νερ­γη­θεί εντός 72 ωρών ή να έχουν δια­γνω­στεί αρνη­τι­κοί σε rapid test 24 ώρες πριν από την άφι­ξή τους στην Ελλάδα.

Ακό­μη, από αύριο Δευ­τέ­ρα 7η Φεβρουα­ρί­ου δια­τη­ρού­νται σε ισχύ για ακό­μη μια εβδο­μά­δα τα υφι­στά­με­να μέτρα για την απο­τρο­πή της δια­σπο­ρά του νέου κορο­νοϊ­ού (ως και τη Δευ­τέ­ρα 14η Φεβρουα­ρί­ου 2022 και ώρα 6:00). Από την 31η Ιανουα­ρί­ου απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε το ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας εστια­το­ρί­ων και χώρων δια­σκέ­δα­σης, επι­τρά­πη­κε ξανά η μου­σι­κή, ωστό­σο οι χώροι αυτοί υπο­χρε­ού­νται να λει­τουρ­γούν μόνο με καθή­με­νους με απο­στά­σεις και 6 άτο­μα ανά τρα­πέ­ζι το μέγι­στο. Η είσο­δος σε εστί­α­ση και δια­σκέ­δα­ση εξα­κο­λου­θεί να επι­τρέ­πε­ται μόνο σε πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νους και όσους νόση­σαν τους τελευ­ταί­ους 3 μήνες.

Για επι­πλέ­ον χαλά­ρω­ση των μέτρων ερω­τή­θη­κε η καθη­γή­τρια παι­δια­τρι­κής Β. Παπα­ευαγ­γέ­λου στην πιο πρό­σφα­τη ενη­μέ­ρω­ση στο υπουρ­γείο Υγεί­ας. Απά­ντη­σε ότι ήδη «γίνε­ται κου­βέ­ντα για το πώς θα ζυγί­σου­με τα υπέρ και τα κατά του αν θα αρχί­σει (επι­πλέ­ον χαλά­ρω­ση) τι θα ειση­γη­θού­με εμείς σαν Επι­τρο­πή. Αν είμα­στε έτοι­μοι να ειση­γη­θού­με κάποια χαλά­ρω­ση, από πού θα ξεκι­νή­σου­με. Για­τί από τη μια βλέ­που­με μπρο­στά μας με αισιο­δο­ξία ότι θα υπάρ­ξει στα­δια­κά μια απο­κλι­μά­κω­ση στο Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας, από την άλλη υπάρ­χει πολύ μεγά­λη δια­σπο­ρά, πολύ μεγά­λος όγκος ενερ­γών κρου­σμά­των. 140.000 συνάν­θρω­ποί μας αυτή τη στιγ­μή έχουν τον ιό και δυνη­τι­κά μπο­ρούν να τον μετα­δώ­σουν, του­λά­χι­στον κάποιοι από αυτούς».

Συνε­πώς θέλει σκέ­ψη, πρό­σθε­σε, επι­ση­μαί­νο­ντας πως οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι είναι εμβο­λια­σμέ­νοι και έχουν ανά­γκη να χαλα­ρώ­σουν. «Βλέ­που­με και άλλες χώρες ευρω­παϊ­κές να χαλα­ρώ­νουν (τα μέτρα). Όλα αυτά πρέ­πει να τα βάλου­με σε μια ζυγα­ριά, τα υπέρ και τα κατά, να μην δώσου­με λάθος μηνύ­μα­τα» κατέ­λη­ξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο