Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χάδι αντί για χαστούκι στην Τουρκία — Από Μάρτιο και βλέπουμε για light κυρώσεις

Από Μάρ­τιο και βλέ­που­με ήταν το απο­τέ­λε­σμα των πολύ­ω­ρων δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για το ζήτη­μα της τουρ­κι­κής προκλητικότητας¨που συζη­τη­θη­κε στη Σύνο­δο Κορυ­φής της ΕΕ.

Μια από­φα­ση χαστού­κι σε όσους ενα­πο­θέ­τουν την προ­στα­σία των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμμαχίες,δηλαδή σε αυτούς που α αμφι­σβη­τούν εμπρά­κτως και με τη στά­ση τους στη­ρί­ζουν τις προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες της Τουρκίας.

Στο προ­σχέ­διο απο­φά­σε­ων υιο­θε­τεί­ται μεν πιο σκλη­ρή γλώσ­σα απέ­να­ντι στην Άγκυ­ρα και διευ­ρύ­νε­ται η λίστα ενδε­χό­με­νων κυρώ­σε­ων σε πρό­σω­πα που εμπλέ­κο­νται σε παρά­νο­μες ενέρ­γειες της Τουρ­κί­ας , όμως οι απο­φά­σεις περί κυρώ­σε­ων, εφό­σον αυτές απο­φα­σι­στούν, μετα­φέ­ρο­νται για τον Μάρ­τιο, μετά από τέσ­σε­ρις μήνες, δίνο­ντας στην Τουρ­κία τη δυνα­τό­τη­τα να δημιουρ­γεί τετελεσμένα.

Στο τελι­κό κεί­με­νο των συμπε­ρα­σμά­των, σε ό,τι αφο­ρά την Τουρ­κία και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, ανα­φέ­ρε­ται ότι το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο κατέ­λη­ξε στην από­φα­ση να προ­ε­τοι­μά­σει «επι­πλέ­ον κατα­χω­ρή­σεις, με βάση την από­φα­ση της 11ης Νοεμ­βρί­ου 2019, που αφο­ρούν περιο­ρι­στι­κά μέτρα για τις παρά­νο­μες γεω­τρή­σεις της Τουρ­κί­ας στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», δηλα­δή οι όποιες κυρώ­σεις -…αν και όταν επι­βλη­θούν- θα αφο­ρούν αυτούς που εμπλέ­κο­νται στις γεωτρήσεις.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση «καλεί τον ύπα­το εκπρό­σω­πο και την (Ευρω­παϊ­κή) Επι­τρο­πή να κατα­θέ­σουν έκθε­ση ανα­φο­ρι­κά με την πολι­τι­κή, οικο­νο­μι­κή και εμπο­ρι­κή σχέ­ση της ΕΕ και της Τουρ­κί­ας και ανα­φο­ρι­κά με μέσα και επι­λο­γές για το πώς θα προ­χω­ρή­σει, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της επέ­κτα­σης του πεδί­ου εφαρ­μο­γής της παρα­πά­νω από­φα­σης για να μελε­τη­θεί το αργό­τε­ρο στο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο του Μαρ­τί­ου του 2021», παρα­πέ­μπο­ντας για τότε τις όποιες απο­φά­σεις, ενώ παράλ­λη­λα «κατα­δι­κά­ζει τα μονο­με­ρή βήμα­τα της Τουρ­κί­ας στα Βαρώ­σια και καλεί να υπάρ­ξει πλή­ρης σεβα­σμός των Απο­φά­σε­ων 550 και 789 του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών».

Ζητεί ακό­μη από τον ύπα­το εκπρό­σω­πο να προ­χω­ρή­σει ως προς την πρό­τα­ση για την πολυ­με­ρή Διά­σκε­ψη για την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, η οποία θα δώσει νέα ώθη­ση στις επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις που βρί­σκο­νται στο τρα­πέ­ζι, με επί­κε­ντρο τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στην περιο­χή, ως αντάλ­λαγ­μα στην παρα­μο­νή της Τουρ­κί­ας στο «δυτι­κό» στρατόπεδο.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο κατα­γρά­φει την απο­χώ­ρη­ση του πλοί­ου «Ορούτς Ρέις» από την ελλη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα και επι­μέ­νει στη «συνέ­χι­ση της απο­κλι­μά­κω­σης για την επα­νέ­ναρ­ξη και την ομα­λή συνέ­χι­ση των απευ­θεί­ας διε­ρευ­νη­τι­κών συνο­μι­λιών μετα­ξύ της Ελλά­δας και της Τουρκίας».

Παράλ­λη­λα ανα­φέ­ρει ότι «η ΕΕ θα επι­διώ­ξει να συνερ­γα­στεί, σε ζητή­μα­τα σχε­τι­κά με την Τουρ­κία και την κατά­στα­ση στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, με τις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα ωστό­σο το κεί­με­νο απευ­θύ­νει ανοι­χτό κάλε­σμα στην Άγκυ­ρα για διά­λο­γο, σημειώ­νο­ντας ότι «το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο επα­να­βε­βαιώ­νει το στρα­τη­γι­κό ενδια­φέ­ρον της ΕΕ για την ανά­πτυ­ξη συνερ­γα­σί­ας και αμοι­βαία επω­φε­λούς σχέ­σης με την Τουρ­κία. Η προ­σφο­ρά θετι­κής ατζέ­ντας ΕΕ — Τουρ­κί­ας παρα­μέ­νει στο τρα­πέ­ζι, με προ­ϋ­πό­θε­ση ότι η Τουρ­κία θα δεί­ξει ετοι­μό­τη­τα να προ­ω­θή­σει γνή­σια συνερ­γα­σία με την Ένω­ση και τα κρά­τη-μέλη και να επι­λύ­σει δια­φο­ρές μέσα από τον διά­λο­γο και σύμ­φω­να με το Διε­θνές Δίκαιο».

Αυτή η «ατζέ­ντα θα μπο­ρού­σε να εκτα­θεί στα πεδία της οικο­νο­μί­ας, του εμπο­ρί­ου, επα­φές ατό­μων, υψη­λού επι­πέ­δου διά­λο­γο και συνε­χή συνερ­γα­σία στα θέμα­τα της μετανάστευσης».

Ταυ­τό­χρο­να, «το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο υπο­γραμ­μί­ζει τη σημα­σία που έχει να δια­τη­ρη­θούν ανοι­χτοί δίαυ­λοι επι­κοι­νω­νί­ας μετα­ξύ της ΕΕ και της Τουρ­κί­ας. Η ΕΕ είναι επί­σης έτοι­μη να συνε­χί­σει να χορη­γεί οικο­νο­μι­κή βοή­θεια στους Σύρους πρό­σφυ­γες και τις κοι­νό­τη­τες που φιλο­ξε­νού­νται στην Τουρ­κία» και «η συνερ­γα­σία» με την κυβέρ­νη­ση στην Άγκυ­ρα «για την υπεύ­θυ­νη δια­χεί­ρι­ση των μετα­να­στευ­τι­κών ροών προς τα κρά­τη-μέλη» και «τη μάχη ενα­ντί­ον των δικτύ­ων δια­κι­νη­τών μεταναστών».

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο