Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χανιά — Υπόθεση γηροκομείου: Απίστευτες μαρτυρίες και καταγγελίες — Πού στρέφονται οι νέες έρευνες

Σε θρί­λερ εξε­λίσ­σε­ται η υπό­θε­ση του γηρο­κο­μεί­ου στα Χανιά, με τις καταγ­γε­λί­ες συγ­γε­νών θανό­ντων και πρώ­ην εργα­ζο­μέ­νων να πλη­θαί­νουν, ενώ οι αστυ­νο­μι­κές έρευ­νες στρέ­φο­νται πλέ­ον και στους τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς που δια­τη­ρού­σαν οι ηλι­κιω­μέ­νοι που διέ­με­ναν εκεί.

Πρώ­ην εργα­ζό­με­νη στη δομή καταγ­γέλ­λει πως πολ­λοί ήταν εκεί­νοι που πέθα­ναν από πνιγ­μό, επει­δή βια­ζό­ντου­σαν για να τους ταΐ­σουν. «Πάρα πολ­λούς θανά­τους είδα εγώ. Τώρα τι να σας πω. Γύρω στα 25–30 άτο­μα ήταν σίγου­ρα», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

«Εμέ­να ήταν το χει­ρό­τε­ρο αυτό, όταν ήταν να φάνε. Μέσα σε μισή ώρα να ταΐ­σεις 60 άτο­μα για να προ­λά­βεις να τους ξαπλώ­σεις. Και με το ζόρι τους ταΐ­ζα­με όλο το πιά­το. Δηλα­δή στους κατα­θλι­πτι­κούς, που ξέρε­τε δεν έχουν όρε­ξη ή στους ανοια­κούς που έπρε­πε να περι­μέ­νεις να μασή­σουν, πολ­λές φορές και είχα­με και περι­πτώ­σεις που υπέ­κυ­ψαν άνθρω­ποι», απο­κά­λυ­ψε η ίδια, μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ.

Για υπο­σι­τι­σμό και κακο­με­τα­χεί­ρι­ση των τρο­φί­μων, μίλη­σε σε τοπι­κό, ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό ιστό­το­πο και η ανι­ψιά ηλι­κιω­μέ­νου, που εισήλ­θε στο δομή το 2017. «Τους έβρι­ζαν, τους χτυ­πού­σαν στα χέρια και τους έδε­ναν στο κρε­βά­τι για ασή­μα­ντο λόγο. Είχαν κάτι δίσκους που είχαν μια θέση για φαγη­τό που ούτε μωρό δεν χορ­ταί­νει. Θυμά­μαι τις ηλι­κιω­μέ­νες όταν πήγαι­να στα δωμά­τια να μου ζητούν νερό. Μου έλε­γαν “πει­νάω, σήκω­σέ με, σκέ­πα­σέ με”. Όταν τον πήγα­με στο γηρο­κο­μείο (σ.σ. τον θείο της) ήταν γύρω στα 100 κιλά και έγι­νε σκε­λε­τός. Εχα­σε του­λά­χι­στον 30 με 40 κιλά. Υπο­σι­τί­ζο­νταν οι άνθρω­ποι. Ήθε­λε να φύγει. Μου έλε­γε “πάρε με από εδώ. Πάρε με να πάμε σπί­τι», ανέ­φε­ρε και συνέ­χι­σε λέγο­ντας «Του πηγαί­να­με φαγη­τό, για­τί εκεί ήταν κάτι δίσκοι με μερί­δες που δεν φτά­νουν ούτε για μικρό παι­δί, με φρού­το μισό πορ­το­κά­λι. Με μια φέτα ψωμί. Ξαφ­νι­κά άρχι­σαν να μου ζητούν χρή­μα­τα για να του δώσουν σίδη­ρο και αίμα. Όταν τους ρώτη­σα για­τί, μου είπαν ότι είχε πέσει ο αιμα­το­κρί­της του. Τελι­κά τον πήρα­με από εκεί μετά από περί­που ένα χρό­νο, λόγω της κατά­στα­σης. Και τα χρή­μα­τα που μας ζητού­σαν, ενώ ξεκι­νή­σα­με από 750 ευρώ, με τα φάρ­μα­κα μας ζητού­σαν όλο και περισ­σό­τε­ρα και ξεπε­ρά­σα­με το χιλιάρικο».

Χορηγούσαν ηρεμιστικά

Η μητέ­ρα του κ. Δημή­τρη Παρ­δα­λά­κη έζη­σε για τρεις μήνες στο γηρο­κο­μείο των Χανί­ων και σε αυτό το διά­στη­μα, σύμ­φω­να με τον ίδιο, της άλλα­ξαν τη φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή, χωρίς να τον έχουν ενημερώσει.

«Δεν έτρω­γε όταν την πήρα. Στις 90 μέρες που έκα­τσε, έχα­σε γύρω στα 15 κιλά. Είχε άρνη­ση στο φαγη­τό. Μετά ψαχτή­κα­με λίγο παρα­πά­νω από έναν για­τρό και είδα στον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρ­νε φάρ­μα­κα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχο­φάρ­μα­κα, ακό­μα και στε­ντόν» καταγ­γέλ­λει ο ίδιος στον ΣΚΑΪ.

Δήλωση απορρήτου υπέγραφαν οι εργαζόμενοι

Έμπαι­ναν υγιείς και έβγαι­ναν κατα­θλη­πτι­κοί, ισχυ­ρί­ζε­ται γυναί­κα που εργα­ζό­ταν στο εν λόγω οίκο και μίλη­σε στον ΣΚΑΪ. «Αν βγαί­να­νε ποτέ. Μας είχαν βάλει να υπο­γρά­ψου­με το απόρ­ρη­το, να μην μιλή­σου­με για το τι συμ­βαί­νει εκεί. Βίω­σα την υπο­κρι­σία, το ψέμα, πάρα πολ­λά ψέμα­τα στους συγ­γε­νείς. Ειδι­κά μετά που στα­μά­τη­σαν τα επι­σκε­πτή­ρια, λόγω κορω­νοϊ­ού, μετα­μορ­φώ­θη­καν σε τέρα­τα όλοι», πρόσθεσε.

Ψέματα στους συγγενείς για την υγεία των τροφίμων

Η κυρία Μαρία Παπα­δά­κη, μιλώ­ντας στα Μέσα και ανα­φε­ρό­με­νη στην περί­πτω­ση του πατέ­ρα της, έκα­νε λόγο για σωρεία ψευ­δών. Όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά είπε, της απα­γό­ρευαν να τον δει, προ­φα­σι­ζό­με­νοι πως ήταν ώρα ξεκού­ρα­σης και τη δια­βε­βαί­ω­ναν ότι η υγεία του ήταν σε άρι­στη κατάσταση.

«Οι άνθρω­ποι αυτοί ευθύ­νο­νται, διό­τι – θεω­ρώ- ο πατέ­ρας μου υπέ­στη έκθε­ση σε βαριά, σωμα­τι­κή βλά­βη. Την πρώ­τη φορά που πήγα, κατά την ημέ­ρα εισα­γω­γής του, μου είπαν πως είχα φτά­σει αργά και δεν μπο­ρού­σα να τον δω. Στο πρώ­το επι­σκε­πτή­ριο μου είχαν πει ότι η κακή του εικό­να ήταν απο­τέ­λε­σμα της άνοιας και της αδυ­να­μί­ας του να προ­σαρ­μο­στεί στο νέο περι­βάλ­λον», είπε η κ. Παπαδάκη.

Καθώς η εξή­γη­ση που της δόθη­κε δεν την κάλυ­ψε τότε, η ίδια ξανά πήγε την επό­με­νη ημέ­ρα. Όπως περιέ­γρα­ψε, όταν η υπεύ­θυ­νη την είδε από τις κάμε­ρες, βγή­κε έξω και της είπε πως και πάλι δεν μπο­ρού­σε να δει τον πατέ­ρα της λόγω ότι οι ηλι­κιω­μέ­νοι είχαν απο­συρ­θεί για ξεκούραση.

«Έχο­ντας κακό προ­αί­σθη­μα, την απώ­θη­σα και πλη­σί­α­σα στη τζα­μα­ρία που είναι η τρα­πε­ζα­ρία. Είδα την πατέ­ρα μου να κάθε­ται δεμέ­νος, σε πολύ κακή κατά­στα­ση, σαν να μην είχε επα­φή με το περι­βάλ­λον. Ζήτη­σα να τον βγά­λουν έξω. Ρώτη­σα για­τί ήταν έτσι και επα­νέ­λα­βαν εξαι­τί­ας άρνη­σης στο νέο περι­βάλ­λον. Ρητά με δια­βε­βαί­ω­σαν πως έχαι­ρε άκρας υγεί­ας, τα ζωτι­κά σημεία του ήταν άρι­στα, ήταν απύ­ρε­τος και είχε άρι­στο οξυ­γό­νο. Δεν με έπει­σαν αυτά και ζήτη­σα τη δια­κο­μι­δή του στο νοσο­κο­μείο», συμπλήρωσε.

Παρά τις αντι­δρά­σεις που συνά­ντη­σε, επέ­μει­νε και έτσι εκδό­θη­κε από τη δομή παρα­πεμ­πτι­κό, στο οποίο ανα­φε­ρό­ταν πως ο ηλι­κιω­μέ­νος είχε 36,1 πυρε­τό, 97% οξυ­γό­νο και θα μετα­φε­ρό­ταν κατά δήλω­ση των συγ­γε­νών του.

Ωστό­σο, σύμ­φω­να πάντα με την κ. Παπα­δά­κη, ο δια­σώ­στης του ΕΚΑΒ που τον παρέ­λα­βε δια­πί­στω­σε πως ήταν εμπύ­ρε­τος και με οξυ­γό­νο στο 85%. «Φτά­νο­ντας στο νοσο­κο­μείο, μετά από 4 λεπτά, οι για­τροί είπαν ότι είχε 41 πυρε­τό και πέθαι­νε. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους του. Δεν ξανα­ση­κώ­θη­κε ποτέ, πήρε μία καθο­δι­κή πορεία που οδή­γη­σε στον θάνα­τό του 1,5 μήνα μετά», κατέληξε.

Όπως καταγ­γέλ­λει η κ. Παπα­δά­κη, η οποία έχει μηνυ­θεί για συκο­φα­ντι­κή δυσφή­μι­ση, ο μέσος όρος θανά­των στους οίκους ευγη­ρί­ας κυμαί­νε­ται στο 20%. Όμως, στη δομή των Χανί­ων ανέρ­χε­ται σε 136%.

Καταγγελία για μεταβίβαση και πώληση ακινήτου

Δικη­γό­ρος συγ­γε­νούς μίας ευκα­τά­στα­της ηλι­κιω­μέ­νης, που έζη­σε στο γηρο­κο­μείο από το 2013 μέχρι τον θάνα­τό της το 2017, κατήγ­γει­λε στο Flashnews ότι της υφάρ­πα­ξαν ακί­νη­το, στο οποίο βρί­σκο­νταν πολύ­τι­μα αντι­κεί­με­να, κοσμή­μα­τα, λίρες, κτλ και εν συνε­χεία το πούλησαν.

Σύμ­φω­να με την καταγ­γε­λία, η ηλι­κιω­μέ­νη, που έπα­σχε από άνοια, εξου­σιο­δό­τη­σε την ιδιο­κτή­τρια της δομής να που­λή­σει την οικία που είχε σε κεντρι­κό σημείο των Χανίων.

Σημειώ­νε­ται ότι για τη συγκε­κρι­μέ­νη υπό­θε­ση ανα­μέ­νε­ται άρση του τρα­πε­ζι­κού απορ­ρή­του τόσο της ηλι­κιω­μέ­νης, όσο και της ιδιο­κτή­τριας του γηρο­κο­μεί­ου. Παράλ­λη­λα, εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­με­νο κάποιοι από τους ηλι­κιω­μέ­νους να μην είχαν κλη­ρο­νό­μους και ο θάνα­τος τους να προ­έ­κυ­ψε από ενέρ­γειες που δεν δικαιο­λο­γού­νται. Επί­σης, οι αστυ­νο­μι­κοί ψάχνουν και αμφι­σβη­τού­με­νες δωρε­ές, που έγι­ναν σε ανύ­πο­πτο χρό­νο, χωρίς μέχρι στιγ­μής να έχει εντο­πι­στεί κάτι που να οδη­γεί σε συγκε­κρι­μέ­νες κατευθύνσεις.

Ανοι­χτό παρα­μέ­νει και το ενδε­χό­με­νο νέων εκτα­φών θανό­ντων, προ­κει­μέ­νου να εξα­κρι­βω­θούν τα αίτια θανά­του τους.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο