Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγιαξ – Παναθηναϊκός 2-0!!!

Επιμέλεια Ηρακλής Κακαβάνης //

PAO

Σαν σήμερα, στις 2 Ιούνη 1971 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ τον Αγιαξ, χάνοντας με 2-0. Ένα γεγονός που έμεινε στην ιστορία μιας και είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που το κατάφερε. Μάλιστα μέχρι το 2004 ήταν και η σημαντικότερη διάκριση του ελληνικού ποδοσφαίρου (Το 2004 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική ποδοσφαίρου).

Βέβαια αναφερόμενοι στο γεγονός δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η αθλητική διάκριση χρησιμοποιήθηκε από τη χούντα τόσο για την προβολή του καθεστώτος και τον εξωραϊσμό του στον έξω κόσμο όσο και για τον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινής γνώμης. (Πλούσιο το πολιτικό παρασκήνιο αυτού του αθλητικού ταξιδιού που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1970 και ολοκληρώθηκε στις 2 Ιούνη του 1971).

PAO9

Οι «πράσινοι» έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1970, αγωνίζονται την επόμενη σεζόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο δρόμος για το Γουέμπλεϊ έχει ανοίξει…

Το ταξίδι ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου 1970 κόντρα στους πρωταθλητές Λουξεμβούργου της Ζενές Ες τους οποίους αποκλείει με 5-0 και 2-1, στη συνέχεια θα αποκλείσει την πρωταθλήτρια Τσεχοσλαβακίας Σλόβαν Μπρατισλάβας με 3-0 και 2-1. Ακολουθεί η πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον με 0-0 και 1-1 και ο πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας, Ερυθρός Αστέρας με 3-0 και 1-4.

Ο Παναθηναϊκός έχει στις τάξεις του τον Μίμη Δομάζο, τον Αριστείδη Καμάρα, τον Τάκη Οικονομόπουλο και τον Αντώνη Αντωνιάδη, που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

PAO8

Τελευταία στάση το Γουέμπλεϊ, το βράδυ της 2ας Ιουνίου στο γήπεδο παρατάσσσονται:

Άγιαξ (Ρίνους Μίχελς): Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ, Χουλσόφ, Γκ. Μιούρεν, Νέσκεενς, Ραίντερς (46’ Μπάλεκνμπουργκ), Σβαρτ, (46’ Χααν), Βαν Ντάικ, Κρόιφ, Κάιζερ.

PAO14

Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Σούρπης, Καψής, Καμάρας, Γράμμος, Φυλακούρης, Ελευθεράκης, Δομάζος, Αντωνιάδης.

Τελικό σκορ 2-0 με γκολ των των Βαν Ντάικ και Χάαν

PAO6

PAO7

Την επόμενη μέρα η γαλλική Εκίπ έγραφε:

«Xωρίς να λάμψει στέφθηκε Πρωταθλητής Eυρώπης ο Άγιαξ. Tο ελληνικό θαύμα δεν έγινε, όμως οι Έλληνες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους Oλλανδούς. Με το κεφάλι ψηλά έφυγε ο Παναθηναϊκός. Ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος πούλησε πολύ ακριβά το πετσί του. Οι Έλληνες μπορεί να μην πέτυχαν το θαύμα αλλά έκαναν του Ολλανδούς να τρέμουν μέχρι το τέλος του αγώνα Οι άσσοι του Φέρεντς Πούσκας εγκατέλειψαν το αυτοκρατορικό Γουέμπλεϊ όχι ατιμασμένοι, αλλά με τη συνείδησή τους ήσυχη ότι έδωσαν όλες τους δυνάμεις για να νικήσουν και έγραψαν ένα καινούργια χρυσό κεφάλαιο, που από πλευράς συγκινήσεων και ζωτικότητας, δεν υστερούσε σε τίποτα από τα προηγούμενα παιχνίδια τους που τους οδήγησαν σε πρωτόγνωρους θριάμβους. Μπορεί να μην κέρδισαν αλλά βγήκαν γιγαντωμένοι από αυτό το κύπελλο Ευρώπης. O Δομάζος θα μείνει με τη βεβαιότητα ότι γοήτευσε τους πάντες στο ναό του ποδοσφαίρου».

PAO5

PAO4

 

PAO3

 

PAO2

(Το φωτογραφικό υλικό είναι από το gazzeta.gr)