Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απόφαση ΔΣ ΠΟΕ ΟΤΑ: Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους, όπως είχαν εξαγγείλει: Την Πέμπτη κάνουν 24ωρη απεργία και τότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της.

Και αυτό παρά το κλίμα αισιοδοξίας θέλησαν κάποιοι να δημιουργήσουν, την πίεση της κυβέρνησης και των δημάρχων.

Από το πρωί δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι κατέβηκαν στα αμαξοστάσια και απειλούσαν πως θα γίνουν και αυτοί Μπουτάρηδες. Χαρακτηριστική η περίπτωση του δημάρχου Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση που προχώρησε σε ωμό εκβιασμό των εργαζομένων. Άλλοι πάλι προσέφυγαν στον εισαγγελέα και στου ιδιώτες.

«Σήμερα έγινε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό. Όμως κάποιες βελτιωμένες προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα.

Συνεχίζουμε μέχρι την Πέμπτη, δίνουμε τη μάχη για να περάσει η πρόταση που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση, θα συνεδριάσει ξανά η εκτελεστική επιτροπή.

Επειδή υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας.

Η στάση της κυβέρνησης

Βελτιωμένη μεν σε κάποια σημεία η πρόταση του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν απαντά στο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν «στον αέρα» και μεταξύ ομηρίας και ανεργίας.

Αποκαλυπτικός Πάνος Σκουρλέτης, ενώ συνεχιζόταν η συνεδρίαση του ΔΣ τα ΠΟΕ ΟΤΑ, είπε στη Βουλή, «δεν δημιούργησα την παραμικρή προσδοκία ότι θα μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου» και πως «κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές».

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχεται ότι η ρύθμιση δεν καλύπτει το σύνολο των συμβασιούχων, αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προκύψουν 2.500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατόπιν διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, όταν ο αριθμός των συμβασιούχων είναι πολλαπλάσιος (15.οοο τους υπολόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν υποσχόταν τη μονιμοποίησή τους, 6.100 τους υπολογίζει σήμερα που τους πετά στο δρόμο).

«Ξεκινάμε κατ’ αρχάς με 2.500 θέσεις εργασίας που μπορούν να γίνουν πολύ παραπάνω» ισχυρίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, μεταφέροντας την ευθύνη στους δήμους που καλούνται να υποβάλουν αιτήματα για θέσεις εργασίας εφόσον όμως διαβεβαιώσουν ότι η σχετική δαπάνη για τη μισθοδοσία θα καλυφθεί από τα δημοτικά τέλη (δηλαδή τους δημότες)!

«Οι 80 περίπου δήμοι, που σήμερα είναι κοντά στο “κόκκινο”, πώς άραγε μπορούν να προκηρύξουν θέσεις για πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων και μάλιστα σε αριθμό ίσο με τους σημερινούς συμβασιούχους, όταν η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση να έχει ο κάθε δήμος τέτοιο ύψος ανταποδοτικών που να καλύπτει σήμερα μέχρι τον καταληκτικό μισθό τους εργαζόμενους που θα προσλάβει;

Αλήθεια, πού να τα βρουν οι δήμοι μας τούτα τα ποσά, μέσω των ανταποδοτικών τελών, αν δεν χαρατσώσουν τους δημότες τους;» (Ανακοίνωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης)

Σύμφωνα με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στην τροπολογία ο υπουργός Εσωτερικών, «δεν προσδιορίζεται το όριο ηλικίας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό» για τις 2.500 θέσεις εργασίας και μέχρι την ολοκλήρωσή του θα υπάρξουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο Π. Σκουρλέτης απέφυγε να μιλήσει για οριστική λύση του προβλήματος, κάνοντας λόγο για «ρεαλιστική διέξοδο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» και επικαλέστηκε «τα προβλήματα σε αυξημένη τουριστική περίοδο» για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι οι κυβερνήσεις του δημιούργησαν το πρόβλημα.

«Ένας τρόπος πολιτικός και καθαρός υπάρχει. Να μετατρέψει τώρα η κυβέρνηση τις προσωρινές συμβάσεις όλων σήμερα των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου. Έτσι μόνο δίνει διέξοδο σε εργαζόμενους και ανάσα σε εκατοντάδες δήμους» (Ανακοίνωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Όσον αφορά την αξία της δέσμευσης του πρωθυπουργού για τη μη είσοδο των ιδιωτών στην αποκομιδή των σκουπιδιών

 «σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους» (Ανακοίνωση του Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το ΔΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ)

να υπενθυμίσουμε ότι η υπάρχουσα δίνει το δικαίωμα στους δήμους, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού – την οποία μετά τόσα χρόνια χωρίς προσλήψεις έχουν όλοι οι Δήμοι – να εκχωρήσουν σε ιδιώτες την καθαριότητα.

Έτσι αν αύριο φύγουν οι συμβασιούχοι, που θα φύγουν με τη ρύθμιση Σκουρλέτη, θα μπορούν οι Δήμοι να πούνε, δεν έχουμε προσωπικό γι’ αυτό παραχωρούμε την καθαριότητα σε ιδιώτες.

Ήδη αρκετοί είναι οι δήμοι που έχουν εκχωρήσει την καθαριότητα σε ιδιώτες. Και πολλοί είναι οι δήμαρχοι εκείνοι που έχουν ταχθεί υπέρ της εισόδου των ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας (όχι μόνο ο Μπουτάρης).

«Τέλος, αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις πόρτες των δήμων στους εργολάβους, μπορεί να το καταφέρει πολύ απλά, καταργώντας το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει!» (Ανακοίνωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης)

 

«Ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου»