Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι-Χρώμα + Σίδερο» στο Πέραμα

Επιμέλεια Ηρακλής Κακαβάνης //

Ξεκίνησε το 2005 με τη συμμετοχή 17 καλλιτεχνών με πρωτοβουλία της κίνησης Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρασμα» και στόχο να φέρει την Τέχνη κοντά στους φυσικούς της αποδέκτες. Κανείς δε φανταζόταν την εξέλιξη. Ότι θα αποκτούσε τέτοια καταξίωση στη συνείδηση των εργαζομένων και το σεβασμό των ειδικών. Η έκθεση αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα είναι ένα διαρκές βήμα έκφρασης και επικοινωνίας.

Στα δέκα χρόνια που πέρασαν οι  17 εικαστικοί  έγιναν συνολικά 650, ενδεικτικά τα τελευταία δύο χρόνια ξεπέρασαν τις 200 οι συμμετοχές ενώ με τους άλλους καλλιτέχνες που συμμετείχαν (μουσικοί και τραγουδιστές, θεατρικές ομάδες κ.λπ.) ξεπερνούν τους τριακόσιους. Παράλληλα, εμπλουτίστηκε με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πολιτικές συζητήσεις, προβολές και καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα παιδιά εργατών και ανέργων, πάντα ανοιχτά και δωρεάν κλπ.Στην πορεία του χρόνων διευρύνθηκε και η υποστήριξη και στήριξη από τα εργατικά σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς.  Δίπλα στο Συνδικάτο Μετάλλου στάθηκαν δεκάδες συνδικάτα. Φέτος δε, αναμένεται ευρύτερη στήριξη.

Και φέτος η κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρασμα» καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στην Εκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι-Χρώμα + Σίδερο 9» που πραγματοποιείται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για ένατη χρονιά, σε συνάντηση-συζήτηση στο χώρο του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. Στόχος της όλης διοργάνωσης να φέρει το έργο τέχνης στο χώρο της εργασίας, να γνωρίσουν και να εμπνευσθούν οι καλλιτέχνες από τον κόσμο της δουλειάς, να επικοινωνήσουν οι εργαζόμενοι με το καλλιτεχνικό έργο χωρίς διαμεσολαβητές.

Σήμερα που στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, στο Πέραμα που μαστίζεται από την ανεργία και ερημώνει, συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ στο χώρο της Ναυπηγικής βιομηχανίας, στο Πέραμα που βιώνει σκληρά την καπιταλιστική κρίση, στο Πέραμα των αγώνων και των ταξικών συγκρούσεων, οι καλλιτέχνες, μέσα στη δίνη των προβλημάτων και τους περιορισμούς που απορρέουν από την εμπορευματοποίηση της τέχνης, από την πολιτική Κυβέρνησης και ΕΕ απέναντι στην τέχνη, προβάλλουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους το σύνθημα: «οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του». Η δυσκολία των καιρών επικαιροποιεί το σύνθημα. Πέραμα σήμερα είναι όλη η Ελλάδα. Η ανεργία είναι σε κάθε σπίτι, η μετανάστευση αναγκαστική επιλογή για πολλούς, το φάσμα της φτώχειας αντιμετωπίζουν πολλά λαϊκά νοικοκυριά…

Στο Πέραμα καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο ίδιο έργο αγωνιστές, με σημαία τις ανάγκες και τις δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή.

(Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 6974040675).