Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηριάννα-Περικλής: «Δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει σχέση με όσα την κατηγορούν» – Στις 10 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη

Στις 10 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη για την Ηριάννα και τον Περικλή, ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης με καταθέσεις μαρτύρων, παρουσία πλήθους αλληλέγγυων έξω από το κτίριο του Εφετείου. 

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, με τις καταθέσεις των γονέων της Ηριάννας και του Περικλή, αλλά και του αστυνομικού Γεώργιου Γουλιαμπάκη. «Τι να πω για τους στόχους και τα όνειρα της Ηριάννας; Ηθελε να σπουδάσει, τελείωσε το μεταπτυχιακό της και πήγαινε για το διδακτορικό. Ηταν σοκ για μας και άδικο για την ίδια. Βοηθούσε τους πάντες. Δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει σχέση με όσα την κατηγορούν», σημείωσε στην κατάθεση η μητέρα της Ηριάννας. 

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Περικλή υποστήριξε ότι ο γιός του αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή του στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς. «Οταν πήγα στη ΓΑΔΑ και τον βρήκα τού είπα: Κοίταξέ με στα μάτια και πες μου τι έγινε» είπε χαρακτηριστικά.

Στο βήμα τανέβηκε και ο σύζυγος της Ηριάννας, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη η Ηριάννα για κάτι που ο ίδιος έχει αθωωθεί. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως  «στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια, και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιαφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς, και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα».
Χαρακτηριστικό υπήρξε το σχόλιο της προέδρου της έδρας του δικαστηρίου η οποία υπογράμμισε πως «ενα δείγμα DNA ούτε καταδικάζει ούτε αθωώνει. Από μόνο του δεν αρκεί».
Υπενθυμίζεται ότι η Ηριάννα Β. Λ., υποψήφια διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή ποινής, με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Ιδια είναι η ποινή του Περικλή Μ., πτυχιούχου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τα ίδια ανύπαρκτα στοιχεία, ένα μοναδικό αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Και οι δύο έχουν καταδικαστεί ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.