Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν – Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα όλων των εποχών

Στις 16 Δεκεμβρίου 1770 γεννιέται στη Βόννη της Γερμανίας ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, ο μεγαλύτερος ίσως μουσουργός όλων των εποχών.

Από το 1792 έζησε στη Βιέννη, όπου μελέτησε με πολλούς δασκάλους, ανάμεσά τους και τον Χάιντν, και έδωσε συναυλίες σαν πιανίστας. Προσβλήθηκε, όμως, νωρίς από πάθηση των αυτιών και βαθμιαία έχασε την ακοή του. Έτσι, δεν άκουσε ποτέ τις τελευταίες του συνθέσεις, όπως η Συμφωνία αρ. 9.

Υπήρξε από τους πρώτους σημαντικούς συνθέτες, που με το έργο τους εκφράζουν την προσωπικότητα, τα βιώματα και το πεπρωμένο τους. Έγραψε πάνω από εκατό περίφημα έργα (2 λειτουργίες, 9 συμφωνίες, 4 εισαγωγές, 7 κονσέρτα, 1 όπερα, 32 σονάτες για πιάνο, 10 για βιολί, 5 για βιολοντσέλο κλπ.). Ο Μπετόβεν ήταν άνθρωπος με ελεύθερες και προοδευτικές ιδέες.

Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 άσκησε σημαντική επίδραση στο έργο του. Η συμφωνία του αριθ. 9 είναι το διασημότερο έργο της κλασικής μουσικής. Η «Ενάτη» καταλήγει σε ένα χορωδιακό φινάλε, βασισμένο στο ποίημα «Ωδή στη χαρά» του μεγάλου Γερμανού Φρίντριχ φον Σίλερ. Όπως και στην όπερά του «Φιντέλιο» και σε πολλά άλλα έργα του, έτσι και στην «Ενάτη», απεικονίζεται το όραμα της ελευθερίας και της κοινωνικής αρμονίας.

Πέθανε στις 26 Μαρτίου 1827 στη Βιέννη.