Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, ο Αρχιερέας της Αντίστασης

Στις 2 Απριλίου 1962 πέθανε ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά την απελευθέρωση αρνήθηκε να αναθεματίσει τους κομμουνιστές και διώχτηκε από την Εκκλησία.

α μέλη της ΠΕΕΑ και ο μητροπολίτης Ιωακείμ. Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης και ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ. Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι: Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Χατζήμπεης, ’γγελος Aγγελόπουλος, Μανόλης Μάντακας, Γιώργης Σιάντος, Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξανδρος Σβώλος, μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, Ευριπίδης Μπακιρτζής, Ηλίας Τσιριμώκος και Νίκος Ασκούτσης. Πηγή: Σπύρος Μελετζής, Με τους αντάρτες στα βουνά, Αθήνα 1996, εικ. 102.

Τα μέλη της ΠΕΕΑ και ο μητροπολίτης Ιωακείμ. Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης και ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ. Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι: Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Χατζήμπεης, ’γγελος Aγγελόπουλος, Μανόλης Μάντακας, Γιώργης Σιάντος, Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξανδρος Σβώλος, μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, Ευριπίδης Μπακιρτζής, Ηλίας Τσιριμώκος και Νίκος Ασκούτσης. Πηγή: Σπύρος Μελετζής, Με τους αντάρτες στα βουνά, Αθήνα 1996, εικ. 102.

Μητροπολίτης Ακαρνανίας Ιερόθεος (διεξήγαγε την ανάκριση) στο Συνοδικό Δικαστήριο τον Ιούνιο του 1947 

«Καθ’ ην στιγμήν πνίγεται η Ελλάς εις το αίμα, καθ’ ην στιγμήν σφάζονται οι αδελφοί μας, καίονται τα χωρία των και διακυβευεται αύτη η ύπαρξις της πατρίδος μας, υπάρχουν , δυστυχώς άνθρωποι μεταξύ ημών οι οποίοι ευνοούν την ανταρσίαν και την ενισχύουν δια της στάσεώς των. Ουδεμίαν αμφιβολίαν έχω ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κρυπτοκομμουνισταί»

Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, μετά την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου που τον καθαίρεσε

«Η καταδίκη μας αυτή αποτελεί ακόμη μια θυσία για τον αθάνατο ελληνικό Λαό, που χαροπαλεύει για την ελευθερία του. Ακόμη μια συμμετοχή εις τας ταλαιπωρίας του. Αλλ’ ο θρίαμβός του θα είναι οριστικός»