Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση στη Βουλή: «στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός, Νίκος Πλουμπίδης 1902 – 1954» (ΦΩΤΟ)

Τα εγκαίνια έκθεσης με αρχειακό υλικό για τον Νίκο Πλουμπίδη πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, στο Ιδρυμα της Βουλής στην οδό Αμαλίας, από τον πρόεδρό της, Ν. Βούτση, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Την έκθεση επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε σ’ αυτήν από τους επιμελητές της ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2019 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 ως τις 19:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Επιστημονική ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα για τον Νίκο Πλουμπίδη, με θέμα «Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902 – 1954», πραγματοποιήθηκε χτες στο Ιδρυμα της Βουλής.

Την ημερίδα, που είναι η πρώτη ενός κύκλου με τον γενικό τίτλο «12 Οκτώβρη 1944 – Αθήνα Ελεύθερη», συντόνισε ο ιστορικός και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, Τ. Σακελλαρόπουλος. Με θέμα «Οι δάσκαλοι, οικονομική κρίση και ο Νίκος Πλουμπίδης. Μία ιστορία απ’ το Μεσοπόλεμο» μίλησε ο Χ. Αθανασιάδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής ΠΜΣ. Με θέμα «Ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης: 5 Μαρτίου 1943» μίλησε ο Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με θέμα «Οι παράνομοι στην πόλη» μίλησε η Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. «Γράμματα από τη φυλακή. Η δίκη και οι καταδίκες του Ν. Πλουμπίδη μέσα από την επιστολογραφία του, 1953 – 1954», ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Β. Καραμανωλάκη, επίκουρου καθηγητή Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, προέδρου του ιστορικού αρχείου του ΕΚΠΑ. «Μετά τον εμφύλιο: Η επάνοδος της αριστεράς στην κοινοβουλευτική ζωή», ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Ηλ. Νικολακόπουλου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο γιος του τιμώμενου, Δ. Πλουμπίδης. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως ορισμένες παρεμβάσεις στην ημερίδα αναλώθηκαν στο να παρουσιάζουν μια διαρκή όσο και μακριά από την ιστορική πραγματικότητα αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ν. Πλουμπίδη και το ΚΚΕ, προσπαθώντας να συνδέσουν την προσωπικότητα του Ν. Πλουμπίδη, ο οποίος πέθανε υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, με μεταγενέστερες επιλογές «μετανοημένων κομμουνιστών» που σε διάφορες φάσεις της Ιστορίας του Κόμματος επιχείρησαν τη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του ή ακόμα και τη διάλυσή του. Δηλαδή, μια προσπάθεια η Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, μέρος της οποίας αποτελεί και ο Ν. Πλουμπίδης, να «διαβαστεί» με τέτοιον τρόπο που να δικαιολογεί επιλογές μεταγενέστερες οπορτουνιστικών δυνάμεων και του σημερινού κυβερνητικού κόμματος. Δεν έλειψε επίσης η προσπάθεια να αξιοποιηθεί το τραγικό γεγονός των άδικων κατηγοριών που αποδόθηκαν στον Ν. Πλουμπίδη από την τότε ηγεσία του Κόμματος και να τοποθετηθεί το γεγονός έξω από το ιστορικό πλαίσιο και τις δύσκολες συνθήκες της εποχής. Βεβαίως οι συνθήκες αυτές δεν δικαιολογούν τις όποιες άδικες κατηγορίες, για τις οποίες άλλωστε έχουν τοποθετηθεί παλιότερα αλλά και πρόσφατα Κομματικά σώματα, αλλά εξηγούν ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους ψυχολογικό «κυνήγι του εσωτερικού εχθρού», όπως ειπώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε και στην παρέμβασή του ο Γ. Μαργαρίτης, ο Νίκος Πλουμπίδης και η δράση του σε διάφορες στιγμές της ταξικής πάλης δεν μπορούν να ιδωθούν έξω από την Ιστορία του ΚΚΕ, τα 100 χρόνια του οποίου συμπληρώνονται σε έναν περίπου μήνα.

ploumpidis1 ploumpidis2 ploumpidis3 ploumpidis4