Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλ. Τσίπρας: Διαβεβαιώσεων για τήρηση των συμφωνημένων – Με αντισταθμιστικά στο κεφαλαίο ο κατώτατος μισθός

Με σημαντικές ελαφρύνεις στους επιχειρηματικούς ομίλους θα συνοδεύεται τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, όπου μια μέρα μετά την ομιλία του, «έσπρωξε» τα ψίχουλα που εξήγγειλε κάτω από το χαλί της δημοσιονομικής σταθερότητας, της ανάπτυξης και των στόχων των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμών. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των συνόρων στο Κόσσοβο, εμφάνισε ως εθνικό συμφέρον το συμφέρον της αστικής τάξης να παίξει κεντρικό ρόλο στην προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων στα Βαλκάνια, κατέδειξε την πρόθεσή του να συνεργαστεί και με την Αγκελα Μέρκελ στις ευρωεκλογές με το φόβητρο της ακροδεξιάς και δεν απέκλεισε οι εθνικές εκλογές να γίνουν πριν το τέλος της τετραετίας ανάλογα με τις εξελίσσεις.

Ήταν ολοφάνερο πως κύριο μέλημα του πρωθυπουργού ήταν, με αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις προς δανειστές, βιομήχανους και αγορές, να ξεκαθαρίσει ότι τα ψίχουλα προς το λαό δεν πρέπει να τους προκαλούν καμία ανησυχία. Αναφερόμενος στην όποια αύξηση του κατωτάτου μισθού, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «και το μείγμα πολιτικής που χτες ανακοίνωσα είναι ένα μείγμα πολιτικής που δεν πρέπει να δημιουργεί καμία ανησυχία, διότι ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουμε τη μείωση έστω και σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, της φορολογίας των επιχειρήσεων, έχουμε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους, άρα αυτό θα καλύψει και την κατάργηση του υποκατώτατου». Πρόσθεσε ότι «έχουμε μια σειρά από πολιτικές που έχουν ένα πρόσημο αναπτυξιακό» και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου «θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ανέφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, λέγοντας ότι εκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού «δεν είχε καμία επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ίσα ίσα την βελτίωσε» και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν η αύξηση στον κατώτατο μισθό της Πορτογαλίας ήταν μόλις 0,88 λεπτά τη μέρα.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε σε ένα μπαράζ διαβεβαιώσεων για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ανέφερε: «Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις», «δεν θα πάμε σε μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση», «διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι με ασφάλεια θα καλύπτονται», «η απόδειξη εν πράγμασι να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι οι κινήσεις που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», «χτες δεν εξήγγειλα και το σοσιαλισμό, κάποια μέτρα που ήταν απαραίτητα» και «μάλλον κάποιους στη χώρα τρομάξαμε, όχι τους επενδυτές». Τα δε ψίχουλα ο ίδιος τα χαρακτήρισε «ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις».

Για τη νομοθετημένη μείωση των συντάξεων παρέπεμψε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το τι θα γίνει τελικά, αποφεύγοντας να μιλήσει για μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης, όπως ψήφιση νόμου που θα καταργεί τη μείωση. Όσο για την επίσης νομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου, δήλωσε πως «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο», αποφεύγοντας και γι’ αυτό το αντιλαϊκό μέτρο να μιλήσει για κατάργησή του.

Πηγή: 902.gr